Broedertwist

Tips van Bert Reinds

in Geloven

Elk gezin wordt op z’n tijd geconfronteerd met ruziënde kinderen. Kinderen die op elkaar vitten, elkaar voor de computer wegduwen, elkaar uitschelden of een dreun verkopen. Natuurlijk is dat niet leuk, maar waar mensen samenleven, zijn ‘grensconflicten’ er onlosmakelijk mee verbonden.

Ook al is ruzie niet gezellig, het hoort erbij en heeft zeker een functie. Een conflict oplossen, vraagt vaardigheden om je staande te houden. En voor uw kind is de veiligheid van zijn gezin de perfecte plaats om dat te oefenen. Uw gezin is toch een werkplaats en geen showroom?

Maar, zult u zeggen, hoef ik dan helemaal niet in te grijpen? Dat ligt eraan. Zolang uw kinderen er zelf uitkomen en elkaar niet te lijf gaan waardoor er een gevaarlijke situatie ontstaat, hoeft het niet. Loopt het uit de hand, haal dan de partijen uit elkaar voor een time-out.
Wanneer ze zijn afgekoeld, kijkt u in hoeverre ze zelf in staat zijn het probleem alsnog op te lossen. Help ze om zelf een uitweg te vinden en bemoedig en spreek uw waardering uit als ze er samen uit zijn gekomen. Maar als dat niet lukt, maakt u zelf afspraken met ze.

Grijp niet direct in. Als u dat lastig vindt, loop dan desnoods even weg. Ik moet denken aan mijn schoonmoeder, die eens zei: “Wanneer er ruzie was, ging ik even naar de stal. Dan hoorde ik het niet en hoefde ik me niet te ergeren. Wanneer ik dan terugkwam, was de ruzie meestal over.”
Hoe u reageert, hangt ook af van uw eigen ervaringen en beleving op dat gebied. Veel mensen zeggen er niet tegen te kunnen. Als u dat ook hebt, probeer dan te bedenken waarom dat zo is. Was uw eigen jeugd onveilig? Werd er bij u thuis weinig ruzie gemaakt? Of geeft ruzie u het gevoel dat u gefaald hebt, omdat u zich als doel gesteld hebt dat het in uw gezin te allen tijde gezellig moet zijn?

Bert Reinds, orthopedagoog

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons