`Ik wil al die beroemdheid niet'

In gesprek met romanschrijfster Lynn Austin

in Mediatips

Pas rond haar vijfendertigste begint ze met het schrijven van romans. Tien jaar later vindt ze na lang zoeken een uitgeverij die in haar gelooft. Op dit moment worden haar boeken wereldwijd verslonden, vooral door vrouwen. In gesprek met schrijfster Lynn Austin, een innemende, tikje verlegen vrouw.

"Ik ben gaan schrijven omdat ik erg teleurgesteld was in het romanaanbod. Sommige exemplaren waren mooi geschreven, maar ze straalden een soort hardheid uit. Ik denk zeker dat het leven hard is, maar ik geloof ook dat God goed is. Ik wilde die hoopvolle boodschap door mijn romans heen weven. Het moet toch mogelijk zijn om een goed verhaal te schrijven, zonder seks en vunzig taalgebruik? Niet dat ik wil preken in mijn boeken. De boodschap zat er juist subtiel doorheen geweven.”

In je romans lijk je veel ‘feeling’ te hebben met de personages. Hoe kan het dat de personages echt tot leven komen?

“Ik heb psychologie gestudeerd. Ik was altijd al geïnteresseerd in waarom mensen doen wat ze doen. Als ik aan een roman begin, denk ik eerst over de personages na. Ik kruip helemaal in de huid van zo’n vrouw of man. Ze komen tot leven in mijn hoofd en zijn geïnspireerd door mensen om me heen. Ik hoor ze met elkaar praten in mijn hoofd. Ik hoor hun stemmen. Dat klinkt heel idioot. Ik weet dat mensen je gewoonlijk in een isoleercel opsluiten als je stemmen hoort. Maar ik krijg er uiteindelijk voor betaald!”

Ik las ergens dat je elke dag steevast in de Bijbel leest. Een kleine gewetensvraag: ‘Wat heb je vanmorgen gelezen?’

“Hahaha! Dat is zeker een gewetensvraag. Ik zou eigenlijk Johannes 2 moeten lezen, maar ben een beetje uit m’n ritme vanwege deze vakantie in Nederland. Als ik mijn schema goed opvolg, lees ik in één jaar de hele Bijbel door. Ik las lang geleden een boek over hoe belangrijk we drie maaltijden per dag vinden. Maar ja, een mens leeft niet van brood alleen. Waarom vinden we drie keer per dag in de Bijbel lezen niet net zo belangrijk? Dus ik wilde me meer gaan toewijden aan Gods woord. Ik ben er gewoon nooit mee gestopt, vandaar dat ik het nu al dertig jaar doe. Het was nooit stil in ons huis, ik had geen speciale plek waar ik de Bijbel las. Ik deed het meestal aan de keukentafel, terwijl de kinderen om me heen speelden. Ze zagen me tussen het afwassen en strijken door altijd in de Bijbel lezen. Ik realiseer me nu pas dat ze daar wel door beïnvloed zijn. Nu doen ze het zelf ook.”

Leer je nog wel dingen, als je voor de dertigste keer een bijbelpassage leest?

“Dat is geweldig! Elk jaar zie ik weer dingen, die me nooit eerder opvielen. Soms schrijf ik op wat ik ontdek. Dan leg ik de verslagen van andere jaren erbij. Ik haal daar heel veel uit. Ik vergelijk het wel eens met driedimensionale foto’s. Je kijkt ernaar en op het eerste gezicht zijn het gewone verhalen. Maar hoe meer je ernaar kijkt, hoe meer diepte je ontdekt. Ik kan er simpelweg niet meer mee stoppen, ook al zou ik het willen. Ik wil meer en meer!
Ik heb afgelopen half jaar de verhalen over David gelezen, in het eerste boek van Samuel. Ik ben verbijsterd over zijn vluchtgedrag. Hij rende maar heen en weer in de woestijn. Het leek of hij wegvluchtte van Saul en van God. En dat terwijl hij een profetie van God had ontvangen. Maar na die profetie was God stil, er gebeurde lange tijd niets. David kreeg zelfs kansen om het verhaal naar zijn eigen hand te zetten. Hij kon Saul bijvoorbeeld vermoorden. Toch bleef hij wachten op God en uiteindelijk werd hij koning. Zo vaak heb ik zelf gedacht: ‘Ik neem het roer over’. Bij m’n kinderen bijvoorbeeld. Ik heb veel respect voor dat geduld en vertrouwen van David.”

Herken je die woestijn in je eigen leven?

“Oh, ik ben in de woestijn geweest. Een van de grootste uitdagingen voor mij was dat ik meer kinderen wilde. Ik had al één zoon. Er ging zeven en een half jaar voorbij zonder tweede zwangerschap. Ik probeerde het heft in eigen hand te nemen. Ik wilde meer kinderen! Op mijn school was een meisje dat ongewenst zwanger was, ze wilde een abortus laten doen. Ik zei: ‘Nee, nee, nee, wij regelen wel wat voor jouw kindje.’ Ik dacht: ‘Dit is Gods antwoord op mijn gebed, wij adopteren haar baby!’ Maar het meisje hield uiteindelijk haar kind en hertrouwde. Ik vond het erg moeilijk. Ik heb haar gelukkig wel van abortus weerhouden, maar ik was diep teleurgesteld. Maar op Gods tijd raakte ik toch in verwachting en ontving een zoon. Dat was zo bijzonder. En voor ik het wist, was ik weer zwanger van m’n jongste dochter. Een echte ‘double blessing’. De zoon waar ik zolang op wachtte, doet nu theologie en heeft een diep geloof in God. Daar hadden we voor gebeden. God had tot me gesproken dat ik een kind zou krijgen, maar ik vertrouwde Hem niet helemaal.”

God had tot je gesproken?

“Via het bijbelboek Hosea. Daar staat de tekst: ‘Zij die de Heer verwachten, putten nieuwe krachten en zweven op arendsvleugelen.’ Elk moment dat ik ongeduldiger werd, kwam dat bijbelgedeelte naar voren. Ik las het ergens, iemand citeerde het, er werd over gepreekt. Het bleef terugkomen. Ik dacht: ‘Grrr, ik haat die tekst’. Maar uiteindelijk is mijn wachten beloond met Benjamin. Wat echt heel bijzonder is; op de dag dat hij belijdenis deed, preekte de dominee over die tekst uit Hosea. Ik zat daar en huilde en huilde. Mensen vroeger zich af wat er met me aan de hand was. De moraal van dit verhaal is: ‘Wacht op God’.
Het zoeken van een uitgeverij was trouwens ook een woestijn. Het eerste boek was de Hizkia-trilogie. Mijn kinderen groeiden op met het idee dat iedereen wist wie Hizkia was. Ze hoorden daar namelijk alleen maar over! Ik kreeg uiteindelijk contact met een uitgever. Maar die stuurde mijn script pas na een jaar terug. Mijn man haalde de post op, hij had een vuilniszak in zijn hand met het manuscript. We openden de zak, maar de doos was opengebarsten. Alle papieren zaten er los in; het script was helemaal verfomfaaid. Onderin de zak zat een briefje: ‘Sorry, we publiceren het niet’. Ik was zo ontmoedigd. We gingen direct daarna op vakantie. Onderweg zagen we allemaal prachtige natuurverschijnselen, maar ik kon er niet van genieten. Ik dacht: ‘Waarom God, waarom?’ Ik was zo teleurgesteld. Toen we weer thuis waren en ik de foto’s van al die prachtige natuur zag, leek het of God tegen me zei: ‘Al deze prachtige dingen zijn niet in een nacht gebeurd. Ze kostten tijd. Geloof Me, op Mijn tijd zal het gebeuren’. Ik had alleen niet zoveel geloof. Maar toch ging ik door met schrijven. Nu heb ik al enkele jaren een uitgever. Ik besef heel goed dat dit het juiste moment is. Als mijn boek toentertijd gepubliceerd was, had ik veel minder tijd voor mijn kinderen gehad. Nu heb ik de tijd wel. Dus ik heb geleerd om God helemaal te vertrouwen.”

Je bent enorm populair, ook in Nederland. Wat doet dat met je?

“Ik wil al die beroemdheid niet. Ik heb gebeden: ‘Ik wil niet dat m’n leven verandert. Ik wil gewoon overal naar toe kunnen gaan.’ Ik denk ook dat het niet samen gaat, al die eer en een christelijk leven. Het gaat namelijk niet om mij. Ik verwijs door naar God. Gisteren waren we in Gouda en bewonderden de glas-in-loodramen van de Sint Jan. 's Avonds gaf de eigenaresse van de boekhandel mij een replica van een van die ramen. Johannes wijst daarop naar Jezus. Zij zei: 'Dat doe jij in je romans’. En dat is precies wat ik wil; mensen naar de levende God doorverwijzen. Ik zoek ook niet naar de erkenning van mensen. Nu doe ik weliswaar wat interviews, maar dat móet van de uitgeverij! Weet je, ik ben niets zonder Hem. Ik ben erg verlegen. Zo’n interview is moeilijk voor me. Trots is echt een valkuil. Hizkia viel ook voor trots. Dus daar heb ik veel voor gebeden. Hizkia vergat dat God hem alles gaf. Gelukkig doet God dingen om me nederig te houden. Dan struikel ik bijvoorbeeld over mijn schoenveters. Onlangs ben ik drie dagen naar Hollywood geweest. Toen ik thuis kwam lag er een grote berg wasgoed te wachten. Let’s keep it real: Ik moet nog steeds koken.”

Enkele bestsellers van Lynn Austin

Eva’s dochters
Vier generaties vrouwen – gevangen in de keuzes van het verleden – vechtend voor de toekomst. Al vijftig jaar verbergt Emma een duister geheim over haar huwelijk. Nu dreigt dat het leven van haar dochter en kleindochter te verwoesten. Kunnen zij de vicieuze cirkel doorbreken?

Toevlucht
Als haar huwelijk strandt, reist Abby verbitterd naar Israël om deel te nemen aan een archeologische opgraving. Daar leert ze de betekenis van geloof en vergeving – maar wordt ze ook geconfronteerd met geweld wanneer een web van intriges haar omsluit.

De boomgaard
Na de dood van haar man en schoonvader moet Eliza het familiebedrijf, een boomgaard, voortzetten. Ze krijgt hulp van een zonderlinge tante, die Eliza leert met nieuwe ogen naar het verleden te kijken; en van een mysterieuze vreemdeling, Gabe. Wie is hij werkelijk?

Bevrijdend licht (Amerikaanse Burgeroorlog – deel 1)
1853. In het zuiden van de VS is slavernij algemeen geaccepteerd. Caroline Fletcher zet zich in voor afschaffing van de slavernij. Dan breekt de burgeroorlog uit. Caroline wil haar geweten volgen, maar dat brengt haar in een onmogelijke positie: die van verrader.

Donker vuur (Amerikaanse Burgeroorlog – deel 2)
In 1861 breekt de burgeroorlog uit tussen het noorden en het zuiden van de Verenigde Staten. Julia Hoffman meldt zich aan als verpleegster bij het leger. De verschrikkingen die ze nu van nabij meemaakt, veranderen haar leven ingrijpend.

Vlam van hoop (Amerikaanse Burgeroorlog – deel 3)
Als de Amerikaanse Burgeroorlog uitbreekt staat Kitty, een zwarte slavin, voor de meest ingrijpende beslissing van haar leven. Kiest ze voor de relatieve veiligheid van de slavernij of grijpt ze haar kans op vrijheid en geluk met haar grote liefde, Grady? Ook Grady moet belangrijke keuzes maken, voordat hij werkelijk vrij kan zijn.

Hizkia-trilogie
Bestseller-auteur Lynn Austin schreef een pakkende, bijbelgetrouwe trilogie over koning Hizkia, die regeerde van 716 tot 687 voor Christus. Hizkia breekt met de afgodendienst en voert zijn volk terug naar Gods wet. Maar de leiders van Juda spannen tegen hem samen. Als bovendien de Assyriërs het land binnenvallen, wordt Hizkia’s geloof zwaar op de proef gesteld.

Het huis van mijn moeder
Verschijnt november 2005.
Net als haar moeder en grootmoeder vóór haar deden, verliet Kathleen haar ouderlijk huis en verbrak ze het contact met haar familie. Nu staat de relatie met haar eigen dochter onder grote druk. Daarom besluit ze terug te keren naar het verleden en eindelijk te spreken over alles wat ze al die jaren verzwegen heeft. Misschien kan ze in de keuzes van haar moeder en grootmoeder de antwoorden vinden op haar vragen – en misschien ligt daar ook de weg naar haar dochters hart.

Uitgeverij: Voorhoeve - Kampen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons