Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Laura is slaaf in de prostitutie

Moderne slavernij in Nederland

in Mediatips

Laura werkt vierenhalf jaar voor een pooier achter de ramen. Hij weet dat ze uitermate kwetsbaar is en maakt daar slim gebruik van. Laura verdient tonnen en moet alles afgeven. Uiteindelijk stapt ze naar de politie. Nu maakt ze zich sterk voor huidige slachtoffers.

Tussen 2012 en 2016 werden bij CoMensha, het expertise- en coördinatiecentrum op het gebied van mensenhandel in Nederland, in totaal 3.418 slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vermoedelijk (veel) hoger. Begin dit jaar concludeerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nog dat slachtoffers van loverboys onvoldoende in beeld zijn. Het grootste deel wordt niet gesignaleerd en niet goed doorverwezen.

CoMensha werkt samen met onder meer de politie en de Inspectie SZW en coördineert de eerste opvang. Slachtoffers van gedwongen prostitutie (vrouwen én mannen) worden bijvoorbeeld opgevangen door Fier of Lumens.

Vertel wat er aan de hand is

CoMensha’s belangrijkste advies aan slachtoffers van gedwongen prostitutie? “Vertel iemand die je vertrouwt wat er aan de hand is,” zegt een woordvoerder. “Iemand die je bijstaat, ook bij het naar de politie gaan.” Slachtoffers kunnen ook contact zoeken met een zogeheten zorgcoördinator.

Vermoeden van prostitutie

Stel nu dat je vermoedt dat iemand slachtoffer is van gedwongen prostitutie? Meld dit dan bij de politie, zegt CoMensha, desnoods anoniem. Ook kun je terecht bij andere organisaties, zoals de Inspectie SZW. Door melding te maken, kun je er ook aan bijdragen dat er een beter beeld ontstaat van aard en omvang van mensenhandel in Nederland.

Tekst: Maarten Dallinga

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Nieuwe sneeuwaflevering 'Rail Away' vanuit de Franse Alpen

televisie| Nieuwe sneeuwaflevering 'Rail Away' vanuit de Franse Alpen

Vrijdag 18 januari, 19.50 uur, NPO 2

Gisteren
Blauw Bloed: Tirza van der Graaf maakt van hobby haar baan

televisie| Blauw Bloed: Tirza van der Graaf maakt van hobby haar baan

Iedere zaterdag, 19.20 uur, NPO 2

Bart van Delen

12 January 2019
Bert van Leeuwen maakt programma over pesten op de werkvloer

televisie| Bert van Leeuwen maakt programma over pesten op de werkvloer

1 op de 8 Nederlanders wordt gepest op het werk

11 January 2019