Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laura is slaaf in de prostitutie

Moderne slavernij in Nederland

Laura werkt vierenhalf jaar voor een pooier achter de ramen. Hij weet dat ze uitermate kwetsbaar is en maakt daar slim gebruik van. Laura verdient tonnen en moet alles afgeven. Uiteindelijk stapt ze naar de politie. Nu maakt ze zich sterk voor huidige slachtoffers.

Deel:

Tussen 2012 en 2016 werden bij CoMensha, het expertise- en coördinatiecentrum op het gebied van mensenhandel in Nederland, in totaal 3.418 slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vermoedelijk (veel) hoger. Begin dit jaar concludeerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nog dat slachtoffers van loverboys onvoldoende in beeld zijn. Het grootste deel wordt niet gesignaleerd en niet goed doorverwezen.

CoMensha werkt samen met onder meer de politie en de Inspectie SZW en coördineert de eerste opvang. Slachtoffers van gedwongen prostitutie (vrouwen én mannen) worden bijvoorbeeld opgevangen door Fier of Lumens.

Vertel wat er aan de hand is

CoMensha’s belangrijkste advies aan slachtoffers van gedwongen prostitutie? “Vertel iemand die je vertrouwt wat er aan de hand is,” zegt een woordvoerder. “Iemand die je bijstaat, ook bij het naar de politie gaan.” Slachtoffers kunnen ook contact zoeken met een zogeheten zorgcoördinator.

Lees ook: EO vraagt met 'Why Slavery' week lang aandacht voor moderne slavernij
Lees ook: EO vraagt met 'Why Slavery' week lang aandacht voor moderne slavernij

Vermoeden van prostitutie

Stel nu dat je vermoedt dat iemand slachtoffer is van gedwongen prostitutie? Meld dit dan bij de politie, zegt CoMensha, desnoods anoniem. Ook kun je terecht bij andere organisaties, zoals de Inspectie SZW. Door melding te maken, kun je er ook aan bijdragen dat er een beter beeld ontstaat van aard en omvang van mensenhandel in Nederland.

Tekst: Maarten Dallinga

--:--