Een betere buurt

Uniek tv-project in de Rotterdamse Tarwewijk

in Geloven

Een buurt veranderen in tachtig dagen? Zeven studenten in de Tarwewijk in Rotterdam gaan die uitdaging aan. Ze wonen met z’n allen in een bovenwoning in de wijk, waar camera’s hun verrichtingen nauwkeurig registreren. Ieder start met een eigen project, waarvan er uiteindelijk één zal overblijven. Het winnende initiatief krijgt de Betere Buurt Prijs van 10.000 euro om in een project voor de wijk te steken.

Het programma Een betere buurt (2006) heeft wel iets weg van Big Brother; de studenten worden tachtig dagen lang met camera’s gevolgd als ze hun project gaan uitvoeren in de wijk. Het feit dat er elke week een project afvalt, zal de spanning er flink inhouden. De studenten van wie de projecten afvallen, zullen het huis niet verlaten. Iedereen zal uiteindelijk meehelpen aan het overgebleven initiatief. Dat winnende project krijgt de Betere Buurt Prijs. Bovendien wint de bedenker ervan een reis naar een zonnige bestemming.

de buurtdeskundige:

Jan Geyteman (47) is voor het programma ingehuurd als ‘buurtdeskundige’. Hij werkte achttien jaar als straathoekwerker en bracht zijn leven grotendeels op straat door. Jan gaat de projecten van de studenten bestuderen op haalbaarheid en voert persoonlijke choachingsgesprekken met ze. Daarbij zal hij stevige kritiek niet schuwen, de buurt moet tenslotte echt iets merken van het bezoek van de studenten. “Er is maar één ding dat de wijk echt helemaal zal veranderen,” lacht hij, “Dat is een grote Opwekking! Maar die is hier voorlopig nog niet, dus moeten we heel praktisch aan de slag gaan.”
“Mensen denken vaak dat er in achterstandswijken alleen maar kneusjes wonen. Maar als ik door de wijk loop, zie ik talent. Daar moet je wat mee doen!”

De deelnemers:

Naam: Willem Bikker Leeftijd: 23 jaar Opleiding: afgestudeerd communicatiedeskundige Kerkgenootschap: Evangelische gemeente Willem wordt door de andere bewoners van het huis als de meest geheimzinnige student omschreven, want niemand weet nog van zijn ideeën voor de wijk. Hij groeide op in een klein dorp in de Alblasserwaard en is dus niet gewend aan een stad als Rotterdam. “Na mijn studie wilde ik eigenlijk wel eens kijken wat er in de wereld te koop is. Over slechte wijken lees je veel verhalen in de krant, maar wat is er nu werkelijk van waar? Mijn eerste indruk van de wijk was dat het er nogal slecht onderhouden uitzag. Bovendien groette niemand elkaar. Als je nieuw in de wijk komt, kom je een gesloten bolwerk binnen.” Met zijn plan wil Willem daar verandering in brengen: “Nieuwe bewoners moeten we direct welkom heten en de buren moeten elkaar leren kennen!” Tip: “Stel je voor aan de buren en begin een praatje.”

Naam: Claske Bouman Leeftijd: 23 jaar Opleiding: afgestudeerd PABO, studeert nu onderwijskunde Kerkgenootschap: Hervormde gemeente Claske heeft heel wat opgeofferd om in het huis te mogen bivakkeren. “Ik had net mijn eerste baan voor de klas en moest die opzeggen. Het afscheid van de kinderen was emotioneel. Toch had ik het gevoel dat ik moest meedoen, want bij de selectie heb ik aan God gevraagd of ik uitgekozen mocht worden als dit Zijn doel was.” Dat Claske in deze wijk tussen verschillende culturen zit, zal haar niet veel doen; ze werd zelf geboren in het buitenland. “Ik groeide op in de kibboets Nes-Ammim in Israël. Verder ben ik een jaar au-pair in Engeland geweest en deed ik mijn eindstage in Suriname. Het lijkt me geweldig om nu ook een keer iets te betekenen voor een wijk in Nederland! Het eerste wat me opviel aan de wijk is dat ik nergens kinderen zag spelen. Daar wil ik graag verandering in brengen. Om de wijk te verbeteren, hoeft niet iedereen zich direct te bekeren, maar het zou wel heel bijzonder zijn als mensen merken dat we gelovig zijn. Tip: “Denk klein! Eén iemand kan het verschil al maken.”

Naam: Patrick van der Kruk Leeftijd: 22 jaar Opleiding: afgestudeerd MBO grafische en multimediale vormgeving Kerkgenootschap: Rooms-Katholieke Kerk Toen Patrick in zijn geboorteland Colombia een katholieke kerk binnenliep, voelde hij zich direct thuis. “Ik groeide op bij Gereformeerde ouders in Zoetermeer, maar in Colombia kwam ik erachter dat mijn roots ergens anders lagen.” Toen Patrick een oproep voor dit programma zag, was hij enthousiast, maar ook sceptisch: “Ik geloof eigenlijk helemaal niet in de multiculturele samenleving. Hebben al die verschillende mensen elkaar wel iets te vertellen? De kunst is om iets gemeenschappelijks te vinden waar mensen zich in herkennen. Ik heb niet de pretentie om het wiel opnieuw uit te vinden, maar zou een spannende krant willen uitgeven. Want iedereen is bewoner van de Tarwewijk en daar ligt de gemeenschappelijkheid. Je moet het niet van bovenaf opleggen, maar heel subtiel brengen. Bijvoorbeeld dat je opeens een foto van je achterbuurman in je brievenbus krijgt.” Tip: “Verdiep je eerst grondig in de achtergrond van de ander, voordat je met jouw verhaal komt aanzetten.”

Naam: Sjoukje Rozendal Leeftijd: 22 jaar Opleiding: afgestudeerd modeontwerpster aan de kunstacademie Kerkgenootschap: Pinkstergemeente “Ik ben de afgelopen vijf jaar alleen maar met mezelf bezig geweest op de kunstacademie,” lacht Sjoukje, “en nu wilde ik wel een keer iets sociaals doen. Ik ben een heel zorgzaam mens en houd ervan om mijn geloof uit te dragen door daden. Dat hoop ik hier te kunnen doen, al is het maar heel klein. Ik heb zelf in de Schilderswijk in Den Haag gewoond, dus ik was niet geschokt door de situatie hier.” Het liefst gaat Sjoukje met de jongeren in de wijk aan de slag: “Het zou mooi zijn als er een thuisbasis is, waar ze kunnen hangen en kletsen” Waarom haar project moet winnen? “Omdat de jeugd niet de toekomst, maar nú is. Zij zijn het fundament waarop de samenleving verder bouwt.” Tip: “Nodig je buren uit op de koffie.”

Naam: Stephan Leeftijd: 26 jaar Opleiding: studeert management, economie en recht Kerkgenootschap: Evangelische gemeente Stephan houdt van het bourgondische leven in de zon. “Hoewel zo’n leven ook behoorlijk primitief kan zijn, ben ik toch degene die het meest klaagt over de douche en de koffie in huis,” grinnikt hij. “Tegelijkertijd besef ik dat wij het nog goed hebben; er zijn ook mensen zonder stroom en water. Dat heb ik nog wel erger gezien in Namibië, waar ik twee keer heb geholpen met een project. Ik houd ervan om praktisch met mijn handen bezig te zijn.” Voor de wijk heeft hij verschillende ideeën. “Ik weet eigenlijk helemaal nog niet welke ik moet kiezen. Vanuit mijn studie lijkt het me leuk kleine buurtwinkeltjes op te zetten. Maar ik zit ook te denken aan sporten met jongeren of speeltuinen opknappen. Als er maar dingen verbeterd worden. Over winnen denk ik nog niet echt na.” Hij lacht: “Tot verdriet van de productie kan de groep enorm goed met elkaar overweg. Maar dat competitiegevoel zal nog wel komen als we echt bezig zijn.” Tip: “Leer je buren kennen!”

Naam: Noortje de Heer Leeftijd: 22 jaar Opleiding: net afgestudeerd SPH’er Kerkgenootschap: Evangelische gemeente Ze is nog maar net terug uit Jeruzalem, waar ze vrijwilligerswerk voor een zendingsorganisatie verrichtte. “Wat me opviel in Israël was de gastvrije cultuur. Je eigen agenda wordt daar niet als het meest belangrijke gezien. In Nederland is dat wel anders; iedereen leeft een beetje voor zichzelf, zeker in zo’n wijk als deze. Ik ben zelf opgegroeid in een nette buurt, dus het sprak me aan om een keer in een minder goede buurt aan de slag te gaan.” Het liefst gaat ze aan de slag met vrouwen in de buurt: “Die zijn toch de spil van veel initiatieven. Er is ook al een grote groep vrouwen die hier dingen doet, dus ik kan goed bij hen aansluiten. Ik ben ook in gesprek met kerken of zij kunnen helpen, maar dat wil niet zeggen dat ik direct ga evangeliseren. Ik hoop dat ze aan onze manier van leven zullen zien dat we anders zijn.” Tip: “Begin klein.”

Naam: Damaris Verduijn Leeftijd: 26 jaar Opleiding: afgestudeerd aan de dansacademie. Kerkgenootschap: Pinkstergemeente Damaris heeft wellicht een voorsprong op de andere bewoners, want ze kent de wijk al van binnenuit. “Tijdens mijn studie zat ik hier op kamers. Net als alle verschillende groepen hier, leefden wij als studenten ook in een gesloten wereldje. We kunnen proberen iets te veranderen, maar tachtig dagen is niet veel. Als je als zendeling naar Afrika vertrekt, kost het ook jaren om geïntegreerd te raken! We moeten dus gebruik maken van de mensen die hier al wonen.” Bewegen is haar passie, dus daar wil ze zeker wat mee doen in haar project: “Het is een middel om open te raken en weer in balans te komen. Je kunt je gedachten verzetten en het ruimt de boel op; dat heeft deze wijk nodig! Het liefst doe ik iets met de combinatie ouderen en dans.” Met een zucht: “In een choachingsgesprek met Jan Geyteman hoop ik iets verder te komen, want het is nog niet zo makkelijk. Maar ik blijf er zin in hebben!” Tip: “Plan tijd in je agenda voor je omgeving. Het gaat niet vanzelf.”

Een betere buurt op tv

De eerste ervaringen van de studenten zijn op vrijdagavond 24 maart 2006 te zien bij de EO op Nederland 1.
 

De presentator:

Arie Boomsma (32) is de presentator van Een betere buurt. “Ik ben enorm enthousiast over het programma omdat we onze liefde in de praktijk gaan tonen. Openheid en nieuwsgierigheid zijn voor mij twee kernwoorden. Als we met elkaar in gesprek gaan, leren we elkaar begrijpen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons