Bijbellezen is nu echt leuk

De nieuwe Jongerenbijbel:

in Geloven

Veel jongeren vinden de Bijbel superbelangrijk, maar tegelijk zo moeilijk. Jammer eigenlijk, helemaal als ‘ie dan op de boekenplank stof ligt te happen. Maar nu is er een oplossing: de Jongerenbijbel. Hip, vol leuke en nuttige info én heel goed leesbaar.

Tussen het eerste idee voor de Jongerenbijbel en de presentatie liggen enkele jaren van hard werken door schrijvers, denkers, meelezers, correctoren en vormgevers. Zeker honderd mensen en 25 christelijke organisaties werkten mee aan dit gigantische project van EO-Ronduit en het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Op de EO-Jongerendag zal hij gepresenteerd worden. Dat is op zaterdag 17 juni. Tot die tijd is ‘ie (met meer dan tweeduizend pagina’s!) alvast te bestellen via de website. Uiteraard met een flinke – tijdelijke - korting!

Belevingswereld

“De Jongerenbijbel helpt je de Bijbel beter te begrijpen en toe te passen in je dagelijkse leven. Met dat doel gingen we bijna vier jaar geleden aan de slag,” vertelt Frank van der Velde. Hij is de presentator van de EO-Jongerendag, maar ook een van de initiatiefnemers van dit project. “De bijbeltekst staat in De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) met heel veel stukjes uitleg, plaatjes, themapagina’s, een inleiding per bijbelboek en veel tips. Via de speciale website zorgen we voor extra informatie en nieuwe studiemogelijkheden, die perfect aansluiten op deze Bijbel en de belevingswereld van jongeren.”

Meelezer

“Een boek als Openbaring lees je echt in één keer uit.” Dat zegt Johan Spruijt (18), één van de jongeren uit de meeleesgroep. “In andere vertalingen snapte ik weinig van alle symboliek en cryptische beschrijvingen, maar nu is het gewoon leuk om er doorheen te gaan. Heel spannend zelfs, ook omdat je weet dat het over de toekomst gaat.”

Johan las als meelezer de ruwe teksten bij alle Evangeliën. “Als er weer een nieuw bijbelboek klaar was, moest ik aan de bak. Dan las ik alles door en gaf ik mijn kritiek. Ook dachten we als jongeren mee over de kleuren en het ontwerp van de voorkant, want het moet er natuurlijk wel lekker modern uitzien.” Uniek aan de Jongerenbijbel is de verwisselbare voorkant. Je kunt zelf kiezen uit vijf verschillende ontwerpen. Ga jij voor een trendy, stoere of vrolijke cover?

“Ik hoor veel jongeren klagen over moeilijke woorden in de Bijbel,” weet Johan. “Helaas, maar je kunt – na het uitkomen van de Jongerenbijbel – nooit meer het excuus gebruiken dat de Bijbel te moeilijk is. Jammer, joh!”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons