Tekenend Jan Bakker

in Geloven

Jan Bakker (55) is directeur van Alpha-cursus Nederland. Hij is getrouwd en vader van vier kinderen.

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Misschien zou ik wel bij de Verenigde Naties werken. Dat vind ik een organisatie met heel veel uitdagingen. Verder heb ik weinig gedaan met het creatieve deel van mezelf. Misschien had ik gekeken of – als dat er al is – ik dat verder had kunnen ontwikkelen.”

Welk compliment blijft je bij?
“Mijn vader, eigenaar van een supermarkt, had denk ik gehoopt dat ik dokter zou worden, of, nadat ik in het onderwijs was gegaan, directeur van een school. Tijdens mijn werk bij Youth for Christ – ik was toen 40 – nam ik hem een keer mee op reis naar Oost-Europa om werkvakanties voor te bereiden. Toen zei hij tegen me: ‘Als ik zo oud was als jij nu, zou ik dit werk ook willen doen. Het is echt mooi wat je doet!’”

Met welke karaktertrek drijf je anderen tot wanhoop?
“Met m’n enthousiasme. Als je zelf ergens enthousiast over bent, kun je bijna niet snappen dat een ander dat niet is. Dan kan ik vergeten dat er ook andere opvattingen kunnen zijn.”

Op welk dier lijk je?
“Op een olifant, want die tettert wel door, en heeft een goed geheugen, net als ik. Maar misschien ook wel op een arend: overzicht hebben en zweven op de wind.”

Met wie zou je graag een dagje willen ruilen?
“Met Kofi Annan, maar dan in de periode dat hij voorzitter was van de VN. Ik vind hem lijken op zo’n wijze leeuw, alleen al om de manier waarop hij liep. Maar ook omdat hij wist wanneer hij z’n mond moest houden en wanneer hij iets moest zeggen. De zaken waar hij mee bezig was, vind ik ook uiterst fascinerend.”

Hoe blijf je in conditie?
“Ik heb helemaal geen zin om te bewegen. Ik vind sport niet leuk, maar weet dat het wel nodig is. Gelukkig werken we bij Alpha op de eerste etage, en loop ik heel wat trappen op en af.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Ik ben betrokken geweest bij de zogenaamde Trans Siberië Alpha Express. Dat zijn Alpha-conferenties in steden langs die spoorlijn. Daar kwamen we veel vrouwen tegen die leden onder bijvoorbeeld de alcoholverslaving van hun man. Tijdens zo’n conferentie kwamen veel vrouwen voor gebed. Sommigen braken in tranen uit, en vroegen voorbede voor hun mannen die ze langzaam kapot zagen gaan. Toen ik, terug in Nederland, erover vertelde op een stafvergadering, begon ik ineens te huilen en kon ik moeilijk stoppen.”

Wat is geluk voor je?
“Geluk ervaar ik door een aaneenschakeling van momenten waarbij ik me een heel gezegend mens voel. Momenten van diepe dankbaarheid en blijheid over mijn gezin, mijn werk.”

Ben je bang voor de dood?
“Nee, maar dat ben ik wel geweest. Er was een periode in m’n leven waarin ik ’s nachts regelmatig wakker schrok met de gedachte: ‘Wat als ik nu dood ga?’ Angstgedachten. Ik heb echt gevraagd aan God of dat mocht stoppen en ik heb er nu geen last meer van.”

Hoe is jouw gebedsleven?
“Ik zie bidden als wandelen en praten met God over de dingen die je overdag tegenkomt. Wat mij geholpen heeft om te groeien in gebed, is elke week een uur met een vriend samenkomen om gericht samen te bidden. Nu doen we dat ook ’s maandagsochtends vroeg in onze kerk.”

Waar heb je spijt van?
“Er zijn een paar situaties in het verleden geweest waarin conflicten ontstonden. Ik heb met name spijt van mijn aandeel daarin. In sommige gevallen konden die conflicten ook niet meer worden opgelost.”

Welk programma moet direct van de buis verdwijnen?
“Ik weet niet of ik wel genoeg televisie kijk om deze vraag te kunnen beantwoorden, want de meeste programma’s vervelen me al na een paar seconden. Spelletjes, soaps of date-programma’s; wat een waanzin. Tv verveelt me echt. Weggegooide tijd. Ik kijk zelden, en ik denk niet dat ik er wat aan mis.”

Wat weet bijna niemand over je?
“Op een of andere manier ben ik de laatste tijd gefascineerd door de microkosmos. Vliegen bijvoorbeeld hebben 1600 lensjes per oog. En bijen; wat een geniale beestjes. Wat een microtechniek. Misschien moet ik wel bijen gaan houden, want het gaat wereldwijd ook niet best met ze op dit moment.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons