Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tip voor Dankdag: de zegeningenfles

‘Als ik al die briefjes lees, kan ik me onwijs verwonderen’

Dankdag is voor veel christenen een moment om hun zegeningen te tellen. Creatieveling Petra Hengsdijk heeft een manier gevonden om het hele jaar door vol dankbaarheid te leven: de zegeningenfles.

Deel:

Dankdag? Wat is dat eigenlijk?

Dankdag is een eeuwenoude traditie. Al in 1578 besluit de kerk dat er tijdens oorlog en andere rampen massaal gebeden (Biddag) en gedankt (Dankdag) moet worden. Tijdens de industrialisatie krijgt deze dag de officiële titel ‘Dankdag voor Gewas en Arbeid’.

Tegenwoordig wordt Dankdag vooral in de protestantse kerk gevierd. Inmiddels danken protestanten niet alleen meer voor de oogst en voor het werk dat ze verricht hebben, maar ook voor de economie, de politiek en persoonlijke aangelegenheden.

Begin dit jaar wilde ik meer dankbaarheid leren. Maar voordat ik lukraak begon met het tellen van zegeningen, stelde ik mezelf eerst deze vragen: hoe tel je zegeningen? En wat voor zegeningen tel je eigenlijk om dankbaarder te worden?

Het antwoord: twee flessen

De oplossing vond ik op de rommelmarkt, in de gedaante van twee flessen die ik voor een eurootje op de kop tikte (later ontdekte ik dat ze voor €3,50 per stuk bij de Dille & Kamille te koop zijn – lang leve het hergebruik!).

In de eerste fles stop ik papiertjes met kleine en grote verlangens, die zich bij mij vaak vertalen in gebedspunten. Soms zijn dat materiële dingen, zoals een nieuwe computer na een crash. Maar veel vaker schrijf ik niet-materiële gebedspunten op, zoals het zodanig herstellen van mijn vermoeidheid dat ik (vrijwilligers)werk kan gaan doen, of het krijgen van een leuke kerel als partner (hint, hint!).

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Dankdag idee: de zegeningenfles

Van wensfles naar zegeningenfles

De tweede fles heb ik tot zegeningenfles gebombardeerd. Zo nu en dan lees ik de briefjes uit mijn wensfles en stop ik alle uitgekomen wensen en verhoorde gebeden in de zegeningenfles. Dat is zo’n dankbaar momentje! Er zijn ontzettend veel grote en kleine wensen die uitkomen. Zo heb ik van iemand een computer gekregen (gratis en voor nop!) en heb ik de laatste maanden weer zoveel energie dat ik binnenkort een gesprek heb bij een vrijwilligersorganisatie.

Het helpt me om álle wensen – ook al lijken ze onbenullig of ver van mijn bed – in de wensfles te stoppen. Als ik dan die briefjes lees, verwonder ik me over de hoeveelheid mooie dingen die het leven te bieden heeft. En dat maakt me vervolgens weer dankbaar – mission accomplished dus.

Lees ook: Deze boer leert je Dankdag vieren
Lees ook: Deze boer leert je Dankdag vieren

Dankbare momentjes

Naast de verhoorde gebeden, stop ik ook briefjes met geniet-momentjes in de zegeningenfles. Het krijgen van een mooi kaartje, een moment dat ik zo hard moest lachen dat de tranen over m’n gezicht biggelden, een geslaagd tuinfeestje, mijn zus die komt logeren, vriendinnen met wie ik door de huiskamer dans, en nog veel meer.

Ik bedenk me nu dat het ook leuk is er een 'tot zegen zijn'-fles aan toe te voegen. Zo kun je ook danken voor de dingen die je mocht weggeven of uitdelen. Per slot van rekening is geven net zo leuk als krijgen!

Dankdag

Wil je ook je zegeningen concreet gaan tellen? Wacht niet te lang, maar koop een notitieblok, versier een oud schriftje, scoor een weckpot bij de kringloop of gebruik voor mijn part een oude sok. Laat vandaag je eerste dankdag zijn!

Tekst en beeld: Petra Wamanya. Dit artikel is eerder geschreven, maar vanwege dankdag opnieuw actueel. Inmiddels is Petra getrouwd met ‘die leuke kerel’ – nog zo’n dankpunt.

knutseltip dankdag: zegeningenfles
--:--