Aangenaam Derk Bolt

'Er kan veel misgaan in een leven'

in Mediatips

Derk Bolt (50) begon dertig jaar geleden bij de publieke omroep als presentator bij ‘Met het oog op morgen’. Hij is al jaren verbonden aan het KRO-programma ‘Spoorloos’. Sinds kort presenteert hij het nieuwe programma ‘Wie was ik?’ Derk is vader van 2 kinderen.

Hoe ervaar je het om een BN’er te zijn?
“Ik vind het leuk, want ik ben betrokken bij een niet-omstreden, populair programma (Spoorloos). Ik word nooit negatief benaderd.”

Je bent alleen?
“Ik woonde destijds samen, maar dat is niet voortgezet, hoewel ik een zeer goede relatie met mijn ex heb. We hebben een co-ouderschap. We gaan wel gezamenlijk als gezin op vakantie.”

Hoe is het om toeschouwer te zijn bij lief en leed?
“Er kan veel misgaan in een leven. Ik probeer voor de gast in Spoorloos en voor de kijker inzichtelijk te maken wat mensen bewogen heeft om bepaalde beslissingen te maken, zoals het afstaan van een kind. Over het algemeen kan ik er emotioneel goed afstand van nemen, hoewel je gevoelsmatig meegaat in het zoekproces.”

Wat wil je bereiken?
“Ik probeer een leven te leiden waarin ik zo weinig mogelijk brokken maak. Eraan bijdragen dat mijn kinderen een goed leven hebben. Ik vind het fijn om gewaardeerd te worden door familie en de mensen in m’n omgeving. Carrièrematig hoef ik niet iets te bereiken.”

Wat gaat er 1 minuut voor tv-opnames door je heen?
“Na al die jaren ben ik nu rustig. Waar ik wel zenuwachtig voor ben, is als je tijdens opnames voor iemand komt te staan die jou niet verwacht. Hoe zal er worden gereageerd? Ik moet de mensen niet te veel laten schrikken als je met een cameraploeg op hun stoep staat, maar ondertussen moet het programma goed gefilmd worden.”

Wat zou je in de maatschappij willen veranderen?
“Dat allochtonen zich meer thuis zouden voelen in ons land; werken aan hun lage zelfbeeld om een betere integratie te bewerkstelligen.”

Favoriete tv-programma; boek, muziek?
“Tv: Schooltelevisie, voetbal, Andere tijden (VPRO), Noorderlicht (VPRO); boek: De bekentenissen van Barney, van de Canadees-Joodse schrijver Mordecai Richler; muziek: Frank Zappa, Radiohead, Greenday.”

Belangrijke gebeurtenis?
“De geboorte van mijn kinderen.”

Wat houdt je momenteel bezig?
“Wat mij – meer dan mij lief is – bezighoudt, is het feit, dat je steeds meer te maken krijgt met afscheid nemen, omdat oudere familie je gaat ontvallen.”

Hoe kijk je aan tegen de dood?
“Aanvankelijk dacht ik dat ik dat helemaal niet erg vond, maar daar kom ik toch een beetje op terug als ik denk aan mijn kinderen, afscheid nemen. Doodgaan is geen rustige gedachte. Maar daarna zie ik wel wat er is. Dieper gaan mijn gedachten niet.”

En het hiernamaals?
“Ik denk wel dat je, om daar te komen, te maken krijgt met een finale afrekening over je leven. Geen mens is zonder zonde, maar ik denk dat je het goede van je leven er tegenover moet stellen.”

Naar welke EO-programma’s kijk je wel eens?
“Het Familiediner, blinQ en Het Elfde Uur.”

Met welke levensovertuiging ben je opgegroeid?
“Ik kom uit een Nederlands Hervormd gezin, optimistisch religieus. Mijn ouders leven er actief in.”

Waarom heb je er afstand van genomen?
“Vanuit een jeugdige rebellie heb ik me losgemaakt van wat mijn ouders zeiden. En omdat ik in de snelle, oppervlakkige wereld van de televisie ben terechtgekomen. Geloof vind ik een moeilijke zaak.”

Wat vind je van Jezus?
“Hij is een indrukwekkende geschiedenisfiguur. Maar de gedachte aan Zijn sterven voor de zonden, daar kan ik niet bij.”

En de Bijbel?
“Een relevant boek, alleen al uit het oogpunt van geschiedschrijving. Ik heb de kinderbijbel voorgelezen aan mijn kinderen. Zij moeten weten over al die verhalen. ‘t Is een boek dat erbij hoort.”

In je nieuwe programma ‘Wie was ik?’ ben je bezig met reïncarnatie.
“Ik ben gevraagd om het te presenteren. Ik heb er heel sceptisch tegenover gestaan. Het programma wil laten zien wat er in mensengedachten huist. Dat hoeft niet per se een vorig leven te zijn. Nuchter bekeken geloof ik namelijk niet dat reïncarnatie bestaat. Ik heb daar niets mee, maar ik ontmoet wel veel mensen die denken: ‘Er moet toch meer zijn’?”

Wat doet het programma met jou?
“Het kan me wel eens verontrusten, omdat ik liever het overzicht houd over mijn eigen leven. Ik wil ook het liefst maar één keer leven.”

Zijn die herinneringen voor jou iets dat zich afspeelt in de hoofden van de mensen die erin geloven?
“Zo wil ik het graag zien, maar het programma levert wel frappante resultaten op.”

Hoe kijk je aan tegen de toekomst van de wereld?
“De wereld is er niet beter op geworden en toch denk ik dat we de wereld onder controle gaan krijgen, maar ook dat dat lang gaat duren.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons