Te vroeg volwassen

in Geloven

‘Toen ik een kind was, sprak ik als een kind, voelde ik als een kind, overlegde ik als een kind. Nu ik een man ben geworden, heb ik afgelegd wat kinderlijk was.’ (1 Corinthiërs 13:11). Psychologie ten voeten uit. Paulus was zijn tijd ver vooruit.

In bovengenoemde tekst wordt van een natuurlijk ontwikkelingsproces uitgegaan. Toch is deze vanzelfsprekendheid niet voor iedereen een werkelijkheid. Er zijn mannen en vrouwen die biologisch gezien wel volwassenen zijn, maar in hun gedrag en houding nog een kind.
Het zijn de volwassenen die in hun kindertijd niet voor zichzelf zorgden, maar voor anderen. Ze werden verantwoordelijk gesteld voor de behoeften van een ander. Zij proberen nu nog hun best te doen om het anderen naar de zin te maken.

Samuël, een jonge vent van 33 jaar, is zo’n volwassen kind: “Doodmoe word ik ervan het iedereen naar de zin maken. Eigenlijk doe ik dat mijn hele leven al. Als oudste in ons gezin voelde ik me vaak verantwoordelijk. Dat werd ook geregeld bevestigd. Ook buitenshuis, in de koffiebar, had ik al jong de leiding. Tijdens de catechisatie voelde ik me verantwoordelijk voor de sfeer. De dominee vond dat wel prettig, zei hij. Eigenlijk durf ik niet te ontvangen en kan ik moeilijk genieten. Ik geef veel, maar is het wel genoeg? Soms zeg ik wel eens tegen mijn vrouw: ‘De batterij is al vroeg leeg’.”

Het volwassen kind kent nauwelijks voldoening in zijn leven, want het heeft niet geleerd ook voor zichzelf te zorgen, is daarom chronisch ontevreden en probeert die pijn te stillen door te geven. En nu?
Laten we het toepassen op de huidige generatie kinderen. Stel ze niet verantwoordelijk voor het bevredigen van jouw wensen en behoeften. Laat ze kind zijn.
En voor hem/haar die nooit kind is geweest: Durf aanspraak te maken op waar jij recht op hebt. Het zal niet eenvoudig zijn, maar je bent het waard om daar energie in te stoppen!

Tekst: Bert Reinds

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons