Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hamid is slaaf in eigen huis

Moderne slavernij in Nederland

Hamid wordt door een familielid onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en gebruikt als huisslaaf. Hij wordt vernederd en mishandeld, maar durft niet naar de politie te stappen, uit angst teruggestuurd te worden naar zijn land van herkomst.

Deel:

Hamid leeft niet meer in een situatie van slavernij, maar is getekend voor het leven. Hij krijgt persoonlijke begeleiding van het Leger des Heils en wordt daarnaast geholpen door het Rode Kruis. Vrijwilligers van de internationale organisatie bieden migrantenslachtoffers zoals Hamid juridische hulp bij hun verblijfsprocedure.

Vertrouwen

Dat klinkt misschien verrassend, omdat je het Rode Kruis wellicht vooral associeert met noodhulp en EHBO. “Wij zetten ons wereldwijd in voor de meest kwetsbare mensen in nood en daarom ook voor slachtoffers van mensenhandel," legt een woordvoerder uit. “Omdat veel mensen het Rode Kruis kennen, bijvoorbeeld uit het land van herkomst of van de hulpverlening op de vluchtroute, vertrouwen zij onze organisatie."

Lees ook: EO vraagt met 'Why Slavery' week lang aandacht voor moderne slavernij
Lees ook: EO vraagt met 'Why Slavery' week lang aandacht voor moderne slavernij

Hulp bij aanvraag schadevergoeding

De vrijwilligers geven hun cliënt uitleg over procedures en brieven van instanties, helpen bij het aanvragen van een paspoort en gaan mee naar afspraken bij de advocaat en Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). “Ook bieden wij hulp bij het aanvragen van een schadevergoeding," vertelt de woordvoerder. Jaarlijks ondersteunt het Rode Kruis ongeveer 65 slachtoffers uit diverse landen.

Om te bereiken dat hulpverleners mensenhandel sneller herkennen en slachtoffers (eerder) hulp krijgen, is mede door het Rode Kruis een online leermodule ontwikkeld (ook interessant voor niet-hulpverleners).

Tekst: Maarten Dallinga

Lees ook: Laura is slaaf in de prostitutie
Lees ook: Laura is slaaf in de prostitutie
--:--