Vrienden van vóór je bekering:

'Blijf je contact met ze houden?'

in Geloven

Een ruige crimineel, een jonge heks en een vrolijk feestbeest. Karen, Amber en John. Alledrie maakten ze een radicale bekering mee en al snel kwamen ze voor de keuze: ‘Blijf ik contact houden met vrienden uit mijn oude wereld?’

“Een vriend van me denkt dat ik een klap met een molenwiek heb gehad.” Dat vertelt John, die een jaar geleden Jezus leerde kennen. “Het leven in ons – heel kerkelijke – dorp draait om de vele feestjes en ik liep hierin altijd voorop. Ineens praatte ik niet meer ranzig over seks en had ik geen grove moppen meer te vertellen. Die vriend hoopt nog steeds dat het wel zal overwaaien, maar ja, daarin moet ik hem teleurstellen. Dat gebeurt niet!” Zijn pretoogjes lichten op. Inmiddels bruist zijn geloofsleven en moet hij moeite doen om niet over God te praten. “Weet je, ik was net als hen en ik wil niet dat ze het gevoel krijgen dat ik beter zou zijn. Daarom ook blijf ik investeren in die vriendschappen, hoewel ik er andere interesses en activiteiten bij heb gekregen.”

“Laatst zat ik met een maat aan de bar. De eigenaar kwam erbij en al snel ging het gesprek over een feestje, waar ook veel vrouwen zouden komen. Mijn vriend zei: ‘Maar John gaat niet mee hoor, die doet dat niet meer’. Ik kon alleen maar bidden. ‘Waarom niet?’ vroeg de barkeeper en ja, toen kon ik iets over mijn geloof vertellen. Dat vind ik heerlijk. Weglopen van die bar doe ik bewust niet. Ik wil me door God laten gebruiken, dat Hij gesprekken stuurt, ook al praat je meestal over het weer, de zaken of vakantie. Wel merk ik dat mensen hongerig worden als ik heel eenvoudig en open de ware Jezus laat zien.”

Voor zijn bekering ging John geregeld vreemd. “Ik móest dit bekennen. Eerst aan mijn vrouw, maar ook aan een goede vriend, dat ik iets met zijn vrouw heb gehad. Verschrikkelijk natuurlijk. Die jongen had me best in elkaar mogen slaan. Dat had ik verdiend, maar dat deed hij niet. Nu heelt de vriendschap langzaam weer, mede doordat ik me kwetsbaar opstel. Mijn vrouw, die ook tot geloof is gekomen, heeft het me kunnen vergeven. Ons huwelijk is inmiddels helemaal top!”

Terugtrekken

“Redelijk veel mensen die tot geloof komen, maken een terugtrekkende beweging. Ze willen breken met hun oude leven, maar slaan daar soms in door en keren goede vrienden de rug toe,” zegt Martin de Jong, voorganger van God’s Embassy in Utrecht. Hij voegt er “helaas” aan toe. “Je breekt direct na je bekering – als het goed is - wel met de zonde in je leven, maar dat betekent niet dat je met de zondaren moet breken. Die opdracht lees ik nergens in de Bijbel. Anders gezegd, Jezus bevrijdt je van je vijanden, maar niet van je vrienden. Welke God laat je zien als je die ander afwijst? Mensen kunnen een hekel aan Jezus krijgen omdat ze – via jou – door Hem worden afgewezen.”

Wel voegt de Utrechtse voorganger er direct een nuance aan toe. “Kijk uit voor wetmatigheden. Niet iedereen moet terug naar zijn oude wereld. Laat dat duidelijk zijn. Maar sta je sterk genoeg in je schoenen en trekken die vrienden je niet terug naar verleidingen, ga dan! Of beter gezegd, blijf in contact en deel – in ontspanning – iets van je leven. Vooral je eerste liefde, die frisheid direct na je bekering, kan grote impact op je omgeving hebben. Verberg dat enthousiasme niet direct door je terug te trekken in de kerk. Deel het uit!”

Angst voor slechte invloeden. Daar laten veel christenen zich door leiden, ziet De Jong om zich heen. “Ik snap dat wel. Je bent heel fanatiek en helemaal vol van God, waarbij je van de ene op de andere dag je vrienden links kunt laten liggen. Zo reageerde ik zelf ook na mijn bekering en achteraf heb ik daar best spijt van. Ook de angst voor slechte invloeden en schaamte voor mijn nieuwe geloof speelden mee. Nu weet ik dat vrienden je inderdaad verkeerd kunnen beïnvloeden, maar dat jij hetzelfde kunt doen, juist in positieve zin.”

Brave burger

Beïnvloeding. Hoe werkt dat voor een ex-crimineel? Kan je dan wel in je oude wereld blijven hangen? “Ja,” zegt Karen (33) volmondig, “hoe kan ik mijn broers nu achterlaten in hun ellende?” In 1999 vluchtte hij vanuit Armenië naar ons land. In plaats van te integreren als brave burger belandde hij direct in de onderwereld. “Het leek normaal, omdat al mijn landgenoten hier in dezelfde ‘business’ zaten.” Toch voelde hij zich nergens op z’n gemak. “Je bent voortdurend bang en kijkt altijd om je heen. Om die druk en opkomende depressies wat kwijt te raken, ging ik aan het eind van een ‘werkdag’ relaxen, door veel te drinken, drugs te gebruiken en wat met vrouwen aan te rommelen. Hoewel ik alles bezat, voelde ik me intens leeg.”

In een kerk, waar hij ‘toevallig’ terecht kwam, trof hem iets recht in zijn hart. Het was Gods Geest Die hem aansprak, waarop de geblokte zware jongen daar in tranen uitbarstte. “Een man hoort niet te huilen, had ik geleerd, maar ik kon er niks aan doen,” vertelt hij nu met een grote glimlach. Naast hem zit Loran, die slecht Nederlands spreekt, maar wel instemmend knikt. Karem wijst: “Hij heeft me de weg naar Jezus gewezen en was de eerste binnen onze groep.”

“Een Armeense vriend vroeg me laatst: ‘Waarom praat je zoveel over die Jezus?’, waarop ik hem een voorbeeld gaf: ‘Stel, jij gaat naar een mooi land, waar de zon altijd schijnt. Daar lig je heerlijk uit te rusten aan de rand van een zwembad met helderblauw water. Op de achtergrond staat een prachtige villa. Zou jij me niet direct uitnodigen daar ook naartoe te komen?’ De jongen zei: ‘Ja, natuurlijk zou ik je vragen,’ waarop ik vervolgde: ‘Weet je, ik zit nu echt aan de rand van dat zwembad. Zo voelt het althans, want ik heb Jezus leren kennen. Dat is heerlijk en snap je daarom dat ik je steeds vraag: ‘Kom, ga met me mee. Hier moet je zijn’!”

Wicca-vrienden

Karen laat zijn criminele vrienden niet los. Amber (17) deed dat wel. Ze moest wel, nadat ze twee jaar ronddoolde in de duistere wicca-wereld. “Ik kon alleen keihard wegrennen, al mag je er – door een bloedverbond - helemaal niet mee stoppen. Ik deed dat wel, direct na mijn bekering, nu ruim een jaar geleden. Die oude ‘vrienden’ begonnen daarna direct vervloekingen uit te spreken. Dat voelde ik en ik weet dat het heel normaal is. Nu spreek ik alleen nog jongeren die wat aan de rand van wicca staan.”

Uit een nieuwsgierigheid rolde Amber de hekserij binnen. Via internet leerde ze jongeren in haar omgeving kennen en als snel voerde ze wekelijks rituelen uit in een heksenkring. “Meestal ‘s nachts op het strand,” zegt ze. “Wicca klinkt in het begin heel mooi. Je wilt echt de wereld verbeteren en staat dicht bij de natuur. En wat denk je, als je écht regen kunt laten stoppen met spreuken, of jongens écht verliefd op je kunt laten worden, ja, dan wil je meer weten. Helaas klinkt het goed, maar word je zo langs de deur van de hemel richting de hel gestuurd. Dat zie ik nu pas, want je bent altijd uit op wraak.”

Terugval

“Mijn christelijke vriendin Eva liet mij in die tijd niet vallen,” gaat Amber verder. “Avond aan avond discussieerden we over het geloof en vond ik haar standpunten maar dom. Toch kan ik nu zeggen dat ik door haar geduld en liefde Jezus heb gevonden. Ik ben een levend bewijs dat vriendschapevangelisatie werkt en zo wil ik er ook zijn voor anderen, al ben ik soms wel bang voor een terugval. Toch wil ik me daar niet door laten leiden en vertrouw ik erop dat God sterker is dan die verlokkingen. Punt.”

Amber noemt een recent voorbeeld. “Een vriendin met skatevriendjes en blowers vroeg of ik mee uit ging naar een gothicclub. Eigenlijk wilde ik niet, totdat ik me realiseerde dat ik de enige persoon was die het licht van Jezus kon brengen in dat donkere hol. Ik dacht: ‘Ga ik niet, dan verandert er zeker niks en horen ze nooit iets van Gods liefde’. Na binnenkomst kon ik wel janken bij het besef dat mensen zonder Jezus verloren gaan. Waarom zou ik me dan zo druk maken om mogelijk kwade invloeden? Al die mensen, waar gaan ze heen....?”

Tips van Martin de Jong, voorganger van God’s Embassy in Utrecht:

• De eerste liefde voor God, direct na je bekering, kan veel invloed hebben op je omgeving. Deel het uit!
• Niet iedereen kan tegen de kracht van verleidingen. Ook christenen niet. Ga dus na waar je staat.
• Wandel niet alleen! Let op elkaar, zonder de ander voordurend de maat te nemen. Stuur bij, vermaan, maar laat angst niet de hoofdmoot zijn in je contacten met niet-christelijke vrienden.
• Maak een one minute story. Een kort getuigenis in vlotte taal dat je op elk gewenst moment kunt vertellen. Zowel aan vrienden als aan onbekenden. Denk na over vragen als: Wat is er gebeurd in mijn leven? Wie was je ervoor en erna? Waarom is dat zo belangrijk? Probeer het eerst eens met een groep in je kerk!
• Maak een korte lijst van vrienden en bekenden die je wilt bereiken. Dit kan helpen in je gebeden voor ze.
• Ga altijd biddend om met vrienden die de Heer (nog) niet kennen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons