‘Veel dingen vind ik minder vanzelfsprekend’

in Geloven

De vlag mag uit, want het is 12,5 jaar geleden dat ds. Arie van der Veer voorzitter van de EO werd. Portret van een gedreven persoonlijkheid die nog steeds niet stil kan zitten, maar wel veranderd is. "Gewoon wandelen zou ik vroeger zonde van m’n tijd vinden.“

Opgetogen kinderstemmetjes schetteren in de gang van huize Van der Veer in Zwolle. Het is nog maar kwart over zeven, maar iedereen is goed wakker, vooral de kleintjes. Ze zijn blij, want vandaag zijn ze bij opa en oma. Iedere dinsdag trouwens, dan past oma op. "Ha Manon! Zullen we je jas uitdoen?“ zegt Van der Veer. Het kleine meisje met haar prachtige donkerbruine kijkers reageert wat verlegen. "Laat ‘r maar even, Aar,“ zegt Ees van der Veer, "ze moet even ontdooien. Het kind is net wakker.“ Even later worden er nog een aantal kleinkinderen gebracht. Opa en oma hebben het er maar druk mee. Daar zitten ze dan: ds. Van der Veer en zijn vrouw met een aantal kleinkinderen aan de ontbijttafel. Plastic bordjes met kleingesneden stukjes brood. Tuitbekers met appelsap. De EO-voorzitter verontschuldigt zich: "Het lijkt nu net alsof ik altijd veel met m’n kleinkinderen doe. Dat is niet helemaal waar. Ze zíjn hier wel veel, maar mijn vrouw past het meest op ze.“
"Eigenlijk heb ik het altijd druk gehad,“ zegt hij even later, terwijl hij een beker aan een van de kleintjes aanreikt. „Ik heb mijn kinderen vroeger niet vaak naar bed gebracht, daar had ik het veel te druk voor. Maar ik ben wel veranderd. Als mijn kleinkinderen zouden vragen ‘Opa, wil je met me wandelen?’, dan zou ik dat vroeger zonde van m’n tijd hebben gevonden.“

Heimwee
Voordat ds. Van der Veer EO-voorzitter werd, was hij predikant in de gemeenten Nieuwe-Pekela en Zwolle. Hij twijfelde toentertijd of het verstandig was om zijn domineesschap neer te leggen om de voorzittershamer van de EO ter hand te nemen. De door hem gehouden meditaties voor het programma Nederland Zingt stillen echter de heimwee naar vervlogen tijden van dominee-zijn met een eigen gemeente. "Ik mag graag mediteren, dat is uiteindelijk ook waar ik voor gestudeerd heb. En het omgaan met mensen uit onze achterban vind ik prettig.“

U bent voorzitter van de EO, de bekendste dominee van Nederland, u zit in diverse besturen, al dan niet als voorzitter, de verwachtingen zijn vaak hooggespannen. Vindt u het soms niet erg spannend allemaal? Of maakt u zich nooit ergens druk over?
"Opnamen voor Nederland zingt of het houden van toespraken vind ik niet eng. Het is wel zo dat ik sinds ik geopereerd ben, veel meer tegen alle dingen opzie. Ik weet nog dat ik de eerste keer op de Familiedag kwam na m’n operatie. Nou… ik bibberde aan alle kanten. Veel dingen zijn minder vanzelfsprekend geworden.“

Bent u verder ook veranderd in de afgelopen jaren?
"Ja. Een van de grote verschillen is dat ik vroeger over de wereld preekte en nu in de wereld sta. Vroeger waarschuwde ik mensen en zat je zelf binnen het bolwerk van de kerk, een beschutte wereld. Ik besef nu veel meer de situatie waarin sommige gemeenteleden kunnen verkeren. Ook heb ik de huidige cultuur beter leren kennen. Dat moet ook wel als je het Evangelie via radio en televisie wil verkondigen. Dan moet je mensen kennen. Dat geldt voor de EO als geheel, maar ook voor mijn programma: tegen wie praat ik dan eigenlijk?“

Houdt u nog wel tijd over om gewoon eens iets voor uzelf te doen?
"Nou, niet zo veel.“

En áls u dan een keer vrij bent, wat doet u dan het liefst?
"Dat is na mijn operatie anders geworden. Als ik nu vrij heb, probeer ik zoveel mogelijk uit te rusten, omdat ik veel meer moe ben dan vroeger. Een paar jaar geleden hebben we een oude caravan gekocht in het bos. Op een heel romantisch plekje, lekker rustig en heerlijk beschut.“

U zit gewoon op een seniorenplek.
"Haha! Zoiets. En als je de vijftig gepasseerd bent, hoef je je daar niet voor te schamen. Maar zelfs als ik daar ben, werk ik nog voor de EO.“

Zegt uw vrouw nooit: ‘Arie, doe nu je laptop maar even dicht?’
"O jawel. Maar ik heb ook wel hobby’s, hoor! Ik verzamel bijvoorbeeld postzegels met bijbelse voorstellingen en ik houd ook van tuinieren. Alleen: als ik iets doe, doe ik het veel te heftig. Ees roept dan dat ik wat rustiger aan moet doen, omdat ik het anders moet bezuren.“

Luistert u naar uw vrouw?
"Ja, jawel.“ Fluisterend: „Laat het haar alleen niet horen… haha! Ik wil wel luisteren, maar ik denk vaak: nog even dit en nog even dat.“

Ligt dat in uw karakter? Altijd maar druk bezig zijn?
"Jawel. Het moet vaak gisteren klaar zijn van mezelf. Maar ik geniet wel van mijn werk. Nog steeds, ook na 12,5 jaar!“

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons