Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reis over zeven continenten in 'Seven Worlds, One Planet'

Nieuwe BBC-serie bij de EO; iedere woensdag, 20.30 uur, NPO 1

Deel:

De spectaculaire BBC-serie Seven Worlds, One Planet is misschien wel de meest indringende die de EO tot nu toe op televisie brengt. De tocht door de zeven continenten laat onze planeet vanuit een unieke invalshoek zien. Elke aflevering onthult het ware karakter van één continent. Ook de gevolgen van klimaatverandering zijn in elke aflevering zichtbaar. 

De natuurserie Seven Worlds, One Planet begint met het continent dat slechts tweehonderd jaar geleden ontdekt is: Antarctica. De dieren leven hier op een van de onherbergzaamste plekken op aarde. 98 procent van het vasteland is bedekt met ijs waar vrijwel niets op kan leven. Zelfs de zee vriest dicht. De Weddellzeehond kan hier overleven door luchtgaten in het ijs open te houden. Hij gebruikt zijn tanden om het ijs weg te schrapen.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Onder het zee-ijs zijn de omstandigheden al duizenden jaren constant. Er leven veel verschillende dieren. Zeesterren, zeespinnen en drie miljoen roofwormen bedekken de zeebodem en zeeanemonen doen zich te goed aan reuzenkwallen. De eilanden aan de rand van het continent zijn niet omringd door zee-ijs. Die zijn veel bewoonbaarder en dichter bevolkt. Op het land bevinden zich enorme kolonies koningspinguïns. Zeeolifanten van vier ton vechten op het strand voor hun territorium.

Lees ook: Sir David Attenborough vertelt over nieuwe BBC-natuurserie
Lees ook: Sir David Attenborough vertelt over nieuwe BBC-natuurserie

Er is hier zoveel leven mogelijk, omdat de oceaan rondom het continent buitengewoon vruchtbaar is. De sterkste stromingen ter wereld brengen voedingsstoffen naar het wateroppervlak. Die worden gegeten door krill, waarvan er naar schatting 400 biljoen zijn. Hun gezamenlijke gewicht is groter dan dat van alle andere diersoorten op aarde. Bultruggen brengen ze met verfijnde technieken bij elkaar.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Seven Worlds One Planet
De weddellzeehond moet luchtgaten in het ijs openhouden om te kunnen overleven.

Ezelspinguïns ontsnappen aan de kaken van zeeluipaarden en orka’s om op open zee ook krill te kunnen eten. Af en toe komt het krill bij elkaar in aasballen met een doorsnee van meerdere kilometers. Dan vormen ze voedsel voor duizenden pinguïns, zeehonden, albatrossen en vinvissen.

Walvisvaart

In de eerste aflevering van Seven Worlds, One Planet wordt duidelijk dat de mens de afgelopen tweehonderd jaar een grote invloed in en rond Antarctica heeft gehad. De walvisvaart heeft meer dan anderhalf miljoen walvissen het leven gekost, waardoor veel soorten met uitsterven werden bedreigd. Maar in 1986 is er een verbod ingesteld op de commerciële jacht en sindsdien gaat het steeds beter met de walvis.

BBC-serie 'Seven Worlds, One Planet' en 'The Making Of'

Vanaf 8 januari zendt de EO iedere woensdagavond de BBC-natuurserie Seven Worlds, One Planet uit. 1500 mensen werkten in 41 landen bijna 5 jaar lang aan deze serie, met muziek van componist Hans Zimmer. Peter Drost verzorgt de Nederlandse voice-over. 's Middags bieden de natuurfilmers ons al een kijkje achter de schermen. Aan welke ontberingen werden zij blootgesteld bij het maken van de serie? 

Seven Worlds, One Planet – The Making Of
Iedere woensdag, 16.45 uur, NPO 1

Seven Worlds, One Planet
Iedere woensdag, 20.30 uur, NPO 1 

--:--