Een week geen tv kijken geeft tijd om zinnige dingen te doen

in Geloven

Arend en Joseline hebben hun best gedaan een week geen tv te kijken. Dat bleek niet mee te vallen. Allebei hebben ze een paar keer ‘gezondigd’ tegen hun voornemen. Voor Arend trok het nieuws toch te hard en Joseline zat met familieleden die voor de buis hingen.

Joseline: „Ik heb twee keer een overtreding gemaakt. Ja, ik ben zwak... Ik zat hier op de bank en de anderen zaten te kijken. Ik kon de tv ook zien, en dan is het heel moeilijk om niet mee te kijken. Ik heb gewoon meegekeken, ik weet niet eens meer wat het was!“ Arend geeft toe dat de verleiding om het nieuws te bekijken te groot voor hem werd: „Ik heb een paar keer naar het Journaal gekeken; er was iets speciaals op het nieuws dat ik wilde zien. En ik heb elke dag teletekst gekeken, maar vooral op de computer. Dat geldt toch niet..?“

Ondanks het feit dat hij het niet vol kon houden om een hele week niet te kijken, vond Arend dat het toch wel meeviel om niet aan de buis gekluisterd te zijn. „Ik had een boek in de kast staan waar ik nog nooit aan begonnen was, dus dit was m’n kans. Een geweldig boek. En er kwam een vriend langs, ik ben nog een keer een avondje weg geweest... voor je het wist, was de week voorbij! Ik heb me geen moment verveeld. Er moest van alles gebeuren: werk afmaken, opruimen, belastingdingen regelen enzovoorts.“

„Ik vond het heel erg moeilijk,“ zegt Joseline eerlijk. „Super moeilijk. Dan heb je de hele dag hard gewerkt en ben je moe. Je komt thuis en dan wil je tv kijken en dat mag dan niet. En je hele familie zit wel voor de buis. Dat is echt erg!“

Moe
„Ik ben eerder naar bed gegaan omdat ik geen tv mocht kijken,“ vertelt ze verder. „Normaal ben je moe en dan ga je nog even voor de tv hangen. Nu ging ik toch maar naar bed en dat was eigenlijk best lekker. Beter dan tot 1 uur ‘s nachts tv kijken. Verder heb ik meer gitaar gespeeld. Geen tv kijken zorgt er volgens mij voor dat je creatiever en actiever gaat worden. Je gaat meer doen, je bent bezig, in plaats van alleen maar voor de tv te zitten en niks te doen. Tv kijken zorgt ervoor dat je minder zinnige dingen doet. Als je tv kijkt, doet je geest niks; alles wordt voor je gedaan. Ik denk dat het beter is om actief bezig te zijn.“

„Er waren af en toe van die momenten waarop je normaal gesproken automatisch de tv aanzet. Toen moest ik wel even nadenken over wat ik nu zou gaan doen,“ vertelt Arend. „Maar als je eenmaal iets te doen hebt, is het geen probleem om de tv uit te laten. Daar denk je dan niet eens meer bij na.“

Is een weekje geen tv kijken voor herhaling vatbaar voor jullie?
Arend: „Ja, het gebeurt me wel vaker bij gelegenheid. Soms kijk ik zomaar een hele tijd niet.“ Joseline: „Dat weet ik niet. Het ligt eraan of ik het druk heb of niet. Als je het niet druk hebt, heb je niks te doen en ga je veel eerder tv kijken. Als ik het druk heb, heb ik niet eens tijd om te kijken. In de vakantie had ik weinig te doen en dan is het lekker om voor de tv te gaan liggen.“

Wat was het ergst aan een week niet kijken?
Joseline: „Dat je niet rustig kunt ontspannen. Als je thuis komt even lekker van de wereld zijn voor de buis... kan dan niet.“ Arend: „Het plaatje bij het actuele nieuws missen; dat ben ik nu wel erg gewend geraakt. Radio heeft minder impact, vind ik. Het grote voordeel van geen tv kijken vond ik dat ik ‘s avonds niet het gevoel had: ‘Op wat voor nutteloze manier heb ik nu weer mijn avond weggegooid?’ Want dat gevoel krijg ik wel als ik uren achtereen voor de buis hang.“ Joseline: „Ik vond het lekker dat ik eerder naar bed ging; dat ik die week voor de verandering uitgerust was! En ik deed meer zinnige dingen.“

Is je gewoonte doorbroken nu je een week niet hebt gekeken?
Arend: „Mwah… nee.“ Joseline: „Ik heb nu wel minder behoefte aan tv kijken. Maar ik weet niet of dat door deze week komt of doordat ik op vakantie ben geweest daarna. Ik heb me in elk geval voorgenomen om minder te gaan kijken het komende jaar.“

Wat dacht je toen de week voorbij was?
Arend: „Dat ging snel!!“ Joseline: „Lekker; gelukkig! Nu kan ik weer op de bank hangen en tv kijken. Ik was blij dat het over was.“

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons