Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wanneer ben je toe aan een nieuwe relatie?

Tips van Cocky Drost

“Vorig jaar ben ik, na een huwelijk van zeventien jaar, gescheiden. Ik merk dat ik het alleen-zijn best zwaar vind. Is het nog te vroeg om aan een nieuwe relatie te beginnen?”

Deel:

Veel mensen die uit een relatie komen, storten zich halsoverkop en verliefderig in een nieuwe relatie. In sommige gevallen is een nieuwe liefde zelfs de reden voor het beëindigen van de voorgaande relatie. Ergens is het wel begrijpelijk dat je snel in een nieuwe relatie duikt: als je verliefd bent, maken je hersenen dopamine aan, wat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. En je hebt, met je nieuwe liefde, waarschijnlijk ook niet te maken met het ‘gedoe’ waar je je in je vorige relatie zo ongelukkig door voelde.

Maar het gelukkige gevoel van een nieuwe relatie is lang niet altijd van lange duur. Voor veel mensen is zo’n nieuwe relatie eerder een vlucht dan een weloverwogen nieuw begin. Maar wanneer is het dan wel een goed moment om aan een nieuwe relatie te beginnen?

Valkuilen

Er is geen algemene richtlijn voor wanneer je klaar bent voor een nieuwe relatie. Maar het is wel iets waar je serieus over na mag denken. Want een nieuwe relatie beginnen is best iets groots. Natuurlijk is het belangrijk dat je merkt dat je eraan toe bent – en niet alleen jijzelf, maar ook je eventuele kinderen.
Een aantal valkuilen als je te snel aan een nieuwe relatie begint, zet ik even op een rijtje:

  • Als je nieuwe relatie eigenlijk een ‘troostrelatie’ is: even weg uit je eigen ellende en je toevlucht zoeken bij iemand die jou kan troosten. Hiermee doe je de ander geen recht.
  • Als je denkt: ‘Nu is het een keer mijn tijd!’ en daarom (te) snel aan een nieuwe relatie begint. Vooral als je uit een relatie komt waarin je erg ongelukkig bent geweest, kun je verliefdheid verwarren met geluk. En verliefdheid kan ervoor zorgen dat je niet meer goed na kunt denken en je eigen geluksgevoel vóór dat van je eventuele kinderen stelt.
  • Als je vindt dat het je recht is dat jij nu een keer gelukkig bent en daarom op zoek gaat naar iemand die jou dat kan geven. Ook hiermee doe je de ander tekort.

Dat je op zoek bent naar een nieuwe relatie is niet vreemd of raar: mensen hebben behoefte aan verbinding, aan iemand die ons accepteert zoals we zijn en ons desondanks liefheeft. Het is goed en gezond om daar ruimte aan te geven.

Tips

  • Neem eerst de tijd om te rouwen. Het beëindigen of aflopen van een relatie vraagt om een rouwproces, ook als het een scheiding betreft waar je allebei achter staat.
  • Stort je niet in een nieuwe relatie om de pijn van de vorige relatie te ontwijken. Vroeg of laat halen de pijn en het verdriet je in.
  • Verwacht niet dat een nieuwe relatie je wél gelukkig maakt als je de patronen van een stukgelopen relatie niet eerst heel goed onder de loep neemt. De ballast van je verleden neem je hoe dan ook mee en moet je een keer opruimen.
  • Begin sowieso niet aan een relatie omdat je denkt dat je ‘dan eindelijk echt gelukkig zult zijn’. Een relatie kan je zeker gelukkiger maken, maar dan is het belangrijk dat de basis al goed is.

Leestip

Als_het_leven_ons_scheidt
Credits: Shutterstock.

‘Als het leven ons scheidt’, Jeanine Geijtenbeek, uitgeverij Kok, 160 blz., € 15,-

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Cocky Drost

--:--