40 dagen zonder drank

in Geloven

Zou jij het volhouden om veertig dagen achter elkaar geen druppel alcohol te drinken? Jongeren van de Vrije Baptistengemeente Enkhuizen probeerden het uit. Niet zo makkelijk, bleek al gauw. “Ik ben teleurgesteld dat ik het niet heb volgehouden.”

Je hoort het de laatste tijd vaak: Nederlandse jongeren drinken veel alcohol. In het gebied waar Enkhuizen ligt, West-Friesland, is het volgens onderzoek het ergste. “Je groeit er gewoon mee op,” verklaart Stefan Klaassen (17), die zelf normaal gesproken zo’n tien biertjes per uitgaansavond dronk. “Het probleem is misschien dat anderen voor je inschenken. Als je glas nog voor een kwart vol zit, krijg je al een nieuwe.” Dit gaat vaak mis. Ruim negentig procent van het straatgeweld in West-Friesland wordt veroorzaakt door mensen die te veel glaasjes achterover hebben geslagen.

Grenzen
De jeugdgroep van de Vrije Baptistengemeente Enkhuizen vond het daarom tijd voor een bijzondere actie, geïnspireerd door het EO-programma 40 dagen zonder seks: 40 dagen zonder drank. De jongeren kregen geen contract, maar een soort formulier waar ze – als ze het wilden – hun handtekening onder konden zetten. Ze beloofden daarmee dat ze veertig dagen lang niet zouden drinken. Zo’n twintig jongeren deden mee.

Stefan was een van hen. “Het leek me een uitdaging,” vertelt hij, maar hij voegt er meteen aan toe dat hij van tevoren al wist dat hij het niet zou volhouden. “Ik heb uiteindelijk twee en een halve week niet gedronken. Toen kwam ik op een feestje en heb ik twee of drie biertjes genomen. Misschien slap dat ik me niet gehouden heb aan de veertig dagen, maar ik dronk in ieder geval minder dan normaal. En het was vooral mijn bedoeling om te ontdekken waar mijn grenzen liggen.”

Hoewel hij niet ‘geslaagd’ is, heeft Stefan er toch wat van geleerd. “Ik weet nu dat ik in plaats van met tien, ook met vijf biertjes een gezellige avond kan hebben. En ik wil als christen laten zien dat het ook anders kan. Te veel alcohol is gevaarlijk als je in de groei bent. Bovendien ging ik door het drinken vaak laat naar bed, en dan was ik de volgende ochtend heel moe en had ik geen fijne dag.”

Berm
Anton van Drunen (22) was wél van plan de veertig dagen vol te maken. Tegenwoordig drinkt hij vijf biertjes per weekend, maar dat is fors meer geweest. “Vóór mijn bekering vorig jaar december dronk ik twee kratten bier per weekend. Dat is in deze regio een gewoonte. Het is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid, maar toch merk ik dat je onder druk staat. Ik dacht er eerst ook niet bij na, maar toen ik christen werd had ik het idee dat God me duidelijk maakte dat ik moest minderen.” Had de drank ook een negatief effect op hem? “De volgende ochtend wel, ja,” vertelt Anton eerlijk. “Ik heb ook dingen gedaan waar ik later spijt van kreeg. Zo ben ik ooit in de berm wakker geworden.”

Hoewel hij al veel minder drinkt dan een jaar geleden, leek het Anton goed om te proberen veertig dagen helemáál niet te drinken. Is dat gelukt? “Eerlijk gezegd: nee,” biecht hij op. “Ik heb drie of vier keer wat gedronken. Eén keer omdat ik de actie vergeten was, de andere keren kwam het door de druk van anderen. Het was gezellig en het bier ging rond. Ik ben teleurgesteld dat ik het niet heb volgehouden.”

De 22-jarige vond de actie nuttig. “Eerst dacht ik dat ik makkelijk zonder alcohol kon. Maar toen ik het probeerde, was het moeilijk. Ik wil sowieso in de toekomst minder gaan drinken, hoewel ik niet van plan ben helemaal niets meer te nemen.”

Trots
De jongens raden anderen aan om ook zo’n actie te houden. “Maar,” benadrukt Stefan, “het gaat er vooral om dat je je bewust wordt van hoeveel je drinkt. Want je kunt je strikt aan die veertig dagen houden, maar als je daarna weer terugvalt in je oude gedrag, heb je er niks aan.”

Ook Ronald van Drenth (30), de jeugdleider die het initiatief nam, wilde het niet te streng maken. “Als je er te krampachtig mee omgaat, stoot dat jongeren juist af. Ik ben absoluut trots op de mensen die hebben meegedaan, ook op hen die een paar drankjes hebben gedronken. We hebben het er tijdens de jeugdavonden in ieder geval over gehad. Er zijn heel wat gesprekken losgekomen.”

De jeugdleider deed zelf ook mee. Hij heeft het gehaald, maar vond het best pittig. “Ik sla zelf makkelijk vier glazen per avond achterover. Dus er waren nu ook momenten dat ik zin had in een lekker biertje, of in Irish Coffee. En toen ik een vrijgezellenfeest had en een bruiloft, had ik best moeite om niet te drinken. Maar ik vind deze actie een goed signaal. Drank verlaagt je normen en waarden: je kunt makkelijk iets doen waar je achteraf spijt van krijgt. Het probleem voor veel jongeren is dat je wordt gezien als een watje als je niet meedrinkt.”

Glaasje
Niet iedere deelnemer had het moeilijk. Anoeshka Schipper (16) kwam de veertig dagen makkelijk door, maar ze drinkt sowieso niet veel. “Ik drink niet elk weekend, en áls ik drink, is het één flesje breezer. Ik ga ook nooit uit, en ik heb niet echt de behoefte aan alcohol. Waarschijnlijk komt dat door mijn opvoeding. Van mijn ouders mag ik niet veel drinken, alleen af en toe een glaasje. Daar ben ik het mee eens. Drank is niet goed voor je hersens en je loopt het gevaar dat je te veel drinkt en gekke dingen gaat doen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons