Vincenza La Porta: 'Tijs vindt me wel eens een gek mens'

in Geloven

Vincenza La Porta (35) is programmacoördinator van het Xnoizz Flevo Festival, dat van 16 tot en met 19 augustus plaatsvindt. Ze is getrouwd met Tijs van den Brink en moeder van drie kinderen.

Dit jaar is Xnoizz voor het eerst aan het Flevo Festival gekoppeld. Wat betekent dit?
“Xnoizz investeert in het binnenhalen van artiesten van naam. Bijvoorbeeld met de Newsboys, Rebecca St. James en Chris Tomlin. Overigens werk ik – samen met een enthousiast team – hard aan de inhoudelijke kant van het festival.”

Hoe zorg je ervoor dat Flevo niet alleen een leuk feestje wordt?
“Door in de eerste plaats jongeren mee te nemen om de kern van het christelijk geloof te gaan begrijpen. Wel doen we dit heel bewust op een feestelijke en ongedwongen wijze. Er zijn ongeveer honderdvijftig inhoudelijke programmaonderdelen, bijvoorbeeld met Andy Flannagan, André Rouvoet en Andries Knevel.”

De EO-Jongerendag had als thema ‘Dream Bigger’. Jullie komen met ‘Live the dream’. Toeval?
“Het lijkt in de lucht te hangen. Je zou het de tijdgeest kunnen noemen en ik denk dat het zo moet zijn, want we hebben het onafhankelijk van elkaar bedacht.”

Je vader is Italiaans, je moeder Nederlandse. En jij?
“Ik heb het Italiaanse temperament én de Hollandse nuchterheid. Een Italiaanse protestant kun je zeggen – een grappige combinatie.”

Tijs van den Brink is je man. Is het een bewuste keuze om je meisjesnaam te dragen?
“Voordat ik met hem ging trouwen, werkte hij bij het Fries Dagblad en was hij nog niet bekend. Daar heeft het dus niet mee te maken. In Italië is het normaal om je meisjesnaam te houden. En trouwens, Vincenza van den Brink... dat klinkt toch voor geen meter!?”

Welke eigenschap waardeert Tijs het meest in jou?
“Hij vindt me wel eens een gek mens, geloof ik.”

En jij in hem?
“Hij is afgrijselijk integer – zeer betrouwbaar.”

Weet je zeker dat God bestaat?
“Ja, voor tweehonderd procent. Maar ik kan dit niet uitleggen of beredeneren. Dat hoeft van mij ook niet, dus ik ben vast een heel naïef gelovige.”

Ben je ooit van kerk veranderd?
“Nee. Na omzwervingen in de evangelische wereld ben ik tot de conclusie gekomen dat ik erg graag PKN’er ben én blijf. Maar het liefst zou ik slechts één christelijke kerk zien. Daarbinnen zou dan ruimte kunnen zijn voor accentverschillen in leer en liturgie.”

De tv gaat vanavond stuk. Wat dan?
“Het is vooral lastig strijken, want dat combineer ik vaak met tv-kijken. Alleen maar strijken is zo saai. Gelukkig hebben we twee tv’s in huis. Toch speelt hij geen grote rol in ons gezin. De kinderen mogen alleen Kindertijd en Elly en de Wiebelwagen kijken, en Matteo soms voetbal.”

Bij welk tv-programma pinkte je onlangs een traantje weg?
“Ik huil heel makkelijk – zowel van blijdschap als van verdriet. Wat me heel diep raakte, was een Netwerk-uitzending op 4 mei 2007. Het ging over kinderen in de oorlog en dat vond ik heel triest. Op zo’n moment huil ik en schiet het door mijn hoofd: ‘Heer, ik heb een geweldig leven, maar kom wat mij betreft nu terug. Dit is té erg.’”

De keuze van Vincenza

Krant: Trouw, ND, Volkskrant en op zaterdag NRC
Boek: Italiaanse opvoeding van Tim Parks
Cd: van Taizé-liederen tot Eros Ramazzotti

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons