Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Met prins Jaime naar een vluchtelingenkamp

Blog van Jeroen Snel

Prins Jaime de Bourbon de Parme (46) bezocht afgelopen maand een groot vluchtelingenkamp in het noorden van Kenia. Ik mocht met hem meereizen.

Meerdere dagen optrekken met een prins: dat maak zelfs ik als royaltyverslaggever niet iedere dag mee. Maar een aantal weken geleden gebeurde het, toen ik met cameraman Mike en prins Jaime – zoon van prinses Irene – afreisde naar Kenia. Hij maakte de reis voor zijn werk als speciaal adviseur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De prins ken ik al wat langer. In Nederland interview ik hem regelmatig, of ik spreek hem als hij samen met broer Carlos de voormalige hertogdommen Parma en Piacenza bezoekt. Ook reisde ik vorig jaar met Jaimes vrouw Viktória, ambassadeur voor Save The Children Nederland, naar Mozambique. Ik weet dat prins Jaime daar enthousiast over was. Toen hij afgelopen mei bekendmaakte dat hij ging stoppen met zijn baan in het Vaticaan, vroeg ik hem wat hij ging doen. Toen kon hij me dat nog niet vertellen, maar hij zei wel dat we elkaar nog gingen ontmoeten.

En zo geschiedde. We vlogen samen van Nairobi naar de plaats Lodwar, waar de prins een officiële ontvangst had. Daarna zijn we in konvooi naar het vluchtelingenkamp Kakuma gegaan, dat letterlijk ‘nergens’ betekent en waar mensen wonen die onder meer uit Zuid-Soedan vluchtten.

Het gaat in Blauw Bloed vaak om protocol, glitter en glamour. Maar deze reis laat juist de andere kant zien, namelijk hoe royals zich inzetten voor mensen die in armoede leven. Zoals de mensen in Kakuma. Ze zijn op de vlucht en kunnen niet net zo luxe Kerst vieren als wij, maar ondanks alles doen ze dat wél. Dat we in Blauw Bloed ook deze ontroerende verhalen kunnen vertellen, vind ik erg mooi!

Blauw Bloed, elke zaterdag, 19.40 uur, NPO2

Geschreven door:

Jeroen Snel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons