Welk boek leest u op dit moment? Ik lees ‘Echte mannen eten geen kaas’, waarin een slachtoffer haar vierjarige gevangenschap in en bevrijding uit de klauwen van loverboys beschrijft. Een aangrijpend verhaal, dat me bij het lezen van bijna elke bladzijde misselijk en boos maakt.

Het onderwerp ‘loverboys’ bepaalt me opnieuw bij het belang van een goed gezinsleven. Want, net als in veel andere gezinnen, was er ook bij dit meisje thuis weinig onvoorwaardelijke liefde en aandacht. Natuurlijk werden er vragen gesteld, maar er werd nauwelijks doorgevraagd. O ja, er werd gedreigd met huisarrest of andere straffen, maar die werden nooit echt toegepast.

Hoe betrokken bent u bij het leven van uw kinderen? Weet u of ze echt naar school gaan, wat ze in hun vrije tijd doen en welke vrienden ze hebben?
Loverboys werken volgens een bepaalde strategie. Ze zoeken meisjes uit bij wie geen vader, oudere broer of andere belangrijke manspersoon in beeld is. Eerst krijgt het meisje veel aandacht, met de bedoeling dat ze smoorverliefd wordt, en vervolgens beginnen de dreigingen. Er komt een moment dat het slachtoffer bang gemaakt wordt, want dat vergroot de afhankelijkheid en sluit de weg terug af.
De (emotionele) afwezigheid van een vader of een andere waardevolle man maakt dat dochters erkenning missen en daardoor blijkbaar sneller en makkelijker over te halen zijn.

Misschien zeg ik het een beetje kort door de bocht, maar als u een (emotioneel) afwezige vader bent en u laat uw dochter aan haar lot over, vergroot u de kans dat ze het slachtoffer wordt van een loverboy. En dat is uw carrière in werk en kerk toch niet waard?
U merkt het misschien wel: ik schrijf mijn frustratie van me af en zadel u daarmee op. Maar ik kan het niet laten. Het kan ú namelijk ook overkomen. Niet alleen de Randstad biedt een voedingsbodem voor dit soort drama’s, maar ook het platte land. Ook in uw eigen ‘achtertuin’ kan deze problematiek zich afspelen!

Bert Reinds, orthopedagoog

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons