Angst is een ervaring die geen mens vreemd is en soms een zeer nuttige functie heeft om mensen in een riskante situatie wakker te schudden. Heel veel mensen bezoeken de dokter vanwege angst, maar spreken dat zelden zo direct uit.

Heel vaak gaat het om een begrijpelijke angst, bijvoorbeeld als er ergens een vreemd bultje zit of een nieuwe pijn opduikt. Angst kan echter grote vormen aannemen en leiden tot een scala van lichamelijke klachten. Dit kan variëren van duizeligheid tot pijn op de borst, heftige buikpijn of overmatig transpireren. Het is de combinatie van symptomen die de dokter dan op het goede spoor kan zetten en tot doorvragen over de oorzaken van de angst. Daar kunnen heel veel oorzaken voor zijn, zoals het verlies van een geliefde, onzekerheid over de toekomst, het niet overzien van taken, tijdsdruk en angst om te falen.
Als golven kunnen angsten over je heen slaan. Ze kunnen je keel dichtknijpen, je hart opjagen en je zo rusteloos maken dat je geen boek in kunt kijken en je hele lijf trilt. Dan is er sprake van een angststoornis en is het echt tijd om er iets aan te doen. Ga praten en vraag hulp om zaken op een rijtje te zetten. Soms zijn er met een paar goede adviezen en het relativeren van de problemen al goede resultaten te bereiken. Met een eenvoudig onderzoek kan de angst voor een ziekte of een dreigend fiasco vaak al worden weggenomen.
Als dit niet afdoende is en de angst het functioneren gaat belemmeren of tot hardnekkige lichamelijke klachten leidt, kunnen medicijnen vaak zeer effectief zijn. Ik denk dan niet in de eerste plaats aan rustgevende medicijnen, zoals valium, dat een grote kans op verslaving geeft. Er zijn nieuwere medicijnen die helpen om het verstoorde evenwicht te herstellen en de controle terug te krijgen.
Neem angst wel serieus. Kijk naar de oorzaken en probeer daar iets aan te doen voor het je gaat beheersen. Een goed gesprek, gezelschap, afleiding en sporten kunnen allemaal helpen.

dr. Martien Bac

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons