Een vrolijke Spaans-Keltische cocktail

in Mediatips

Wat heeft het Spaanstalige Peru met het Keltische Ierland te maken? Niet veel, zou je zeggen – totdat je kennismaakt met de vrolijke klanken van Trinity. Dit Nederlandse folkbandje is sinds kort ambassadeur van de hulporganisatie Tear. Maar hoe zit het nu met de link tussen Peru en Ierland?

Amper anderhalf jaar oud en Johan Smelt (26) zat al in het vliegtuig naar het verre Zuid-Amerika. Zijn ouders stichtten als zendelingen in de hoofdstad van Peru, Lima, een kerk en school. Niet lang daarna knipperden zijn jongere broers, Elbert (24) en Niek (22) voor het eerst met hun ogen in deze wereld vol Spaanse klanken, hoge bergen, maar ook bittere armoede. “Het schooltje stond tegenover een krottenwijk en onze vriendjes uit de klas woonden daar. Voordat de les begon, kregen ze eerst een stevig ontbijt, omdat er thuis te weinig geld was om hen goed te verzorgen.”

Ontdekkingsreis

In de straten van Lima ontkiemde de liefde voor muziek bij de drie broers. “Mijn moeder zong altijd veel met ons,” herinnert Johan zich, “en dat terwijl ze zelf heel vals zingt. Ha ha! Dat zegt ze overigens altijd over zichzelf, hoor. Al jong kregen we daarnaast muziekles van jongeren uit de kerk, die daarvoor studiegeld kregen van onze ouders. Zo begon onze muzikale ontdekkingsreis.” Het duurde niet lang of ze mochten met elkaar spelen in de kerk. “We waren negen, zeven en vijf jaar en speelden – met onze poncho’s aan – muziek uit de Andes,” weet de langharige Niek nog goed. “We noemden onszelf Los Hermanitos en kregen uit allerlei kerken een uitnodiging om te komen spelen.”

Mission kids

Na een tienjarig zendingsavontuur kwam het gezin terug in Nederland. De muzikale ontwikkeling van de mission kids ging door en de intense band met Peru bleef bestaan. Dit resulteerde in 2002 in de oprichting van het combo Trinity, waar ook hun vriend en bassist Bert Bos (22) zich bij aansloot. De vier enthousiaste jongens maken christelijke muziek met Zuid-Amerikaanse en Ierse invloeden. De Spaanse link is duidelijk, maar waarom ook de Keltische kant? Drummer Niek: “Door een werkvakantie op een boerderij in Ierland zijn Elbert en ik verslingerd geraakt aan het land en de Keltische muziek. Het viel ons op dat Spaanstalige en Keltische muziek, ondanks de verschillende werelden, toch heel goed bij elkaar passen. Soms spelen we de stijlen gewoon door elkaar heen en zingen we in het Spaans, maar gebruiken we een Ierse fluit, de low whistle.”

Inicio

Niek verdient als enige zijn brood met muziek. Hij is bijna afgestudeerd aan het conservatorium en zit samen met Bert en Elbert in de Nederlandstalige aanbiddingsband Sela, ontstaan vanuit de HGJB. De thuishaven van Trinity is dan ook de hervormde kerk. Maar de komende jaren wil de band graag de breedte opzoeken en blijven zoeken naar goede inhoud en mooie muziek. Plannen te over, nadat hun eerste cd Inicio (vorig jaar opgenomen in de studio van Frank van Essen) boven verwachting positief werd ontvangen. De eerste oplage van tweeduizend stuks is al uitverkocht en de stapel van de tweede oplage slinkt ook flink. In december duiken de jongens opnieuw de studio in om een nieuwe plaat op te nemen. Sinds maart is Trinity ook ambassadeur voor de christelijke hulporganisatie Tear geworden. Dit werd op 8 maart ingeluid met een goedbezocht duo-concert met Nina Åström uit Finland. De band gaat zich inzetten om geld in te zamelen voor hulpprojecten in de arme regio’s van Peru. Ook is Trinity in gesprek met Tear over een eventuele muziekreis naar Peru om daar onder andere lokale bandjes te ondersteunen en samen muziek te maken.

Verlegen

Een blik in het gastenboek op de website laat een stortvloed aan positieve reacties zien. Dat lijkt wel gescreend? “Nee, niet eens,” verklaart leadzanger Elbert. “Het is heel overdonderend. Soms voel ik me haast beschaamd als ik dat lees of als een zaal heel hard klapt. Ik moet dan een drempel over om niet verlegen te worden.”
Een goed concert geven is één, maar daar moet het niet bij blijven, vinden de jongens. “We willen luisteraars graag uitdagen verder te kijken dan het rijke en veilige Nederlandse wereldje. Ons doel is mensen te prikkelen om de rijkdom die God hen geeft door te geven,” weet Bert. “We zijn heel enthousiast over God en willen dit graag overbrengen op onze luisteraars, met de hoop dat zij weer anderen gaan vertellen over Hem!”

Brabbeltaal

Bert heeft als enige geen directe link met Zuid-Amerika en het Spaans. “Voor mij is het brabbeltaal. Ik praat hen gewoon na,” grapt Bert, die Engels studeert. “Uiteraard weet ik wat we zingen, maar zonder de anderen had ik waarschijnlijk weinig interesse voor die taal en muziek gekregen. Inmiddels vind ik het fantastisch. De Spaanse muziek is helemaal niet ingewikkeld, waardoor de tekst goed tot zijn recht kan komen. Het heeft iets oprechts en je kunt niet stil blijven zitten als je ernaar luistert.”
Hoe is het voor hem als buitenstaander tussen drie broers? “Ik loop al jaren de deur plat bij hen en volgens mij zien ze me als een soort pleegbroer. Ja, ik voel me volledig op mijn gemak bij hen.” Hechte vriendschap noemen ze alle vier als een bijzonder kenmerk van de band. Johan: “Drie broers, vier vrienden, noemen we het wel eens. We kennen elkaar door en door en daardoor zijn we heel erg open naar elkaar. Die hechtheid maakt wie we kunnen zijn als band. Dat hoor en zie je terug op het podium.”

Bezetting Trinity

• Elbert Smelt: leadzang, quena (Inca-fluit), tin & low whistles (Ierse fluiten), zampoña (Andes-panfluit), saxofoon;
• Johan Smelt: akoestische en Spaanse gitaar, charango (Peruaans gitaartje) en zang;
• Bert Bos: basgitaar, contrabas en zang;
• Niek Smelt: drums, bodhrán (Ierse folktrommel), bombo (Inca-trommel), percussie, keyboards.

‘Spaanse muziek heeft iets oprechts; je kunt niet
stil blijven zitten’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons