Maarten van Rossem

in Christelijk Nieuws

Speciaal voor de EO maakt historicus Maarten van Rossem (65) een tv-serie over christenen in Amerika. De onlangs gepensioneerde Amerika-deskundige is vanaf zondag te zien in ‘Van Rossem in Amerika’.

Wat zou u doen als u dit werk niet deed?
“Als ik een alternatief leven zou hebben geleefd, zou ik ongetwijfeld beter in de wiskunde zijn geweest en was ik astronoom geworden.”

Uw jeugdzonde?
“Echt waar, maar ik heb in mijn jonge jaren nog geen peentje gejat. Mijn moeder vond me eerder te braaf dan te lastig. Wel heb ik ooit drie huizen verderop een bal door het raam geschopt. Maar dat lag volledig aan mijn vergaande motorische onhandigheid.”

Welk compliment blijft u bij?
“Zonder te beweren dat ik een groots schrijver ben, zei de nakijker op de universiteit eens van een werkstukje: ‘Van Rossem, van het thema heb je niet veel begrepen, maar je kunt wel schrijven.’”

Met welke karaktertrek drijft u anderen tot wanhoop?
“Ik heb de neiging om allerlei vervelende, kleine karweitjes eindeloos uit te stellen. Je weet wel, het grut van alledag: het schoonmaken van het schuurtje, het opruimen van mijn studeerkamer en het betalen van rekeningen. Ja, ik heb ook wel eens een deurwaarder aan huis gehad.”

Op welk dier lijkt u?
“Op een olifant. Hij heeft een ontzettend goed geheugen en is tegelijk wat traag en sloom – totdat hij boos wordt. Dan kan hij vrij onaangenaam trompetteren en stampen. Daarnaast lijk ik best wel een beetje op een slurf, nietwaar?”

Naast wie zou u graag in het vliegtuig willen zitten?
“Het toeval wil dat ik op het punt sta om voor Van Rossem in Amerika op reis te gaan en ik had graag premier Balkenende naast me gehad. Ik vind dat hij in retorische zin veel te weinig leiding geeft en ik zou hem dat haarfijn uitleggen. Hij kan een voorbeeld nemen aan Obama, die elke week een boodschap op de website YouTube zet en uitlegt wat hij doet en waarom.”

Hoe blijft u in conditie?
“Het woord ‘blijft’ is op mij niet van toepassing, aangezien ik geen conditie heb.”

Wie of wat houdt u nederig?
“Elke historicus met enig begrip van geschiedenis blijft vanzelf wel nederig, omdat hij weet dat geen voetstap zal beklijven.”

Bent u bang voor de dood?
“Ik had drie jaar geleden een defecte hartklep en die is met succes gerepareerd. Zo’n periode brengt het besef van je sterfelijkheid dichterbij, al is dat nooit omgeslagen in angst voor de dood.”

Wel eens een wonder meegemaakt?
“Nee. Alles moet uiteindelijk verklaarbaar zijn, ook al weten we nu nog niet alles. Wat ik niet kan verklaren? Hoe het precies zit met het begin- en eindpunt van het universum.”

Hecht u waarde aan wat Jezus zegt?
“De essentie van de boodschap van Jezus is: ‘Hebt uw naaste lief als uzelf.’ Maar het valt me op hoe weinig christenen die boodschap in praktijk brengen. Voor mezelf vind ik het een prachtig, maar tegelijk tamelijk onhaalbaar uitgangspunt.”

Wat kijkt u beslist niet op tv?
“Mezelf. Ik word niet echt wild van mijn eigen motoriek. Van deze nieuwe serie met de EO zal ik ook niet alles terugkijken. Ik denk dan na een paar minuten: ‘Het staat er mooi op, ik geloof het verder wel, want ik weet toch al wat er gaat komen.’”

Wat weet bijna niemand over u?
“Dat ik op mijn 26e een paar maanden in dienst ben geweest – daar vraagt nooit iemand naar. Mijn vrouw, met wie ik in 1969 ben getrouwd, beweert dat ik in mijn hele leven nog nooit zo ongenietbaar ben geweest als toen.”

Zondagavond,
Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons