Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo voer je een goed gesprek

4 tips van psycholoog Aukelien van Abbema

Een ontmoeting. Een familiebezoekje. Na de standaardvragen ‘Hoe is het?’ en ‘Hoe gaat het op je werk?’ breekt het zweet je soms uit. Hoe houd je het gesprek gaande? De EO schiet te hulp met gratis gesprekskaartjes. Psycholoog en relatietherapeut Aukelien van Abbema legt uit hoe je de vragen kunt gebruiken.

Deel:

Gesprekken zijn er op twee niveaus, vertelt Aukelien van Abbema. Het eerste niveau is dat van de inhoud, dat waar je over praat. Het tweede niveau ligt dieper: heb je daadwerkelijk contact? Aukelien: “Bij dat tweede niveau gaat het vaak mis. Let maar eens op, veel ruzies ontstaan als mensen elkaar niet begrijpen.”

1. Verplaats je in de ander

“Elkaar begrijpen is een van de ingrediënten voor een goed gesprek,” vertelt Aukelien. “Je voert een goed gesprek als je contact hebt en aandachtig luistert naar wat de ander zegt. Vraag door, wees nieuwsgierig, verplaats je in de ander. Vind je dat laatste lastig? Bedenk dan dat je bij elkaar bent om een reden. Focus op die reden om een gesprek te starten. Vraag wat die ander hier brengt of hoe hij de gastheer kent.”

2. Stel emotievragen en luister

“Net als bij een date is het veel leuker om het vervolgens te hebben over iets wat raakt aan emoties dan over iets feitelijks. Vraag naar iemands grootste passie of naar wat iemand wakker houdt ’s nachts. Wanneer je vraagt naar iets waar emotie bij komt kijken, leer je de ander veel beter kennen dan wanneer je weet waar hij vandaan komt. Emotievragen brengen verdieping in een gesprek, val daar gerust mee in huis. Mocht iemand schrikken van zo’n vraag, dan kun je altijd nog terugkrabbelen.”

Heb je je vraag gesteld, luister dan. Vat in je eigen woorden samen wat de ander zegt. Vraag of de ander meer kan vertellen. “Nieuwsgierigheid maakt de mens uniek. Focus je dus op de ander en begin vooral niet steeds over jezelf.”

3. Voorkom boosheid

Hete hangijzers kun je beter vermijden. “Het nut van een bepaald dieet, politiek of klimaatverandering… Het zijn thema’s die gevoelig liggen en je dus beter niet kunt aankaarten. Merk je dat je gesprekspartner boos wordt? Tijd voor een ander gespreksonderwerp!”

gesprek_detail1

Merk je dat je zelf boos wordt als je tante voor de zoveelste keer vraagt of je al een vriend hebt? “Vraag je tante dan hoe het gaat met haar huwelijk. Is zij nog gelukkig met haar man? Zo’n tegenvraag heeft hetzelfde niveau van intimiteit. Het klinkt een beetje hard misschien, maar het is wel effectief.”

4. Nodig Jezus uit

Ruzie aan tafel bij het kerstdiner: daar zit niemand op te wachten. Aukelien adviseert mensen die bang zijn voor ruzie om Jezus uit te nodigen aan tafel. “Stel je eens voor dat er aan tafel een extra stoel staat voor Jezus. Wat doet dat met het gesprek? Vaak vertellen mensen dat Jezus uitnodigen ruimte geeft.”

Wat ook ruimte kan bieden aan goede gesprekken, is een andere omgeving. Aukelien adviseert om eropuit te gaan. “Ga iets dóén. Ga wandelen, eet in een restaurant, onderneem iets bijzonders. Grote kans dat je dan niet in de bestaande patronen en heb-je-al-een-vriend-vragen blijft hangen.”

Tekst: Aliene Boele
Beeld: Wijtze Valkema

--:--