Aangenaam Jurgen Smit

'Met z'n allen het pad van verharding ingeslagen'

in Mediatips

Jurgen Smit (44) is de tuinman van het RTL-programma ’Thuis in Nederland’. Deze ’man met de groene vingers’ is getrouwd en vader van twee dochters.

Was je tuinman voordat je bij RTL kwam?
”Na de middelbare school ben ik in de bollen begonnen, daarna ben ik in de groenvoorziening terechtgekomen. Daarna ben ik verder gaan leren voor hovenier. Tuinontwerp en -aanleg boeit me het meest, het onderhoud wat minder.”
Hoe is het om BN’er te zijn?
”Dat is altijd tweeledig: het is belangrijk dat je bekend bent, voor de kijkcijfers maar ook voor mijn inkomen, maar het zet relaties wel eens onder druk.”
Waar kom je vanwege je carrière niet aan toe, wat je wel zou willen?
”Digitaal fotograferen of een muziekinstrument leren bespelen. Maar dat vergt regelmaat. Bij televisie werken is hectisch en onvoorspelbaar.”
Auto?
”Een Jaguar X-type Diesel.”
Wat wil je bereiken?
”Mensen blijvend enthousiasmeren voor tuinieren. Ik wil Nederland laten zien hoe leuk tuinieren is. Maar er is meer dan carrière: het gaat om relaties, dat is je basis. Mijn nieuwe doel is om daar meer aandacht aan te geven.”
Wat gaat er 1 minuut voor de tv-opnames door je heen?
”Ik heb er zin in; het is een uitdaging om het programma telkens weer spannender en verrassender te maken.”
Wat vind je het mooiste seizoen?
”Begin mei tot eind juni. Ik kan er ongelooflijk geboeid door zijn, hoe het blad uitloopt. Dan blijf ik foto’s maken.”
Wat is de uitdaging voor een tuinier in de late herfst- en wintermaanden?
”Je legt in die maanden de basis voor de maanden mei en juni. Dan ben je bezig met snoeien, bollen, herinrichting van de tuin. Je kunt planten zonder schade verzetten. In de wintermaanden kun je slim tuinieren, want dan kan het goedkoop. Het is een uitgesteld genoegen.”
Wat zou je in de maatschappij willen veranderen?
”Als ik een grote pot met geld zou hebben, zou ik het stoppen in onderwijs, onderzoek en wetenschappen. Want dat is de toekomst.”
Favoriete tv-programma; boek, muziek?
”Tv: ik kijk nooit televisie, hooguit De Lama’s (BNN) of Jack Spijkerman; boek: ik lees alleen vakliteratuur over tuinieren; muziek: Anastacia, Robbie Williams etc.”
Sport?
”Twee tot vier keer per week naar de sportschool, wanneer het mij uitkomt. Ik ben er heel bewust mee bezig.”
Wat zou je je kinderen willen meegeven?
”Respect, aandacht voor de ander, voor de natuur, ze leren liefde te ontvangen en liefde te geven.”
Belangrijke gebeurtenis?
”De geboorte van mijn meiden, een tweeling.”
Wat vind je belangrijke waarden en normen?
”Respect voor elkaar en vooral ook voor de natuur. Ik kan ongelofelijk boos worden als uit een rijdende auto een blikje wordt gegooid.”
In welke situaties word je emotioneel?
”Dan gaat het om relaties of het verlies van dierbaren. Net voordat mijn meiden geboren werden, heb ik mijn oudste broer verloren; hij had aids. Vorig jaar stief de meester van mijn dochters door een hersenbloeding en in april jl. stierf mijn vader.”
Wat houdt jou overeind?
”Op dit moment tuinieren. Door hier even op terug te vallen, kom ik weer bij mijn basis terug: de belangrijkste relaties in mijn leven.”
Hoe kijk je aan tegen de dood?
”Ik geloof dat er iets in de mens is dat doorleeft na diens heengaan. Dat wil ik ook graag geloven, maar ik stop die gedachten ook heel gemakkelijk weg. ”
Naar welke EO-programma’s kijk je wel eens?
”Ik kijk niet zozeer bewust naar de EO of de AVRO, maar naar programma’s die me interesseren, àls ik al kijk.”
Met welke levensovertuiging ben je opgegroeid?
”Mijn moeder was Nederlands Hervormd, mijn vader ging nergens naartoe. Kerkgang speelde geen rol bij ons thuis. Hoewel mijn vader er op mijn vijfde vandoor is gegaan, heb ik een heel goede jeugd gehad.”
Je bent veel met de natuur bezig. Zie je daar ook iets achter?
”Hoewel ik niet christelijk ben opgevoed, ben ik er wel van overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde, maar hoe dat precies zit, vind ik moeilijk om te definiëren.”
Wat weet of vind je van Jezus?
”Ik denk dat Hij iemand geweest is Die de mensheid heeft laten zien hoe verkeerd ze bezig is. Iemand Die ons normen en waarden wilde bijbrengen. Maar eerlijk gezegd weet ik niet of dit een goed antwoord is. Ik weet er te weinig van. Vertel jij er eens over...”
Hoe kijk je aan tegen de toekomst van de wereld?
”Sceptisch. Ik denk dat wij met z’n allen het pad van verharding zijn ingeslagen dat niet meer te keren is.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons