Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste

Van kinderfilms tot waargebeurde verhalen

Christelijke films en series

Op zoek naar een christelijke film of serie op Netflix? Visie helpt een handje en licht films uit met een positieve boodschap, christelijke insteek of inspirerend verhaal.

Angels in the Snow (christelijke kerstfilm)

Behoefte aan een suikerzoete kerstfilm met een lekker dikke moraal? Dan is dit de film. Met de subtiliteit van een olietanker, de setting van een sneeuwbol en een dikke, Amerikaanse glimlach leert een asociale familie wat de échte boodschap van Kerst is. Nadenken hoeft niet, al geeft het volkomen bizarre einde de nodige denkstof.

 • Favoriet tijdens de feestdagen!
 • Kijkwijzer: vanaf 9 jaar.

Come Sunday (Amerikaanse biografische film over voorganger)

Terwijl bishop Carl Pearson naar een programma over de genocide in Rwanda kijkt, wordt zijn geloof op de kop gezet. Hij gelooft dat God tegen hem zegt dat de eeuwige bestemming van mensen niet zo makkelijk is als ‘christenen naar de hemel, alle anderen naar de hel’. Het zorgt voor een aardverschuiving in zijn zicht op God, maar maakt zijn plek als leider van een grote pinksterkerk erg lastig. Deze zeer goed geacteerde, integere, sterk geschreven biografische film vermijdt knap stereotypes en zet een integer beeld van geloof en worstelen met God neer. In deze productie worden meer vragen gesteld dan antwoorden gegeven, en daarmee is het uitstekend doorpraatvoer voor bijvoorbeeld een kringavond.

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst en taalgebruik.

Coach Carter (biografisch drama)

In een buurt waar de kans dat jongeren in de gevangenis belanden tachtig keer hoger ligt dan dat ze een vervolgopleiding doen, is basketbalcoach Ken Carter een uitzondering. Hij eist volledige toewijding van zijn team, en hoge cijfers; als één teamlid niet hard genoeg leert, mag het hele team niet spelen. Zijn methodes zijn omstreden bij leerlingen, ouders én collega’s; maar hij bereikt heel wat. MTV verfilmde het leven van deze (christelijke) coach. Dat betekent dat het straatleven (inclusief geld, seks en taal) niet subtiel wordt neergezet; maar de hoge moraal, de liefde en de kracht van coach Carter stijgen daar bovenuit. Mooi kijkvoer om over door te praten!

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens angst en taalgebruik.

Chesapeake shores (serie)

Terwijl het in serieland steeds gewoner wordt om expliciete seks en heftig geweld te tonen, is er één kabelnetwerk dat lijnrecht tegen die trend ingaat: Hallmark. Dit Amerikaanse televisiekanaal brengt (veelal romantische) films uit waar je met een gerust hart met het hele gezin naar kan kijken, zoals deze serie over een vrouw die terugkeert naar het dorp uit haar jeugd. Een serie als een Hallmark-kaart: wellicht een beetje zoet, enigszins voorspelbaar maar toch hartverwarmend.

 • Kijkwijzer: vanaf 9 jaar wegens angst.

When calls the Heart (serie)

In het begin van de twintigste eeuw verlaat de welgestelde Elizabeth Tatcher de stad om lerares te worden in een Canadees mijnstadje: Hope Valley. Wie deze western dramaserie kijkt, zal onvermijdelijk terugdenken aan Het Kleine Huis op de Prairie of Dr. Quinn, Medicine Woman. Het bijzondere is dat When Calls the Heart een uitgesproken christelijke boodschap uitdraagt. Nagenoeg alle bewoners van Hope Valley zitten op zondag in de kerk, Bijbelteksten worden regelmatig aangehaald en personages maken biddend keuzes. En wie het ook maar probeert de hoogste wet – heb je naast lief als jezelf – te tarten, wordt desnoods gearresteerd. Dat de gebrokenheid soms wel heel snel geneest en het dorp haast nooit tot de volgende aflevering hoeft te volharden in gebed, nemen kijkers op de koop toe.

 • Voor de fans: in 2019 komt er een zesde seizoen!
 • Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens geweld.

The Green Mile (thriller-drama)

Een karakter met de initialen JC die mensen heelt, de pijn van anderen voelt en onschuldig sterft; het is niet moeilijk om in The Green Mile een analogie van het Evangelie te zien. In de film zit de enorme reus John Coffey gevangen, wachtend op zijn executie voor een gruwelijke misdaad. Als blijkt dat hij anderen kan genezen en een zuiver karakter heeft, gaat de hoofdbewaker twijfelen aan zijn onschuld. De film is doorspekt van christelijke thema’s als de kracht en het karakter van het kwaad, gedachten over het hiernamaals en prachtig getoonde zelfopofferende liefde. Dat wil niet zeggen dat deze film licht verteerbaar is; er zitten gruwelijke scenes in (inclusief buitengewoon heftige beelden van een executie), het taalgebruik is ronduit grof en het kwaad wordt onverbloemd getoond. Dit is denkvoer voor gevorderde filmkijkers; maar voor hen is het zeer de moeite waard.

 • Kijkwijzer: 16 jaar wegens geweld en taalgebruik.

Nothing to Lose (Nada a Perder) (Braziliaanse biografische film over voorganger)

Wat doe je als buitengewoon rijke leider van een megakerk wanneer je verdacht wordt van omstreden prediking en schimmige financiële praktijken? Dan verfilm je gewoon je eigen leven. Dat deed Edir Macedo in ieder geval; hij betaalde voor deze verfilming van zijn autobiografie. Voor de (zeer) welwillende kijker is het resultaat het verhaal van een vasthoudende volgeling van Jezus die staat voor zijn geloof; voor de wat kritischere kijker een platte, melodramatische en eenzijdige heiligenprent.

 • Kijkwijzer: 6 jaar wegens angst.

Jessica Darling’s It List (tienercomedy)

Als je naar de middelbare school gaat, wil je erbij horen. Maar in deze comedy lukt dat Jessica Darling niet echt; vooral omdat ze het niet zo belangrijk lijkt te vinden. Deze comedy is goed geschikt om met jonge tieners te kijken; hoewel niet expliciet christelijk, stelt het de waarde van populariteit lichtvoetig aan de kaak. Voor wat oudere kijkers valt het voorspelbare script en het houterige acteerwerk wellicht op.

 • Kijkwijzer: alle leeftijden.

In-lawfully Yours (romantische comedy)

Een New-Yorkse, moderne vrouw betrapt haar man op overspel en wordt verliefd op een dominee, dat is het uitgangspunt voor deze romcom. Daarbij loopt zowel de dominee als de vrouw tegen de nodige uitdagingen aan. Ondanks de lichte, humoristische toon, zitten er best wat diepe thema’s in de film verweven, en gelukkig weet de film een prekerig toontje te vermijden.

 • Kijkwijzer: vanaf 9 jaar.

The Red Tent (Bijbelse serie)

Met een licht-literaire, vrouwelijke aanpak van het Bijbelverhaal van Abraham, Izaäk en Jakob is deze miniserie zeker geen doorsnee bijbelverfilming. Centraal staat Dina, de dochter van Jakob en zijn eerste vrouw Lea. Maar hoewel de verhalen uit het Oude Testament duidelijk bronmateriaal zijn, gaat de serie erg vrij met de bronnen om. Liefde, bloed en passie genoeg, maar voor een Bijbelverfilming is er wel erg weinig God in The Red Tent te vinden.

 • Kijkwijzer: vanaf 16 jaar.

A.D. (Bijbelse serie)

Waar de (door de EO) uitgezonden miniserie The Bible ophoudt bij Jezus, begint A.D. op het moment dat Jezus naar de hemel gaat. Daarbij lopen een hoop verhaallijnen door elkaar: de Romeinse machthebbers, de apostelen, de eerste christenen; het is een wirwar van verhaallijnen, intriges en Bijbelse en buitenbijbelse historische (en minder historische) gebeurtenissen. Fascinerend kijkvoer, maar nooit heel diepgravend.

 • Kijkwijzer: vanaf 16 jaar.

Left Behind (christelijke actiefilm)

In de jaren 90 kon je niet om de Left Behind-boeken heen: een serie thrillers waarin werd beschreven hoe het zou kunnen gaan als de christenen worden opgenomen en de anderen achterblijven. Na een aantal lowbudgetverfilmingen kwam er in 2014 een wat grotere verfilming uit met filmster Nicolas Cage in de hoofdrol. De film combineert het spannende gegeven van een opname – inclusief hoopjes achtergebleven kleren – met de vraag wat het met mensen doet als je achterblijft, terwijl de christenen in je omgeving weg zijn. Of je geraakt wordt door deze vragen, ligt eraan; in de seculiere pers werd de film unaniem neergesabeld vanwege bizarre plotwendingen, houterige dialogen en ongeloofwaardig acteerwerk, maar christelijke recensenten zagen vaak de goede insteek en oprechte bedoelingen.

 • Kijkwijzer: vanaf 12 jaar.

Joseph: King of Dreams (Bijbelse geanimeerde film)

Na The Prince of Egypt is dit de tweede DreamWorks-film die gebaseerd is op een Bijbelverhaal. Hoewel het Bijbelverhaal redelijk vrij wordt uitgewerkt, is dit een sterke musical waar overgave aan God een prachtige plek heeft (met name in het nummer You know better than I).

 • Op Netflix kun je de film ook vinden onder de titel 'Jozef de Dromenkoning'.
 • Kijkwijzer: voor kinderen vanaf 6 jaar.

The Prince of Egypt (Bijbelse animatie)

Dat Bijbelverhalen prachtige films opleveren, is al bekend sinds de eerste dagen van het medium. Dit is zo’n film; een sterke musical die het verhaal behoorlijk getrouw navertelt, met goede liedjes en sterke animaties.

 • Op Netflix kun je de film ook vinden onder de titel 'De prins van Egypte'.
 • Kijkwijzer: vanaf 6 jaar.

A Matter of Faith (christelijke speelfilm)

Zoek je een voorbeeld van een drammerige, onrealistische en prekerige christelijke film? Hier is-ie! Een christelijke studente komt op een universiteit waar – o horror – de evolutietheorie wordt gepredikt (tenminste, een vreemde, onwetenschappelijke karikatuur van de evolutietheorie). Gelukkig is haar vader zo vriendelijk het in een tenenkrommend debat op te nemen tegen de professor. Inclusief gratis vreemde vijandbeelden over atheïsten en mierzoete horrorromance.

 • Op Netflix kun je de film ook vinden onder de titel 'Een kwestie van geloof'.
 • Kijkwijzer: vanaf 6 jaar.

I’m in love with a church girl (romantische film)

Eigenlijk verraadt de titel al precies waar deze film over gaat: over iemand die verliefd wordt op een kerkmeisje. Die ‘iemand’ is in dit geval een drugscrimineel die een nieuw leven probeert op te pakken. Uiteraard gaat dat niet zo eenvoudig als hij hoopt, maar leert hij onderweg de nodige Waardevolle Lessen.

 • Kijkwijzer: vanaf 6 jaar.

Kun je de film niet vinden?

Let op: Netflix past het aanbod voortdurend aan. Daardoor kan een film of serie (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. Heb je nog een tip voor een andere mooie christelijke film of serie op Netflix? Stuur ons een berichtje!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons