‘Live uit Jeruzalem’

Andries Knevel en de verkiezingen

in Geloven

Wie volgt premier Olmert op en wat verwachten Israëli’s en Palestijnen van de verkiezingen op 10 februari? Om daar achter te komen, peilt het programma ‘Live uit Jeruzalem’ ter plaatse de stemming op de verkiezingsavond. Samensteller Henk Valk vertelt over een unieke samenwerking tussen de EO, de Joodse Omroep (JO) en de Nederlandse Moslim Omroep (NMO).

“We sturen Andries Knevel namens de EO naar Jeruzalem om – met uitzicht op de Oude Stad – een talkshow te presenteren rondom de verkiezingen in Israël,” vertelt Henk Valk, als samensteller betrokken bij dit live programma. “Presentator Hadassah de Boer vertegenwoordigt de JO en Abdellah Dami de NMO.” In plaats van deskundigen uit Nederland mee te nemen, kiezen de drie omroepen ervoor om in gesprek te gaan met ‘gewone’, maar zeer interessante mensen. Henk: “Aan tafel zitten Joden, christenen en moslims uit Israël die zojuist hun stem hebben uitgebracht, in gezelschap van inwoners van de autonome Palestijnse Autoriteit en bijvoorbeeld Nederlanders die daar wonen. Alle gasten spreken Nederlands of hebben een directe link met ons land. Het is niet voor niets Live uit Jeruzalem. Je bent daar en dus laat je hen aan het woord. Geloven zij nog in vrede nu de oorlog in Gaza nog vers in het geheugen ligt?”

Leeft het thema voldoende?
“Als je afgaat op de reacties op deze oorlog, dan zeg ik volmondig ‘ja’. Aan de andere kant weet ik dat mensen wel eens moe kunnen worden van het nieuws uit deze regio, omdat het zo uitzichtloos lijkt. Mijn hoop is natuurlijk dat tv-kijkers geprikkeld worden door deze unieke opzet. Bovendien weet ik dat het een levendig en gevarieerd programma wordt.
De gesprekken in de studio en de politieke analyses worden afgewisseld met verrassende reportages. Maar er is ook muziek van de Arabische zangeres Mira Awad en de Joodse zangeres Noa. Overigens zal dit duo, als teken van hoop op vrede, Israël vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in april.”

Om de vier jaar zijn er verkiezingen in Israël. Waarom nu zo’n uitzending?
“Niet alleen Israël krijgt een nieuwe leider, maar ook Amerika heeft sinds kort een nieuwe president in de persoon van Barack Obama. Beide personen kunnen grote invloed hebben op het vredesproces, waardoor deze verkiezingen een keerpunt kunnen worden. Dat boeit ons als samenwerkende omroepen en dus willen we daar bovenop zitten. In de uitzending laten we daarom niet alleen de verkiezingsuitslagen zien. We steken een laag dieper door met elkaar te kijken welke gevolgen de uitslag op het vredesproces zal hebben en welke rol Obama daarin gaat spelen.”

Niet eerder werkte de EO in deze setting samen met de NMO en de JO. Welke waarde heeft dit volgens jou?
“Ik vind het een mooie kans om als drie verschillende omroepen zo’n project neer te zetten. Het is misschien wel weer typisch Nederlands om het zo te doen; ik vind het feit dát je samenwerkt aan zo’n uitzending al bijzonder. Het veronderstelt namelijk dat je elkaar respecteert, hoewel elke partij heel verschillende ideeën heeft. Het wederzijdse respect is de basis voor de samenwerking en dat vind ik best een groot goed.”

De drie omroepen staan natuurlijk niet op één lijn in bijvoorbeeld het vredesproces en de geloofsbeleving. Zorgt dat niet voor problemen?
“Dat zal best meevallen,” lacht Henk. “Het wordt namelijk geen programma waarin we uitvechten welk geloof het bij het rechte eind heeft. De toon is journalistiek en we maken in de eerste plaats een programma voor een breed publiek. Wel zullen we kijken welke rol religie speelt en gaan we het gesprek met elkaar aan.
Het doel is niet om na afloop hetzelfde standpunt te hebben of de drie geloven als één en hetzelfde te zien. De verschillen blijven overeind – van daaruit gaan we de dialoog aan en vullen we elkaar aan om een evenwichtig beeld neer te zetten van de Israëlische verkiezingen. Ik proef ook bij de anderen dat de hoop op vrede het bindmiddel is. Natuurlijk vult elke omroep die vrede anders in, maar het thema biedt voldoende interessante aanknopingspunten voor een boeiende avond in Jeruzalem.”

Dinsdagavond, (vóór en ná ‘NOVA’), Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons