Nog eenmaal ‘Het Elfde Uur’

Korte blik achter de schermen bij Andries Knevel

in Geloven

Het is één minuut voor twaalf voor ‘Het Elfde Uur’: nog één uitzending, dan gaat dit vlaggenschip van de EO voorgoed uit de vaart. Drie mensen die er nauw bij betrokken zijn, gunnen ons – op de valreep – een korte blik achter de schermen van Andries’ legendarische tv-programma.

Opnameleider Danny van der Wilt voelt zich “toch wel een beetje weemoedig” bij de gedachte dat Het Elfde Uur van de buis verdwijnt: hij is er vanaf het begin in 1992 bij betrokken. “Er komt weliswaar een nieuw programma voor in de plaats (zie kader, red.), waarvan ik ook opnameleider zal zijn, maar dat wordt toch wel weer héél iets anders.”
Samen met Eric van der Heyden, die de zwevende camera bedient, heeft Danny “altijd strijd” met Andries over voetbal. “Eric is een echte Ajaxsupporter, en zelf ben ik ook een redelijke fan, dus wij proberen hem altijd uit de tent te lokken. Een poos geleden, toen Ajax won van Feyenoord, hebben we zelfs vlak voor de uitzending een kaartje voor Andries onder de camera gehangen met ‘3-0’ erop.”
Kan woordfontein Andries de naam Ajax eigenlijk wel uit z’n keel krijgen? “Nou, de vorige keer riep hij het ineens. Toen zei ik: ‘Volgens mij vergis je je!’ ‘Ja ja,’ antwoordde hij, ‘ik moet eigenlijk “020” zeggen...’”

Onderhanden
Vlak vóór elke uitzending neemt visagiste Irene van Baaren Andries tamelijk letterlijk onderhanden. “Hij kan moeilijk stilzitten,” verklapt zij. “Vooral als er anderen in de kamer zijn – hij praat nu eenmaal graag, hè?”
Irene is sinds een jaar of twaalf zijn vaste visagiste. “Ik doe ook altijd z’n haar; per uitzending heb ik al met al een kwartier tot twintig minuten nodig.” In de schmink-ruimte kruist ze met Andries vaak de degens over – het laat zich raden – politiek. “Ik ben meestal wat linkser, terwijl hij op bepaalde punten meer rechts georiënteerd is.”
Als het publiek er al zit en de camera’s bijna gaan draaien, checkt Irene Andries en zijn gasten ‘op de vloer’ en poedert ze waar nodig nog wat bij (“Stilzitten!” moet ze dan soms zeggen, want Andries praat gewoon door). “Na afloop zou ik hem eigenlijk moeten afschminken, maar daar heeft hij nooit tijd voor: hij haalt húp een handdoek over z’n gezicht en gaat meteen weer napraten met zijn gasten.”

Vingertje
Bert Heuvelman is fulltime redacteur van Het Elfde Uur. Met EO-collega Maarten Jansen zoekt hij wekelijks gasten uit; ze bedenken vragen en schrijven de inleidende teksten. “Verder doen we uitgebreide voorgesprekken met de gasten en uiteindelijk bepalen wij de lijn van de interviews.”
Als het om intuïtie gaat, is Andries “een van de beste interviewers”, vindt Bert. En op welk thema is hij het sterkst? “Politiek: hij weet meer van politici dan ze van zichzelf weten! De laatste tijd is hij trouwens ook ijzersterk bij persoonlijke verhalen.” En het veelbesproken ‘vingertje’ van vroeger? “Dat mag hij af en toe best weer laten terugkomen – vooral bij politici!”
Bert vindt het “een ongelofelijke prestatie” dat Het Elfde Uur achttien jaar lang op de buis is geweest. “Dit is met afstand het langstlopende praatprogramma – De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman draaien beide nu een jaar of vier, bijvoorbeeld.”
Voor de slotaflevering heeft de redactie “iets speciaals” in gedachten, al wil Bert er nog niet meer van verklappen dan dit: “Het wordt echt een feestelijke laatste uitzending.”

Dinsdagavond 22 december,
Nederland 2


TEKST: Gert-Jan Schaap
BEELD: Gert-Jan van der Tuuk
 

Nieuwe talkshow

Samen met Tijs van den Brink presenteert Andries vanaf dinsdag 5 januari op Nederland 2 en op het vertrouwde tijdstip een nieuwe, spraakmakende talkshow, Moraalridders. In Visie 1 leest u hier meer over.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons