Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Biddag op de boerderij

‘Ik bid zeker voor mijn kippen’

Deel:

Hoe gaat het met de boeren in Nederland? Wat komt er allemaal kijken bij onze voedselproductie? Krijgen jonge boeren nog wel de kans iets op te bouwen? En hoe beleven ze biddag? Met die vragen ging Visie op pad. Kippenboer Arnaud: "Ik besef dat ik afhankelijk ben van Gods zegenende hand.” 

Het is donker, koud en regenachtig deze morgen. Op het erf bij de boerderij van Arnaud en Renate Verbeek in Lunteren lopen werklui heen en weer. Arnaud (23) zwaait de deeldeur open: “Goeiemorgen! Welkom.” Sinds oktober mag Arnaud zichzelf kippenboer noemen, en dat is uniek als je bedenkt dat nog geen vier procent van alle boeren in Nederland jonger is dan 35 jaar. 

De 24.000 kippen – of hennen, zoals de Lunterse boer ze noemt – in de schuur bij de boerderij zijn van het ras DeKalb. Het is een witte, slanke kip met een lange rode kam. “Witte kippen zijn schrikkeriger dan andere, daarom klop ik altijd op de deur, zodat ze weten dat ik eraan kom.” Een grashark gaat mee, om de enkele eieren die onder de volières gelegd zijn, op te rapen. Het gekakel van de kippen klinkt gelijkmatig, maar als er een kip van de zitstok springt, begint de omgeving af en toe wat meer lawaai te maken.

Beter leven

Arnaud heeft vrije-uitloopkippen en zijn eieren krijgen twee van de drie Beter Leven-sterren. “We hebben naast de schuur een wintertuin, waar ze overdekt kunnen lopen. Ook hebben we tien hectare grond voor de vrije uitloop. Ter afleiding hangen er 24 netten met gedroogde luzerne. Dat is een plant die gemaaid wordt als hij voor 25 procent in bloei staat. Gedroogd is het ideaal bijvoer voor de kip, omdat ze zo het fijnere voedsel goed door hun krop kunnen krijgen.”

Proefstal

_DSC7647
Credits: Miss Jack Video: Arianne Ramaker en Jan-Willem van der Straten.

Tussen de bedrijven door maakt het stel tijd vrij voor de videoploeg van Visie. Ook zij krijgen een rondleiding door de stal, net als de fotograaf. Nauwkeurig vraagt Arnaud hoe ze over de pluimveehouderij denken. Met gepaste trots legt hij nog eens uit hoe in deze stal de fijnstofuitstoot tot tachtig en misschien wel tot negentig procent wordt verminderd. Een proef van de Wageningen Universiteit heeft hem de mogelijkheid gegeven om in plaats van negenduizend kippen het aantal te houden dat hij nu heeft. Er komen nog twee proefstallen in Nederland, om goed te kunnen vergelijken. “De eerste indruk is positief, maar er moeten nog metingen gedaan worden.”

Biddag

Even later komt het gespreksonderwerp op biddag. Of Arnaud weleens bidt voor de kippen? “Zeker wel. Als het goed gaat dank je ervoor, en je bidt dat het zo mag blijven. Ik houd van mijn dieren. Als er eentje een gebroken poot heeft, baal ik daar al van en ga ik op zoek naar de oorzaak. In al die grote en kleine dingen besef ik dat ik afhankelijk ben van Gods zegenende hand.”

Beeld: Miss Jack
Video: Arianne Ramaker en Jan-Willem van der Straten

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--