Elly Zuiderveld ontmoet Catherine Keyl

in Geloven

Pas nadat Elly voor de derde keer gevraagd werd mee te doen aan het programma met Catherine zegde ze toe. Ze was bang weer haar hele verhaal te moeten vertellen. Elly Zuiderveld: "Ik kan het beter zingen dan zeggen.“ Uiteindelijk wilde ze het alleen als Catherine haar zou volgen in haar gewone leven. En dat heeft Catherine gedaan.

Elly is enthousiast over de ontmoeting met Catherine. Ze was al eens in een van de praatprogramma’s van Catherine geweest "en toen viel ze mij al 100% mee. Ook nu vond ik haar heel integer en het klikte ook tussen ons. De ontmoeting met Catherine was echt een bevestiging van hoe ik dacht dat ze was. Ik had ook haar boek gelezen over haar jeugd en ik wist dat in haar een heel kwetsbare vrouw zit. Bovendien verstaat ze haar vak.
En dat ik eerst niet mee wilde doen, tja, ik blijf altijd heel lang ‘nee’ zeggen. Maar ze hebben me overgehaald, omdat Catherine het ook graag zou willen.
Ik denk dat ik erg als gevoelsmens overkom. Zo ben ik ook wel voor een groot gedeelte, maar ik heb ook een andere kant. Maar ja, die gevoelskant hebben mensen nu eenmaal eerder voor ogen.“

Afgeknapt
Zangeres Elly Zuiderveld vormt samen met haar man Rikkert sinds 1968 het muzikale duo Elly & Rikkert. Inmiddels zijn er meer dan 35 cd’s van Elly en Rikkert verschenen. Maar daar ging heel wat aan vooraf. Elly is rooms-katholiek opgevoed, en tot haar zestiende deed ze er ook veel aan. "Ik wilde zelfs non worden,“ vertelt ze. "Maar op een gegeven moment ben ik afgeknapt. Ik heb toen echt gezegd dat ik niet meer in God wilde geloven. Ik was op God afgeknapt, dacht ik. Later besefte ik dat het de kerk was.“ Rond haar 30e kwam Elly via allerlei omwegen opnieuw tot geloof.

Emoties
De aflevering begint met een ontmoeting op het Drentse platteland, waar het artiestenechtpaar woont. Catherine gaat met Elly mee op bezoek bij een terminale anorexiapatiënt. Deze vrouw is een van de hulpbehoevende mensen die de zangeres regelmatig bezoekt en ondersteunt. De ontmoeting van de drie vrouwen is aangrijpend. In hun gesprek komt naar voren dat ze alledrie in hun leven persoonlijk te maken hebben gehad met seksueel misbruik.
De dames gaan in Hilversum op zoek naar de plek van Elly’s jeugd. Ze bezoeken de Rooms-Katholieke kerk, die naast de nonnenschool stond, waar Elly een van de leerlingen was. Hier vertelt de zangeres hoe de basis werd gelegd van haar geloof. Geloof dat ze pas jaren later herontdekte.
Verrassend is ook de ontmoeting met boer Piet. Deze buurman en Catherine herkennen zich in elkaar. Alle twee geven ze aan dat ze, in tegenstelling tot Elly, de ervaring van God in hun leven missen. "Eindelijk een medestander in deze serie,“ verzucht Catherine.
Vanuit het Drentse boerenland mag Catherine tot slot mee met Elly naar haar wekelijkse zangles voor een kinderkoor in Soest. Deze kinderen zingen ook mee op de cd’s van Elly en Rikkert. Naast liedjes om de stem te oefenen, zingen ze, hoe kan het ook anders, liedjes over God en Jezus. Catherine probeert er hier achter te komen waarom Elly het zo vaak over Jezus heeft, maar dat lukt niet geheel zonder emoties.

Toch geroerd
Elly heeft de uitzending al gezien op band. "Ik moest wel lachen om het begin. Catherine komt niet binnen, maar haalt mij naar buiten. En ik denk dat dat voor het hele programma staat. Ze stapte, bij mij tenminste, niet echt in mijn wereld, maar haalde me er steeds even uit. Op bepaalde momenten moest ze wel naar binnen duiken en werd ze toch ontroerd.
Vooral het bezoek aan mijn vriendin die niet lang meer te leven heeft, vond ik erg aangrijpend. Catherine stelt zich daar heel kwetsbaar op. Ook het bezoek aan de kerk waar ik als kind kwam, maar waar ik later nooit meer was geweest, vond ik heel confronterend.“

Petje af
Moeilijk vond Elly de ontmoeting met Catherine niet. "Ik kom veel in aanraking met niet-christenen en heb altijd geprobeerd om gewone woorden te gebruiken. Als je met je buurman over het weer kunt praten en het gesprek komt op God, dan moet je niet ineens gezalfde woorden gaan gebruiken. En Catherine vroeg heel veel, we hebben over veel dingen gepraat. Ik vind haar een heel warme vrouw en vind het ook erg gedurfd van haar dat ze dit doet. Want zij zal ook kritiek krijgen. Ik neem mijn petje voor haar af dat ze sommige stukken uitzendt. Dingen die ik, als ik haar was, eruit gelaten zou hebben. Want ze staat op sommige momenten wel te kijk, geestelijk gezien.“
De zangeres kan de aanvankelijke kritiek van vooral EO-leden wel begrijpen, maar hoopt ook dat mensen die het programma zien, het snappen. "Ze brengt niet haar wéreld mee, ze brengt haar zóeken mee. En dat is goed. Eigenlijk zouden er veel meer van zulke programma’s moeten komen. Want dan ga je zelf ook nadenken. Sommige mensen geloven zo klakkeloos. Ze stoppen God in hun broekzak.“

Gereformeerd nest
Elly begrijpt niet waarom veel christenen het zo moeilijk vinden om met een niet-christen over het geloof te praten. "Ik denk dat als je door je leven laat zien dat je een christen bent, de vragen vanzelf komen. Maar ik denk dat veel mensen in een niet-christelijk gezelschap ook niet-christelijk doen. Ze hebben het idee dat ze zich maar beter aan kunnen passen en komen er niet voor uit. Het is ook een moeilijke wereld, maar ik denk dat het begint met een persoonlijke relatie met God. Als je die hebt, durf je veel meer. Wat heb je anders te bieden? Alleen dat je geboren bent in een Hervormd, Gereformeerd of evangelisch nest. Meer niet. Als je echt die relatie hebt met God, dan zal Hij ervoor zorgen dat er dingen gebeuren. Dan krijg je een ontmoeting met iemand die naast je zit. Diegene zal je wat vragen. Of er gebeurt iets en je grijpt in, waardoor je je christen-zijn kunt laten zien.“

Bid je voor Catherine?
"Ja,“ antwoordt ze overtuigd. "Terwijl ik met haar aan het praten was. En nu nog. Ze vroeg of ik kon bidden om wijsheid voor haar. Ik bid ook dat ze klein durft te worden voor God en Hem niet ziet als een enge Meneer.
Catherine heeft met mensen gepraat die niet alleen christelijk zijn, maar echt een relatie met God hebben. En dan word je geconfronteerd met God. En ik denk dat dat heel wat met haar gedaan heeft. Alleen de keuze is dan aan haarzelf. Wat doet ze ermee? God vraagt niet alleen dat je even voor Hem kiest. Hij vraagt je wel helemaal. Met alles erop en eraan en al je plannen.
In de kerk zei ze bijvoorbeeld tegen mij: ‘Eigenlijk wil ik best wel tot geloof komen hoor, maar waarom kan dat niet op een warm eiland’?“

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons