Pleisterplaatsen met een religieus randje

in Mediatips

Door de recessie gaan meer mensen op vakantie in eigen land. Wie op Hollandse bodem zoekt naar plekken met een duidelijk christelijk karakter, kan echt alle kanten op. ‘Visie’ maakte een zomerse selectie voor een dagje ‘lekker weg in eigen land’.

Elburg - Sjoel De Brug

Wie het bijzondere verhaal van de geschiedenis van Joods Elburg wil horen, kan sinds vorig jaar terecht in de heropende synagoge (sjoel). Eeuwenlang woonden er Joden in het Gelderse stadje, totdat in 1947 de laatste vertrok. Anna Schapira, lerares in Elburg, emigreerde naar Palestina en was in Elburg de enige Joodse overlevende van de Tweede Wereldoorlog.
Vorig jaar werd de tot museum omgebouwde synagoge geopend om bezoekers iets te laten proeven van vervlogen tijden. Zij leren niet alleen de historische mijlpalen kennen, maar ontdekken ook veel meer over de Joodse feestdagen. Wie is uitgekeken in het kleine museum kan een mooie wandeling maken door Joods Elburg. Een van de hoogtepunten op die route is de begraafplaats op de oostelijke stadswal, waar ruim honderd Joodse grafzerken staan.

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
Toegang: volwassenen € 4,00
Adres: Graaf Hendriksteeg 2, Elburg
Telefoon: 0525-685564

Sjoel De Brug

Delft - De Nieuwe Kerk

Op een koude dag in januari 1351 knielt broeder Symon neer op de Markt in Delft. Hij is een bedelaar en krijgt wat eten aangeboden door een zekere Jan Col. Als ze samen naar de lucht kijken, zien ze, volgens de overlevering, een ‘goude Kerck’. Symon overlijdt kort daarna, maar Col blijft dertig jaar lang, telkens op diezelfde januaridag, een ‘schoon licht ende klareheydt’ zien. Hij vindt dat er een kerk op die plek moet komen en krijgt uiteindelijk de zegen van het stadsbestuur. Eerst verrees er een houten gebouw en het duurde nog tot 1496 voordat de stenen basiliek voltooid was die er omheen werd gebouwd. In 1572 ging het gebouw over naar de Hervormde Kerk. De Nieuwe Kerk van Delft trekt veel bezoekers, mede omdat het de laatste rustplaats is van leden van het Koninklijk Huis. Willem van Oranje was de eerste en in 2004 werden Juliana en Bernhard in de grafkelder bijgezet.

Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur; de toren tot 17.00 uur
Toegang: Nieuwe Kerk € 3,00; toren Nieuwe Kerk € 3,00
Adres: Markt 80, Delft
Telefoon: 015-2123025

Nieuwe Kerk Delft

Dinxperlo - Het kleinste kerkje van Nederland

De Rietstap is een complete kerk, alleen in afmetingen gedeeld door tien: 6.40 meter lang, 4.50 meter breed en 5 meter hoog. Het monument in de Achterhoek staat zelfs in het Guiness Book of Records vermeld als het kleinste kerkje van Nederland.
Toch is het verhaal over het gebouwtje even bijzonder als bizar. De Haagse notaris Te Rietstap kreeg het landgoed in 1909 in handen, maar moest wel aan zijn familielid beloven dat hij op het terrein een kerk zou bouwen. In het gebouw moest namelijk een erfstuk komen te hangen, een schilderij van de kruisiging van Jezus. Hoe groot die kerk minimaal moest zijn, vergat zijn familielid te vermelden in het testament en dus liet Te Rietstap in 1912 dit mini-kerkje bouwen. In plaats van er een gewijde plek van te maken, liet hij er kippen in los. Tegenwoordig gebruikt Werkgroep De Rietstap de ruimte voor exposities en kunnen bezoekers in de zomermaanden vanaf 13.00 uur gratis naar binnen.
Wie niet alleen voor dit curieuze gebouw naar Dinxperlo wil komen, kan ook wachten tot de herfstvakantie. Dan vindt namelijk de tweede editie plaats van het project ‘Langs heilige huisjes’. Een week lang is dan tal van religieus erfgoed in Dinxperlo, Aalten, Bredevoort en Suderwick geopend. Naast het kleinste kerkje van Nederland zijn in bijvoorbeeld Aalten de synagoge en de Oude Helenakerk open, waar bijzondere muurschilderingen zijn blootgelegd. Daarnaast is de St. Joriskerk in het centrum van het Middeleeuwse stadje Bredevoort zeer de moeite waard.

www.vvvdinxperlo.nl

Dordrecht - Calvijn

Wie in dit Calvijnjaar alles te weten wil komen over deze hervomer, kan niet om Dordrecht heen. In de Grote Kerk valt een overzichtstentoonstelling over Jean Cauvin en het calvinisme als cultuurfenomeen te bewonderen. Want wie was de kerkhervormer als mens? Wat leerde hij precies en welke sporen van het calvinisme zijn nog altijd in het nu terug te vinden?
In het Dordrechts Museum aan de Haven staan portretten van Calvijn centraal. Hoe werd hij in de loop van de tijd in beeld gebracht? ‘Calvijn in Beeld’ toont prenten, penningen, spotprenten, schilderijen en boekillustraties met de beeltenis van Calvijn.

Calvijn & Wij
Looptijd: Tot 1 november
Locatie: Lange Geldersekade 2, Dordrecht
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur
Toegang: Gratis

Calvijn in Beeld:
Looptijd: tot 1 november
Adres: Nieuwe Haven 26, Dordrecht
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11.00 tot 17.00 uur
Toegang: Gratis

Calvijn Dordrecht

Maastricht - Basiliek van Sint Servaas

Na de kleinste kerk van Nederland kan de oudste niet ontbreken. Om die van dichtbij te bewonderen, moet u naar Zuid-Limburg afdalen en wel naar Maastricht. Daar staat de basiliek van Sint Servaas. Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen deze reis graag ondernemen, omdat het gebouw bovenaan de top 10 van grootste religieuze trekkers in ons land staat.
De eerste kapel verrees op het graf van Servaas, de bisschop van Tongeren, in 384. Toen steeds meer pelgrims zijn laatste rustplaats vonden, werd de houten kapel rond 550 vervangen door een kerk van zandsteen en mergel in een duidelijk Romaanse stijl. De eerste stenen van de huidige kerk werden rond het jaar 1000 gelegd. Paus Johannes Paulus II bezocht de basiliek in 1985 en jaarlijks stromen meer dan dertien miljoen bezoekers naar binnen.

Openingstijden: Schatkamer van Sint Servaas van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag van 12.30 tot 17.00 uur
Adres: Keizer Karelplein 6
Telefoon: 043 3210490
Toegang: € 3,70 voor volwassenen

Sint Servaas

Groningen - Fietsroute langs oude kerken

Op de fiets door het Groningse land kom je vele eeuwenoude kerken tegen. Een speciale route van 30 km, met het station van Loppersum als vertrekpunt, voert langs een aantal van deze blikvangers in het landschap. De oudste kerken zijn in de elfde eeuw gebouwd en liggen in een gebied met veel weide en veelal kronkelende maren, sloten én fietspaden.

Startpunt: Station Loppersum
Prijs: € 1,50 voor een kaart
Meer informatie: VVV Groningen, Grote Markt

Oudewater - Arminiushuis

Wie een bezoek aan Oudewater brengt en niet alleen naar de heksenwaag wil, kan in het Arminiushuis het nuttige met het aangename verenigen. In het geboortehuis van de predikant Arminius zit namelijk nu een lunchroom en de eigenaren verklaren op hun website graag meer te vertellen over de godgeleerde die hier in 1560 geboren zou zijn.
Arminius leefde tijdens de Tachtigjarige Oorlog en hij stond – door zijn meningsverschil met Gomarus – aan de basis van de remonstrantse leer.

Adres: Markt oostzijde 14, Oudewater

Backertje

Amsterdam - Zomer in de Kerk

De Nieuwe Kerk in Amsterdam is een van de bekendste gebouwen in Nederland. Een indrukwekkend monument uit de 15e eeuw met een prachtig interieur, gelegen aan de Dam. Tot 13 september is die kerk in al zijn pracht zichtbaar: de praalgraven van Hollandse helden, het glanzende koorhek, de glas-in-loodramen, de preekstoel én het grootste orgel van Nederland, waarop deze maanden veel concerten worden gegeven.

Looptijd: tot en met 13 september
Adres: De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam
Openingstijden: Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Toegang: € 4,00 voor volwassenen

Nieuwe Kerk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons