Een plaatje!

Tips van Bert Reinds

in Geloven

In het opvoedingspakket van christenouders zit onder meer de taak het geloof over te dragen. Alleen heb je daar geen standaardprocedure of protocol voor. Maar wat kun je daarnaar verlangen als je merkt dat de uitvoering nogal wat weerstand oproept. De start gaat nog wel, maar wanneer de kinderen groter en mondiger worden en de invloed van buiten toeneemt, verdwijnt hun vanzelfsprekende ontvankelijkheid.

U heeft uw kind waarschijnlijk opgedragen of gedoopt. En toen u gevraagd werd of u uw kind het geloof wilde inprenten, heeft u volmondig ‘ja’ gezegd. Maar wist u wel wat u zei? In het verleden – en misschien nu nog wel – gaven ouders inhoud aan deze belofte door het geloof er bij hun kinderen in te ‘rammen’. Als ze maar deden wat hun gezegd werd. Het was niet meer dan het aanleren (onder druk) van een ‘kunstje’, namelijk religie. Kerk- en Godsverlating is een (wrange) vrucht van deze ontoereikende opvoedmethode.

Inprenten betekent volgens mij iets heel anders. Het heeft veel meer te maken met een plaatje: print of voorbeeld willen zijn. Natuurlijk zégt u zo af toe ook wel iets, maar dat zal dan in overeenstemming moeten zijn met uw leven. Als u het belangrijk vindt dat uw tiener stille tijd houdt, ziet hij of zij dan in uw leven hoe belangrijk u het écht vindt? Dán bent u aan het inprenten en gaat uw kind ontdekken dat geloven meer is dan het hebben van de juiste overtuiging en het doen van de juiste dingen, hoe mooi ook. En dan, maar dat is genade, gaan ze uw Heiland ook dienen!

Inprenten is laten horen en zien dat geloven te maken heeft met een Persoon, Die op een liefdevolle en onvoorwaardelijke wijze bij alle facetten van het leven van uw kind betrokken wil zijn. En Die wil dat deze ‘relatie’ een uitwerking mag krijgen in en rondom zijn of haar leven. Wat ziet uw kind in uw leven?

Bert Reinds, orthopedagoog

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons