Angelo de Munk: 'De eerste 30 jaar van mijn leven heb ik geleefd als een aso'

'Ik heb diverse raakvlakken met Paulus'

in Geloven

Angelo de Munk (46) is sinds dertien jaar evangelist en opereert vanuit Stichting GEM: Global Evangelistic Ministry. Opmerkelijk, gezien het feit dat hij vroeger aan de zelfkant van de maatschappij leefde. Angelo is getrouwd en vader van een dochtertje.

Wat typeert jou?
“Ik ben een mensenmens, actief, ik houd van de grote stad. Ik ben een prater, geen organisator.”

Waar ben je mee bezig?
“Ik geef ex-criminelen les en leer hen ware discipelen te worden. Al deze zware jongens hebben zes tot tien jaar gevangenisstraf achter zich. In de tussentijd zijn ze christen geworden. Ik leer hen hoe zij mensen kunnen bereiken met het Evangelie, en ben er ook om een luisterend oor en een broer voor hen te zijn. Daarnaast predik ik in binnen- en buitenland.”

Jouw levensverhaal?
“De eerste 30 jaar van mijn leven heb ik geleefd als een aso: orgieën, partnerruil, blowen, cocaïne snuiven; ik was helemaal de weg kwijt. Ik heb criminelen les gegeven in kickboksen, was portier bij casino’s, liep met een pistool op zak en was bezig met occulte zaken. Ik was een pooier.”

Wat heeft jou dan christen gemaakt?
“Een vriend van mij die bij de Columbiaanse maffia is geweest, vertelde mij over Jezus, terwijl ik daar helemaal niet voor openstond. Ik kon niet om zijn bekering en zijn levensverandering heen. Hij heeft me meegenomen naar mensen die met me gepraat en gebeden hebben. De Heilige Geest is vanaf dat moment een diep werk in mijn leven begonnen.”

Hoe vaak spreek je?
“Elke week, elke zondag, in kerk- en evangelisatiediensten. Door de weeks ben ik bezig om evangelisatie-acties op te zetten en ik ben een boek aan het schrijven over evangelisatie en mijn levensverhaal.”

Wat zou je in Nederland willen veranderen?
“Stoppen met abortus, euthanasie en prostitutie, en ik zou hard optreden tegen pedofilie en mensen die daarmee te maken hebben; praktisch helpen om eruit te komen.”

Wat is voor jou een uitdaging?
“(Ver)harde mensen bereiken en hen tot Jezus leiden. In evangelisatiediensten in Azië heb ik duizenden mensen naar voren zien komen die hun leven aan Jezus gaven, heb ik lammen zien lopen en blinden zien genezen. Prediken op de Dam of in The Bronx (New York) is een uitdaging.”

Favoriete boek?
“Na de Bijbel: No compromise van Keith Green.”

Wat houdt je momenteel bezig?
“De wereld schreeuwt in nood; in mij is er deze schreeuw: ‘Hoe kan ik nog meer mensen in een kortere tijd bereiken, juist in het Westen?’”

Wat vind je belangrijke normen en waarden?
“Waarheid, reinheid en integriteit. Leugens, stelen en de open seks op vroege tijdstippen op televisie vernietigen een land. Dat maakt Nederland ziek en corrupt en dat behaagt satan.”

In welke situaties word je emotioneel?
“Als ik in een dienst ben en mensen zie aangeraakt worden door God. Als ik predik op de Dam en mensen beginnen te huilen, omdat ze berouw krijgen, dan pakt dat mij ook, want er zijn zoveel mensen stuk. Of als ik een vrouw haar kind zie aftuigen in een supermarkt.”

Dieptepunt in je leven?
“De vroege dood van mijn moeder. En vlak voor mijn bekering wilde ik niet meer leven. Ik was zo stuk. Daarom leefde ik er maar op los.”

Met wie zou je graag eens willen praten?
“Met Paulus; ik heb diverse raakvlakken met hem: radicaal, gepassioneerd.”

Wens?
“Ik zou graag via televisie Jezus willen neerzetten door het Evangelie duidelijk te brengen met het Woord, zodat mensen niet om Hem heen kunnen!”

Wat wil je bijdragen in het leven van je dochter?
“Ik wil graag een voorbeeld voor haar zijn. Dat ze weet wat het is om een papa te hebben die van haar houdt en haar beschermt. En dat ze daarin ziet dat God ook een Vader is.”

Naar welke EO-programma’s kijk of luister je wel eens?
“De Verandering.”

Rol van het gebed in je leven?
“Ik ga er ’s morgens uit om de Heer te zoeken en om Zijn stem te gaan verstaan. Eigenlijk ben ik de hele dag door in gesprek met Hem om Hem bij alles te betrekken. Ik leef al dertien jaar uit geloof, ontvang geen salaris; de Heer voorziet.”

Wie is Jezus voor jou?
“Hij is mijn echte Papa; ik heb nooit een papa gehad, maar Hij is dat voor mij. Ik heb nooit echte liefde ervaren, totdat ik Hem ontmoette.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons