Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bij deze Rotterdamse koffiebar krijg je koffie van ‘ex-boefies’

‘Jongeren worden hier niet gezien als zinloos, maar als zinvol’

‘De gemiddelde Nederlander consumeert zo’n 150 liter koffie per jaar.’ Precies dit zinnetje inspireerde Rodney en Marco tot de start van koffiebar ‘Heilige Boontjes’ in Rotterdam. Jongeren met lage kansen op de arbeidsmarkt krijgen hier een opleiding tot barista.

Deel:

We zijn nog maar net aangekomen bij Heilige Boontjes of barista Robin heeft ons al opgemerkt: of we iets willen drinken. Robin is ‘heilig boontje’ vanaf het eerste uur. Voor jongeren zoals hij openden Rodney van den Hengel en wijkagent Marco den Dunnen in december 2015 een koffiebar en -branderij.

“Robin was een jongen die van alles wilde, maar niet goed wist hoe hij het moest aanpakken,” blikt Rodney terug. “Hij had net een eigen bedrijf en was vreselijk opgelicht, dus hij zat diep in de schulden. Hij was altijd agressief en opgefokt, blowde als een malle. En nu – drie jaar later – runt hij dit bedrijf. Een tijdje geleden werd hij hier bedreigd. Robins reactie? ‘Je kunt proberen me boos te maken, maar je krijgt me niet over de schreef.’ Zie het verschil: hij is nu niet meer boos te krijgen. Zo’n jongen als Robin, daar doe ik het voor.”

Video: 'Bij mij is niemand per definitie afgeschreven'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Niet meer zinloos

Rodney heeft zelf ervaren hoe belangrijk het is om niet afgeschreven te worden – hoe groot je problemen ook zijn. Hij was tien jaar lang heroïneverslaafd. Toch waren er mensen die de Rodney áchter zijn verslaving zagen. Ze gaven hem kansen en dat was zijn redding: hij hoort nu bij de kleine groep mensen die erin slaagde om af te kicken van de heroïne. “Wat ik van die mensen gekregen heb, geef ik nu door.”

In zijn zoektocht om jongeren aan werk te helpen, kwam Rodney in contact met Marco, een wijkagent. Beiden ontmoetten ze volop jongeren die wat van hun leven wilden maken, maar – vaak door allerlei tegenslagen – niet aansloten op de arbeidsmarkt. Ze wilden uit de criminaliteit, maar ze wisten niet hoe.

Hij was altijd agressief en opgefokt. Nu – 3 jaar later – runt hij dit bedrijf

Om deze jongeren een duwtje in de goede richting te geven, begonnen Rodney en Marco een eigen koffiemerk met branderij en een koffiebar. “In plaats van dat deze jongeren met een rood hesje papier moeten prikken op straat, mogen ze hier bij Heilige Boontjes iets tofs doen. Ze krijgen elke dag complimenten van klanten en dat doet iets met ze. Ze worden niet meer gezien als zinloos, maar als zinvol.”

Lees ook: Emily (15) leert duizenden mensen gebarentaal
Lees ook: Emily (15) leert duizenden mensen gebarentaal

Senioren ontdekken Heilige Boontjes

Maar het zijn niet alleen jongeren die opbloeien bij Heilige Boontjes. In de beginjaren van de koffiebar zag Rodney dagelijks een 82-jarige vrouw voorbijlopen, voorovergebogen over haar rollator. Toen ze op een dag weer voorbij schuifelde, gaf Rodney barista Paulo de opdracht haar uit te nodigen voor een kop koffie.

Rodney herinnert het zich nog precies: “Het mensje kwam binnen en bestelde een cappuccino, single shot. Ze ging zitten, nam een slok en begon te huilen. Ik kan overal mee omgaan, behalve met huilende vrouwen. Had ze haar gezicht aan de koffie verbrand of zo? Dus stuurde ik Paulo opnieuw naar haar toe. Wat bleek? Ze was voor het eerst in jaren op straat aangesproken. Zoveel vriendelijkheid overweldigde haar.”

Ze ging zitten, nam een slok en begon te huilen

Inmiddels is de Rotterdamse Miep Lommen – want zo heet de dame – wekelijks te gast bij de seniorenochtend van Heilige Boontjes. Aan de muren hangen nu zelfs schilderijen die ze voor de koffiebar gemaakt heeft.

Begin klein

Wat is Rodneys tip om ook in actie te komen voor een ander? “Je hoeft echt niet zo heel groot te beginnen, hoor. Wij zijn begonnen met een zak koffiebonen van zestig kilo en één man personeel, dat was het. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is elf man betekenisvol aan het werk.

En ons personeel heeft weer gezinnen. Mama zit niet meer te janken met een brief van de incasso, maar haar kinderen kunnen weer naar de dierentuin. Het is heel simpel: gooi steentjes in het water en zie hoe er enorme kringen ontstaan.”

Justice Conference

Op 26 en 27 oktober 2018 organiseert hulporganisatie Tear The Justice Conference, een conferentie voor iedereen die aan de slag wil met gerechtigheid. De EO is mediapartner en verzamelt verhalen van kleine en grote rechtbrengers. Of noem ze liefhebbers, weldoeners, voorvechters, dwarsliggers of vredestichters.

Video: Wouter Holtland en Arianne Ramaker

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--