‘Men kan niet om ons bord heen’

Ons eiland voor de Heiland

in Geloven

Ze hebben al lang en breed de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar de geboren en getogen Texelaars Jan (71) en Paula (73) Brouwer weten van geen ophouden. Al een halve eeuw delen ze iets uit van de liefde voor de Heiland op hun eiland.

“Wie met de boot van het vasteland aankomt en richting Den Burg rijdt, kan niet om ons bord heen,” lacht Paula als ze hand in hand met Jan op hun stukje land staat. “Maar niet iedereen kan het waarderen, hoor. Kijk je goed, dan zie je onder de groene verf nog de letter ‘w’ voor het woord eiland staan, het werk van kwajongens.” Maar Jan, de gemoedelijkheid zelve, kan er wel om glimlachen. “We zijn een begrip op het eiland,” vertelt hij als zijn gedachten teruggaan naar de vele evangelisatieacties langs deuren, campings en op de Texelse stranden. Nu beheren ze alleen nog de christelijke boekwinkel in de winkelstraat van Den Burg.

In diezelfde straat stuiten ze helaas ook op de keerzijde van het toenemende toerisme. “Soms doet het pijn als drommen toeristen de rust verstoren,” laat Paula eerlijk weten. “Als ze hier een weekje te gast zijn, doen ze net of het hun eiland is.” “Ja, zonder liefde voor Texel houd je het niet zo lang vol,” verzucht Jan. “Hoewel we het eiland al als onze broekzak kennen, blijft dit mooie stukje Nederland onze eerste en enige liefde. God riep ons persoonlijk hier een getuige van Hem te zijn. Aan die opdracht geven we nog altijd gehoor.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons