20 vragen aan Frits Wester

'Met de persoon van Jezus worstel ik nog het meest'

in Geloven

Frits Wester werd op z’n 23e voorlichter bij de CDA-fractie. Ondertussen is de nu 42-jarige Wester al weer tien jaar politiek verslaggever en commentator van ‘RTL 4 Nieuws’. Hij is getrouwd en heeft twee zoontjes van 10 en 8.

Hoe is het om BN’er te zijn?
“Daar denk je van tevoren niet echt over na als je de politieke tv-journalistiek ingaat. Het gaat vanzelf, ook al realiseer je je dat niet. Ik word veel herkend, ja, maar ik lijd er niet onder.”

Waar kom je vanwege je carrière niet aan toe, wat je wel zou willen?
“Mijn werk vraagt een enorme beschikbaarheid. Ik zou meer tijd voor mijn gezin willen hebben en voor sport.”

Auto?
“Een Renault Laguna Break en ik rijd motor: een Yamaha Wildstar.”

Hobby of interesse?
“Vooral zeilen met mijn platbodem, een Vollenhovense bol. Ik word nergens blijer dan op het water.”

Naar welke EO-programma’s kijk je wel eens?
“In het verleden naar Vijftig Kamers, naar Bunkeren, met die pratende vogel en met regelmaat naar Het Elfde Uur en Zij gelooft, zij niet.”

Met welke levensovertuiging ben je opgevoed?
“Ik ben van huis uit en nog steeds Synodaal Gereformeerd en nu ben ik een PKN’er.”

Bid je wel eens?
“Gebed is iets heel intens, en wel zo zeer, dat ik het heel erg privé vind, voor in de binnenkamer.”

Wat gaat er 1 minuut voor de presentatie door je heen?
“Ik houd wel van de dynamiek van het direct inspelen op situaties en ik maak even plezier met collega’s. Ik ga laconiek met de spanning om.”

Hoe kijk je aan tegen de dood?
“De dood vind ik het meest oneerlijke van het leven. Ik ben er van overtuigd dat ons leven geestelijk gezien ergens verder gaat. Maar ik probeer me daar geen voorstelling van te maken.”

Wat zou je in de maatschappij willen veranderen?
“We moeten meer zelfvertrouwen krijgen in eigen verantwoordelijkheden en niet te veel leunen op een overheid die wel weer voorziet. De politiek heeft de samenleving te veel zelfstandigheid ontnomen.”

Favoriete tv-programma; boek, cd?
“Tv: Nieuwsprogramma’s, de serie Cold feet en Discovery-documentaires; boek: los van de Bijbel het boek Bidden wij voor Owen Meany? van John Irving; cd: Jonathan Livingstone Seagull van Neil Diamond.”

Belangrijke gebeurtenis?
“Mijn nieroperatie toen ik 25 was; dat was een confrontatie met mijzelf en mijn lichaam zoals ik het niet kende; de fysieke pijn, de angsten. Dat was een leerzame periode.”

Wat vind je belangrijke normen en waarden?
“Anderen in hun waarde laten en niet zo snel oordelen, want we kennen de achtergronden vaak niet. En ik vind vergevingsgezindheid heel belangrijk.”

In welke situaties word je emotioneel?
“Als een van onze topschaatsers bij grote kampioenschappen gewonnen heeft en het erepodium op mag. Prachtig. En afscheid nemen maakt me emotioneel. Ik haat begrafenissen, want dat is afscheid nemen in zijn puurste vorm.”

Met wie zou je graag eens willen praten?
“Met Mozes. Hij trok veertig jaar lang door de woestijn met een morrend volk. Hoe heeft hij de moed erin gehouden? En toen ze er eenmaal aankwamen, mocht hij zelf het beloofde land niet in. Heb ik nooit begrepen. Of met leiders uit het Midden-Oosten. Waarom maken zij elkaar het leven al generaties lang zo moeilijk?”

Sport?
“Zeilen, hardlopen, skiën. Vroeger heb ik veel aan judo en jiujitsu gedaan, geschaatst en gevoetbald.”

Wat vind je van Jezus?
“Een moeilijke vraag. Met Zijn persoon worstel ik tegenwoordig het meest. Ik ben daar niet uit.”

Geloof je in het nieuwe Europa?
“Prachtig om samen te werken, maar ik ben geen bevlogen Europeaan. Ik heb altijd een natuurlijke aversie tegen een opgelegde grootschaligheid.”

Wat zou je je kinderen willen meegeven?
“Zeker de essentie van het geloof, maar ook vastberadenheid in het leven; laat je niet in een hokje duwen, maak je eigen keuzes en volg je dromen.”

Hoe kijk je aan tegen de toekomst van de wereld?
“Er bestaan heel veel bedreigingen, maar er lopen gelukkig ook heel veel mensen rond met goede bedoelingen. Ik denk dat dat uiteindelijk toch overwint.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons