Aangenaam Pia Dijkstra

'Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet'

in Geloven

Pia Dijkstra (50) begon haar omroepcarrière bij de IKON. Daarna was ze jarenlang een van de presentatoren van het ‘NOS-Journaal’. Tegenwoordig presenteert ze ‘Vinger aan de Pols’ (AVRO). Pia is getrouwd en moeder van drie zoons.

(Dit is een artikel uit 2005)
Hoe is het om BN’er te zijn?
“Ik leef er niet mee en het houdt mij niet bezig. Het wordt een onderdeel van je leven. Je moet daar niet te veel over nadenken.”
Waar kom je vanwege je carrière niet aan toe, wat je wel zou willen?
“Ik zou de Franse taal beter willen leren en ik vind dat ik te weinig aan bezinning toekom, het filosoferen over de dingen die ik belangrijk vind in het leven.”
Wat zijn voor jou de belangrijke zaken van het leven?
“De manier waarop wij in deze maatschappij met elkaar omgaan, in de politiek en in de pers. Alles gaat zo snel en met korte lijnen, dat je te weinig tijd hebt om te reflecteren. Ik wil aan het eind van mijn leven kunnen terugkijken en denken: ‘Ik heb een verschil gemaakt doordat ik er geweest ben’.”
Waarin wil je dan een verschil gemaakt hebben?
“In de ontmoeting met gasten in Vinger aan de Pols probeer ik nooit sensatiebelust te zijn, maar wel boven tafel krijgen wat hen beweegt of wat ze beleven. Dat wil ik graag kritisch doen, maar met respect. Daarin probeer ik mij te onderscheiden.”
Wat zou je in de Nederlandse maatschappij anders willen zien?
“Ik loop in Nederland tegen de oppervlakkigheid aan. En ik zou betere kinderopvang voor werkende ouders willen bewerkstelligen en situaties willen creëren zodat je meer zorg kunt besteden aan je ouder wordende ouders.”
Favoriete tv-programma; boek, muziek?
“Tv: de serie 24 en het nieuws. Ik kijk heel graag naar Nova en de Mike en Thomas Show, een absurdistische quiz; boek: De halfbroer, van Lars Saabye Christensen; muziek: vooral klassiek, maar ook R&B en tango’s van Piazzola.”
Belangrijke gebeurtenis?
“De geboorte van onze kinderen en het huwelijk met mijn man.”
Wat was het meest aangrijpende nieuwsfeit dat je hebt moeten presenteren?
“Toen ik bij de IKON werkte, werden vier collega’s vermoord in El Salvador. Toen ik bij het Journaal werkte, werd er opnieuw een cameraman van de IKON doodgeschoten in El Salvador. Toen ik dat moest aankondigen, kwamen die oude emoties zo heftig bij me terug, dat ik dat met heel veel moeite heb moeten voorlezen. Wat ik ook heel heftig vond, was een aantal gevallen van ouders die hun kinderen ombrachten. En de stromen vluchtelingen, vooral ouderen en kinderen.”
In welke situaties word je emotioneel?
“Ik ben vrij snel geëmotioneerd. Als het gaat om zaken als leven en dood. Als je mensen ziet worstelen met dingen, situaties, ziekte. Als ik me machteloos voel of als ik mensen bewonder die knap met moeilijke situaties omgaan.”
Dieptepunt in je leven?
“Mijn middelste zoon werd kort na zijn geboorte ziek en moest tien dagen in het ziekenhuis blijven. Ik dacht aanvankelijk dat we hem zouden verliezen en dat maakte me doodongelukkig.”
Met wie zou je graag eens willen praten?
“Een persoonlijk gesprek met Nelson Mandela; over wat hij nu echt ervaren heeft.”
Wat zou je je kinderen willen meegeven?
“Eraan bijdragen zodat ze het gevoel hebben, dat ze deel uitmaken van de samenleving. Dat ze er niet alleen voor henzelf zijn, dat ze zich dienstbaar opstellen. Dat probeer ik voor te leven, want kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet.”
Naar welke EO-programma’s kijk of luister je wel eens?
“Het Elfde Uur en medische programma’s.”
Met welke levensovertuiging ben je opgegroeid?
“Ik ben Doopsgezind (vrijzinnig Protestant). Op de een of andere manier ben ik die gemeenschap ontgroeid en mijn geloof is op dit moment ook niet meer aanwezig.”
Hoe zie je het christendom?
“Ik ben in de christelijke traditie opgegroeid met het idee dat het een deel van je zijn is. Mijn beleving van God of mijn relatie met Hem, voor zover ik die dan heb, heeft geen streepje voor op wat een islamiet met (zijn) God heeft.”
Speelt de Bijbel een rol in je leven?
“Ik ben wel opgegroeid met de verhalen uit de Bijbel, maar eruit lezen aan tafel deden wij thuis niet. Doopsgezinden zijn niet zo bijbelvast, helemaal niet. Ik heb wel enkele jaren theologie gedaan en heb de Bijbel zeker gelezen.”
Wat vind je van Jezus?
“Daar heb ik geen speciaal beeld bij, meer een historisch beeld. Het ging bij ons thuis niet over Jezus Christus en de lijdenskant van Zijn leven. Ik vind het altijd heel bijzonder mensen te ontmoeten die wel persoonlijk contact met Hem hebben. Ik vraag me dan af hoe het komt dat sommige mensen dat wel met Hem hebben en anderen niet.”
Hoe kijk je aan tegen de dood?
“Ik vind het heel moeilijk. Je hebt geen enkel bewijs van wat er na de dood is, maar ik vind wel dat er dan wat gebeurt als iemand overlijdt. Ik ben er ook niet bang voor, maar ik heb er geen grote voorstelling van.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons