Freestyle voetballer Joshua Agteres

De bal de baas

in Geloven

Onlangs maakte hij zijn tv-debuut in een reclamespotje. Eerder demonstreerde hij zijn kunsten al bij open dagen van clubs als FC Zwolle en Ajax. Joshua Agteres (17) kan echt alles met een bal en treedt zelfs op in kerken als ‘freestyle soccer champion’. “Ik dank God voor dit talent.”

Een bal is rond en hij rolt. Voor de meeste mensen zorgt dat voor problemen, omdat hij – in veel gevallen – niet doet wat jij wilt. Joshua kent dat probleem niet. Hij staat voor een ander dilemma. Hoe zorgt hij ervoor dat mensen nog kunnen volgen wat hij allemaal met een bal kan? Met enorme snelheid, behendigheid en flair kan hij ermee toveren en merk je al snel dat niet die ronde bal, maar híj de baas is. Even vraag je je af of er lijm aan de bal zit of dat er stiekem een elastiekje aan vastgeknoopt is. Maar niets daarvan, want wie kennismaakt met Joshua, leert een heuse tovenaar kennen – eentje met een voetbal.

Freestyle
Toch is het woord voetbal niet echt meer gepast bij deze sport, omdat Joshua veel meer dan zijn voet gebruikt. Hij legt de bal stil neer op zijn hoofd, laat hem rustig doorrollen naar zijn nek en vangt het ronde geval seconden later weer op met zijn voet. De bal stuitert niet, hij ‘valt dood’, om vaktaal te gebruiken.
Freestyle soccer. Zo noem je de straatvoetbalkunsten van Joshua en een groeiend aantal jongeren, veelal uit de grote steden. Maar Joshua bewijst dat je niet in Amsterdam of Rotterdam hoeft te wonen om op te vallen. Op een winderige dijk in het Overijsselse dorpje Wilsum stuitert hij voor zijn huis de bal een paar keer en gooit dan zijn trucendoos open. “Mijn twee broers hebben me warm gemaakt voor voetbal. Met elkaar deden we niets anders dan de bal hooghouden en nieuwe trucjes leren.” Joshua’s moeder luistert mee en schiet in de lach. “Maar er zijn hier in huis heel wat ruitjes gesneuveld, hoor.”

Muziek
“Je moet je eigen stijl ontwikkelen en je eigen trucjes verzinnen, die anderen weer na gaan doen,” vertelt Joshua. “Wat mijn specialiteit is? Met de bal rustend in mijn nek doe ik de beroemde dans van Michael Jackson, de moonwalk. Ja, muziek is tijdens een show een belangrijk onderdeel van freestylen en je mag alles doen wat je wilt, dus ook dansen. Dit maakt deze hobby zo veelzijdig en zorgt ervoor dat je altijd wel weer nieuwe bewegingen kunt bedenken. Het verveelt echt nooit.”
Kan iedereen het leren? “Ik zeg altijd: ‘10% skill and 90% power of will!’ Dus tien procent vaardigheid en negentig procent de kracht van je wil. Natuurlijk heb je talent nodig, maar doorzettingsvermogen is veel belangrijker. Je kunt gefrustreerd raken als een trucje niet lukt, of net zo lang blijven oefenen tot je het wel onder de knie hebt. Blijven oefenen!”

Hoofdprijs
De eerste keer dat Joshua iets van zich liet zien, was tijdens een lokaal wedstrijdje waarbij een nieuwe spijkerbroek de hoofdprijs was. Als kereltje van 12 jaar wist hij de bal ruim zevenhonderd keer hoog te houden zonder dat die de grond raakte. Inmiddels werkt Joshua bij de landelijke organisatie Panna Knockout als scheidsrechter en speler van panna-toernooien (zie kader) en als freestyler, waardoor het balletje steeds meer gaat rollen. “Ik ben op open dagen geweest van Ajax, gaf in oktober een demonstratie bij de wedstrijd FC Zwolle tegen Go Ahead Eagles en ben eerder dit jaar in Engeland geweest voor shows in Liverpool en Londen.”

Zondag
Recent was de scholier aan de opleiding Sport en beweging zelfs het stralende middelpunt van een tv-reclame over ballenjongens bij het Nederlands elftal. Maar al die aandacht vraagt wel van hem dat hij duidelijke keuzes maakt. “Ik kan niet overal ‘ja’ op zeggen, omdat het dan te druk wordt. Daarnaast zijn veel demonstraties of panna-toernooien op zondag en daar heb ik als christen moeite mee. Gelukkig kan ik bij Panna Knockout zelf aangeven wanneer ik wil werken.” Maar Joshua erkent dat het soms lastig is. “Mijn vader zegt dat van het een het ander komt en je principes dan wijken voor een aanlokkelijk aanbod. Ik ben het daar mee eens, al is het echt een opoffering om ‘nee’ te zeggen.”

Stoer
Wat Joshua wel – af en toe – op zondag doet, zijn optredens in kerken. “Ik geef dan bijvoorbeeld in een jongerendienst een demonstratie en vertel in een getuigenis wie ik ben en hoe ik mijn talent in dienst wil stellen voor God. Hij wil mij met freestyle soccer gebruiken en ik kom hierdoor met mensen in aanraking die ik iets mag laten zien van de Here God. Ik dank Hem voor dit talent en wil een voorbeeld zijn voor anderen. Toch is het niet altijd makkelijk om heel open over je geloof te zijn, juist omdat het best een stoer wereldje is waarin uiterlijkheden behoorlijk belangrijk zijn. Maar op mijn reis naar Engeland bijvoorbeeld, merkte ik dat jongens mij de ruimte gaven als ik stilte vroeg voor het eten of vertelde waarom ik niet op zondag wil werken. Dat vind ik echt gaaf!”

Wat is panna-voetbal?

Panna-voetbal is een straatvoetbalvorm die is ontstaan in Suriname. De letterlijke vertaling van het woord is ‘poortje’, wat in het voetbal staat voor het door de benen spelen van de tegenstander. Wanneer je een panna scoort bij je tegenstander, dan is het gelijk knock-out. Een panna telt pas als je na het poorten ook direct weer de bal onder controle hebt. Daarnaast kun je doelpunten maken in de doeltjes op het kleine speelveld met bording. Bij deze vorm van straatvoetbal staat echter niet het scoren van een doelpunt voorop, maar de mooie acties en het afdwingen van respect. Respect voor de tegenstander en fair play zijn essentieel onderdeel van panna-voetbal en straatvoetbal in het algemeen. Het is een subcultuur waar eigen kleding, omgangsvormen, straattaal en muziek bij horen.
www.pannaknockout.org

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons