Hoop in Keniaanse sloppenwijk

Dominee Victor biedt praktische hulp

in Geloven

Aan de rand van de Keniaanse hoofdstad Nairobi ligt Kibera, een van de grootste sloppenwijken ter wereld. Dominee Victor Adams woont in Kibera en is initiatiefnemer van ‘Victory Hope Children Centre’ (Victory Hope). Deze stichting wil de kinderen van de sloppenwijk onderwijs, kleding en minstens één goede maaltijd per dag geven, ongeacht bij welke stam ze horen.

In Kenia laait geregeld een oude stammenstrijd op die zich vooral afspeelt tussen de Kikuyu-stam, waar president Mwai Kibaki deel van uitmaakt, en de Luo-stam van oppositieleider Raila Odinga. Victor Adams is geboren in het westen van Kenia, en hoort niet bij een van deze twee stammen. Dit is de reden dat hij ‘neutraal’ in het conflict staat, en kinderen van elke stam op zijn school een plaats kunnen krijgen.

Nieuwe klassen

Voor hij met de school begon, was Victor al actief als dominee van een kleine gemeente in de sloppenwijk. “Ik kwam naar Kibera om er een kleine kerk te beginnen. Toen ik zag in welke omstandigheden de mensen hier leven, kreeg ik sterk het verlangen iets voor hen te doen. Ik wilde niet alleen het Evangelie brengen, maar hun ook door daden laten zien dat we het menen.” In 2000 begon het ‘Victory hope Children Centre’ met een klas voor kinderen van 3 jaar. Sindsdien is er elk jaar een nieuwe klas bijgekomen. De school is inmiddels uitgegroeid tot ongeveer driehonderd leerlingen met zeven klassen waar juffen uit de sloppenwijk lesgeven.
“Op de school zitten kinderen van verschillende stammen,” benadrukt Victor. “We proberen ze te leren dat vechten geen oplossing is. Zolang ze op school zitten, zijn ze in ieder geval niet betrokken bij de gevechten. De grotere kinderen willen vechten; zij zien wat de volwassenen doen en willen daarbij horen. Wij leren hun dat ze elkaars broeders zijn en elkaar moeten liefhebben.”

Rellen

Dat juist volwassenen deze les hard nodig hebben, werd op een vreselijke manier duidelijk toen rond de jaarwisseling vorig jaar in Kenia rellen uitbraken, nadat de uitslag van de presidentsverkiezingen onduidelijk was. In de sloppenwijk waar Victor Adams actief is, vonden hevige gevechten plaats. “Het was een erg gevaarlijke situatie, we moesten de school zelfs een paar dagen sluiten. Mensen durfden niet over straat en er was bijna geen supermarkt meer open door alle plunderingen,” herinnert Victor zich. “Gelukkig is onze school buiten schot gebleven. Iedereen kent mij en weet dat ik het beste voor heb met alle kinderen.”

Voor de toekomst heeft Victor genoeg plannen. “We willen een werkplaats opstarten voor de kinderen die de basisschool hebben afgemaakt. Op die manier helpen we ze een zelfstandig leven op te bouwen. Voor leerlingen die liever doorstuderen, onderzoeken we welke mogelijkheden er op dat gebied zijn. Verder willen we in de toekomst extra klaslokalen bouwen, zodat er nog meer kinderen bij ons terechtkunnen.”

Kibera

Kibera is de op één na grootse sloppenwijk van Afrika. Er wonen tussen de 600.000 en 1,2 miljoen mensen (ongeveer een kwart van de inwoners van Nairobi) op slechts tweeënhalve vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Rotterdam wonen 583.000 mensen op 113 vierkante kilometer.
Ongeveer twintig procent van de mensen is besmet met hiv/aids.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons