Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pray for Australia: Bid voor Australië

‘Laten we bidden of het vuur mag stoppen’

De secretaris van de World Council of Churches (WCC), Ds. Dr. Olav Fykse Tveit, heeft de Australische kerken opgeroepen om te bidden of de bosbranden mogen stoppen: "Ik wil u aansporen om met alle kerken en alle gelovigen wereldwijd te bidden voor Australië."

Deel:

"Laten we bidden of het vuur mag stoppen," sprak dominee Tveit. "Laten we bidden voor de bescherming van allen die vechten tegen de oprukkende bosbranden. Ik vraag uw gebed voor het behoud van de mensenlevens en het behoud van de unieke flora en fauna." Ook via sociale media roepen kerken op om te bidden voor Australië. 

Hillsong

Natalie Zuidersma-Ros woont momenteel in Australie. Ze studeert Worship Vocals bij Hillsong College in Sydney. "Australië heeft nog nooit zoveel droogte en bosbranden ervaren," vertelt Natalie. "Het is hartverscheurend om te zien dat mensen alles kwijtraken en zo in gevaar zijn. Het lijkt alsof we er niets aan kunnen doen. "Maar wij geloven dat we kunnen bidden voor regen en vrijgevig kunnen zijn door financieel bij te dragen aan de brandweer en getroffen families. Bidden jullie mee? Niet vanuit angst en wanhoop maar vanuit groot geloof! Samen staan we sterk in gebed. We zijn familie met elkaar in Christus en deze eenheid is sterker. Samen op de bres staan voor Australië! Als je financieel ook wilt en kunt bijdragen dan kan het via onze kerk: hil.so/bushfires."

Leed

Marie Burton is gemeentelid van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het bisdom Wagga in New South Wales. Ze woont op een boerderij in Jingellic, dicht bij de grens met Victoria. Eind december en begin januari werd het plaatsje Jingellic twee keer omringd door bosbranden. "We kennen zoveel katholieke mensen in deze omgeving die getroffen worden. Er is veel leed. Blijf alsjeblieft bidden voor Australie.”

Queen Elizabeth

De Britse Queen Elizabeth II zegt dat ze 'diep bedroefd' is door de aanhoudende bosbranden in Australië en dat ze bidt voor de hulpverleners. Australië is een voormalige Britse kolonie, koningin Elizabeth II is nog het officiële staatshoofd van het land. 

Dodental bosbranden

Het dodental van de branden is zondag opgelopen naar 24. Een 47-jarige man probeerde het huis van een vriend te beschermen tegen het vuur en kwam daarbij om het leven. Zo’n 480 miljoen dieren hebben de branden niet overleefd, schatten wetenschappers van de universiteit van Sydney. Door de bosbranden is is 5 miljoen hectare grond verwoest, dat is 1,2 keer de oppervlakte van Nederland.

ANP-403808125._Brandweer_bosbrand
Credits: ANP.

Reservisten

De Australische regering heeft 3000 reservisten opgeroepen mee te strijden tegen de bosbranden. Dat heeft premier Scott Morrison zaterdag medegedeeld. Het is de grootste oproep van reservisten in de Australische geschiedenis. “Het besluit van vandaag brengt meer mensen op de been, meer vliegtuigen in de lucht en meer schepen op zee,” zegt Morisson. De brandweercommandant van de Australische staat New South Wales is echter niet blij met het eenzijdige besluit van de landelijke regering om 3000 reservisten in te zetten tegen de bosbranden. Volgens de commandant is er geen overleg geweest en weet hij nu niet waar de reservisten worden ingezet. "Ik ben dankbaar voor de extra mankracht, maar logistiek wordt het lastig", aldus de brandweercommandant.

Weersomstandigheden

Zondag waren de weersomstandigheden gunstiger voor de brandweer. De temperatuur lag lager en de wind was gaan liggen. Veel mensen zitten nog steeds in het nauw door de branden. In de kustplaats Eden zijn de bewoners naar het strand gevlucht om aan de vlammenzee te ontkomen.

Beeld: ANP

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--