Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Sint-Maarten: feest van liedjes en lampionnen

Feestdag van de heilige Sint Martinus van Tours

Op 11 november wordt op verschillende plekken Sint-Maarten gevierd. Kinderen gaan zingend met lampionnen langs de deuren, in de hoop flink wat snoepgoed te verzamelen. Sint-Maarten is een feestdag ter ere van de heilige Sint Martinus (Maarten) van Tours.

Sint-Maarten wordt gevierd in (delen) van Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en in delen van Duitsland. Elke streek kent zijn eigen gebruiken. Vaste traditie is dat kinderen met lampionnen langs de deuren gaan en liedjes zingen, waarna ze beloond worden met snoepgoed. Andere tradities zijn het ontsteken van vreugdevuren en het organiseren van optochten. 
Het feest lijkt de laatste jaren weer te groeien in populariteit. In Amsterdam bijvoorbeeld werd het feest al honderden jaren niet meer gevierd, tot het ineens in de buitenwijken opdook. Begin deze eeuw verschenen de eerste lampionnen weer aan de grachten en inmiddels is het 'Sint-Maartenlopen' ook in Amsterdam opnieuw een levende traditie.

Maarten van Tours

De heilige Sint Martinus, Maarten van Tours, werd in 316 geboren in Savaria, Hongarije. Maarten sloot zich aan bij het Romeinse leger. Volgens de legende trof hij bij de stadspoorten van de Franse stad Amiens een bedelaar aan. Maarten had medelijden met de man. Hij trok zijn zwaard, sneed zijn rode mantel in tweeën en schonk een helft aan de bedelaar. Deze bedelaar zou de belichaming van Jezus zijn en hebben gezegd: ‘Ik was naakt en gij hebt mij gekleed.'
Maarten bekeerde zich tot het christendom en stichtte in Pointiers het eerste Franse klooster. In 371 werd hij verkozen tot bisschop van Tours. Op 8 november 397 stierf hij in Candes-Saint-Martin. Na zijn dood werd hij op steeds grotere schaal vereerd; in de Middeleeuwen was hij een zeer populaire heilige.

Lichtjes

Een andere legende gaat over de lichtjes. Het rijdier van Sint Maarten zou 's avonds zijn weggelopen. Behulpzame dorpelingen gingen het dier toen met lichtjes zoeken. Vandaar dat de kinderen nu nog steeds met lichtjes langs de deur gaan.

Oorsprong

De oorsprong van het Sint-Maartenfeest ligt echter niet per definitie in de verering van Maarten van Tours. Er zijn namelijk meerdere theorieën over de oorsprong van het feest en de tradities die daarbij horen. Een eerste theorie is dat van oudsher de oogst op 11 november binnen moest zijn en het vee op stal moest staan. Ter ere hiervan werden er ganzen geslacht en grote vuren gemaakt. Dit zou te maken hebben met een winterfeest voor de Germaanse oppergod Wodan. Bij dit feest werden er vuren rondgedragen en offers gebracht om het land en het vee vruchtbaarder te maken. De kerk zou dit gebruik hebben overgenomen om zo het vertrouwen van de niet-christelijke bevolking te winnen. 

Anderen zeggen dat het niets met een Germaans winterfeest heeft te maken. Het feest zou door de kerk zijn geïntroduceerd. In Lucas 11:33 staat: 'Niemand steekt een lamp aan en zet die in de kelder of onder de korenmaat, maar op de standaard, opdat wie binnentreden het licht zien.' Deze tekst werd vaak op 11 november voorgelezen en in de mis besproken. Dit zou voor de bevolking aanleiding zijn geweest voor 'een lichtjesfeest'.

Sint-Maarten op zondag

Dit jaar valt 11 november op een zondag. Het plaatst sommige ouders voor een dilemma: gaan de kinderen op zondag langs de deuren, of een dag eerder of later? Harold Prost begon in Hoogeveen een Facebookpagina om de mening van zijn dorpsgenoten te peilen. Harold: "Ik ben zelf christen. Persoonlijk zie ik niet wat een leuk kinderfeest afdoet aan de rustdag zoals velen die nog beleven. Belangrijk is voor iedereen vrolijk de deur te blijven opendoen, of ze nou voor zaterdag-, zondag- of maandagavond hebben gekozen." 
Thea van der Werf woont in Stadskanaal, een dorp waar Sint-Maarten enorm populair is. Thea: "Er zijn natuurlijk mensen die om religieuze redenen er problemen mee hebben dat hun kinderen op zondag langs de deuren gaan. Ik ben daar wat makkelijker in. Maar er is wel onduidelijkheid. De een zegt dat er op zaterdag gelopen wordt, de ander op zondag en wéér een ander op maandag. Bij mij zijn de kinderen gewoon alle dagen welkom.”

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons