Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van drugsverslaafde racist naar evangelische politicus

Florens van der Spek in 'De Verandering'

Florens van der Spek groeit op in een plattelandsdorpje, in een gelovig gezin. Als jongetje heeft hij enorm veel energie en kan hij geen moment stilzitten. De jonge Florens vecht vaak op het schoolplein en zoekt de grenzen op.

Deel:

En die grenzen gaat hij al snel over: Florens is pas 11 jaar als hij voor het eerst dronken is. Vanaf zijn 14e is hij ieder weekend dronken en experimenteert hij al met drugs. “Tot mijn 16ee was het nog wel normaal dat ik naar de kerk ging," vertelt Florens. "Maar vaak ging ik dan zelf op de fiets, want de weg naar de kerk was dezelfde weg als naar 'de Slurp', een zuipkeet. Daar ging ik dan 's ochtends heen. Ik dronk wat en rookte een jointje. Daarna ging ik naar de kerk. Iedereen dacht dan dat ik 'gewoon' in de kerk was geweest.”

Racistisch

In het dorp waar Florens opgroeit, worden vaak feesten georganiseerd in de zuipkeet. Er heerst een racistische sfeer: de feestgangers uit het dorp vinden donkere mensen ‘vreemde eenden in de bijt’. Florens wordt hierin meegesleurd. Feesten, vechten, drank en drugs staan centraal in zijn leven. Bij rellen in en om het dorp wordt hij meerdere keren opgepakt voor geweldpleging. Hij wordt ondergebracht bij jeugdzorg en krijgt een taakstraf.

Dieptepunt

Florens is inmiddels sterk afhankelijk van drugs. Al zijn geld gaat op aan cocaïne en hij kan niet meer werken. Hij stapt regelmatig met drank op achter het stuur. Het gaat van kwaad tot erger.

Jezus Leeft

In 2017 zit de lijsttrekker van de partij 'Jezus Leeft' bij Jinekaan tafel.  “Ik heb nog nooit een gast aan tafel gehad die zo blij is als jij,” zegt Eva Jinek tijdens de uitzending. Deze lijsttrekker is Florens van der Spek. Hoe kan het dat hij zo drastisch is veranderd? Hij vertelt zijn verhaal in De Verandering.

De Verandering, zaterdag 29 september om 18.37, NPO 2

Florens was onlangs te gast in het radioprogramma EO Live. Luister hier het fragment terug.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--