De strijd van een bodybuilder

in Geloven

Wie oud-bodybuilder Peter de Mooij (47) tegen het lijf loopt – en je komt moeilijk om hem heen – ontdekt al snel een paradox. De goedlachse Gouwenaar straalt vanbuiten een enorme kracht uit met zijn brede borstkas. Maar vanbinnen voelt hij zich zwak. Hij voert namelijk een flinke strijd – zowel lichamelijk als geestelijk. Hij schreef er een boek over.

Peter vertelde bijna tien jaar geleden zijn levensverhaal in het EO-programma De Verandering. Onlangs schreef hij zijn verhaal op in het boek Van bodybuilder tot christen. Hij vertelt over bodybuilding, vechtpartijen, maar ook over zijn zoektocht. Veel veranderde ten positieve in zijn leven, maar niet alles. Want door een ernstig maagprobleem is hij al jaren ziek en zit hij deels afgekeurd thuis. Een lange zoektocht naar een wonder begon vanaf het moment dat hij Jezus in zijn leven aannam.

De Hulk

Maar niet voordat hij een ruig leven had geleefd. Eind jaren zeventig dook hij de karate- en fitnesschool van zijn neef in, in een tijd dat de groene Hulk Nederland veroverde. “Drie à vier keer per week trainde ik en ik ontdekte al snel de stimulerende invloed van anabole steroïden.” Na een nog sterker kuurtje kon Peter de hele wereld aan en werd hij in Gouda een man om serieus rekening mee te houden. “Op straat raakte ik geregeld betrokken bij vechtpartijen en droeg ik – deels uit angst – een groot mes onder mijn kleding.”

Godsbesef

De zeer fanatieke en agressieve Peter leek op het eerste gezicht precies op een stereotype bodybuilder. Toch was hij anders – een zoeker. Daarom las hij honderden boeken om een antwoord te krijgen op prangende levensvragen. “Al op jonge leeftijd had ik een godsbesef, terwijl ik compleet onkerkelijk ben opgevoed.” Hij kocht op 18-jarige leeftijd niet stiekem pornoblaadjes bij het tankstation, maar een bijbel in de bijbelshop. “Tegelijkertijd ging ik me interesseren voor het occulte,” zegt hij er nadrukkelijk bij. “Ik las over uittredingen en experimenteerde hiermee. Er gebeurde alleen nooit iets, behalve dat ik in een diepe slaap viel.”

Ommekeer

Via een Zuid-Molukse collega leerde Peter meer over de God van zijn bijbel. “Die collega nam heel uitgebreid de tijd om al mijn vragen te beantwoorden. Op een avond ben ik neergeknield en bad: ‘Here, ik wil mijn leven aan U geven.’” Een bijzondere ontmoeting op zijn zolder, tussen de fitnessapparaten, vormde de werkelijke ommekeer in zijn leven. “Gods Geest vervulde mij zo intens dat alles in me in brand leek te staan. Ik begon te huilen als een klein kind en alle pijn en verdriet kwamen eruit. Ja, want veel bodybuilders zien er aan de buitenkant imposant uit. Toch zijn het onder hun huid vaak angstige jongetjes gebleven, diep weggekropen in dat opgeblazen lichaam. Dat gold zeker voor mij.”
Peter belandde na zijn bekering in de charismatische wereld, werd gedoopt en begon al snel mee te draaien in jeugdwerk en evangelisatie. Het viel hem op hoe vaak er werd gesproken over wonderen en bijzondere krachten. “Steeds meer ging ik verlangen naar genezing van mijn ziekte. Er groeide een heilige overtuiging in me: ook ik word genezen en kan straks weer volledig in het arbeidsproces terugkeren.”

Teleurstelling

Heel vaak ging Peter in zijn gemeente naar voren voor gebed. “Elke zondag klonk die oproep en ik stond er vaak bij. Ik was er heilig van overtuigd dat Jezus Christus me volkomen zou herstellen en dat het slechts een kwestie van tijd was. Vaak viel ik ‘s avonds in slaap, nadat er die dag weer voor me was gebeden, in de sterke overtuiging dat ik de volgende dag genezen zou opstaan.” Maar het gebeurde niet. “Na verloop van tijd begon het me teleur te stellen als ik ‘s nachts met hevige pijn en krampen wakker werd. Op een gegeven moment viel ik dan mokkend weer in slaap en hoopte ik stilletjes dat God mij, nu ik boos op Hem was, wél zou verhoren.”

Mankementen

Het begon hem erg te storen dat zoveel predikers beweerden dat je als kind van God nooit ziek hoeft te zijn. “Zelfs kleine mankementen waren van de duivel. Toch brachten ze die boodschap met een bril op hun neus, een steunzool in hun schoen of zelfs haarstukjes op het hoofd.”
Achteraf beklemt hem dit heel erg. “Alles was: ‘prijs de Heer’ en om Gods hand in beweging te krijgen, moest je nimmer twijfelen, vaststaan in geloof en een krachtige positieve belijdenis laten horen. Proclameren in de hemelse gewesten, noemde men dat. Neem van God, en je hebt het, zo werd me geleerd. Maar waarom kon ik me het wonder niet ‘toe-eigenen’?”
Cynisch werd Peter niet, maar hij vond het wel steeds moeilijker zich onvoorwaardelijk uit te strekken naar een wonder. “Inmiddels heb ik met mijn pijn en vermoeidheid leren leven. Ik zoek niet meer naar een wonder, zónder dat ik twijfel aan Gods almacht. Hij kan het zeker! Maar in mijn geval brachten de lichamelijke ongemakken me dichter bij God en kon Hij geestelijke wonderen doen. Ik trek door mijn strijd waarschijnlijk veel intenser met Hem op. Bovendien ontdekte ik dat God echt niet altijd voor mij hoeft klaar te staan. Dat is geen populaire boodschap, maar voor mij wel een waarheid. Hij wil in de eerste plaats dat ik er voor Hem ben.”

Hervormde kerk

Uiteindelijk stapte hij van een charismatische gemeente over naar de hervormde kerk. “Maar deze gemeente heeft wel een evangelische inslag,” lacht Peter. Een belangrijke reden voor de overstap was overigens dat zijn vrouw Paula erg veel hoofdpijn had na de samenkomsten op zondagmorgen. “Ze kon de keiharde praisemuziek in de diensten niet erg waarderen en verdragen.” In de nieuwe gemeente moest Peter eerst heel erg wennen. “Ik kende geen enkele psalm of gezang en het duurt even voordat je in zo’n hechte gemeenschap, met veel familiebanden, wordt binnengelaten. Maar nu zitten we echt op ons plekje. Ik doe veel in het jeugdwerk en vind dat fantastisch.”

N.a.v. Van bodybuilder tot christen,
Peter de M695, ISBN 9789085396932.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons