Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe gaan we goed om met homo's in de kerk?

John Lapré: ‘Blijf samen God zoeken'

Deel:

De Nashvilleverklaring laat pijnlijk duidelijk zien hoe het gesprek over homoseksualiteit en de kerk gemakkelijk leidt tot onderlinge verdeeldheid en afwijzing. John Lapré herkent dit maar al te goed vanuit zijn eigen leven. In het radioprogramma Onderweg vertelde hij afgelopen zomer hoe het ook anders kan.

“We moeten er in de kerk voor waken het onderwerp homoseksualiteit als een thema te beschouwen,” zegt John in zijn gesprek met presentator Elsbeth Gruteke. Het valt hem op dat in gesprekken het thema ‘homoseksualiteit’ als het ware uit het gesprek wordt gehaald. “Het is heel verleidelijk te denken: ‘Dat is Piet, hij is homo. Hoe gaan we om met homo’s?’, in plaats van: 'Dat is Piet, hij is homo. Hoe gaan we om met Piet?’”

Relatie of waarheidsclaims?

John – zelf homo – heeft gemerkt dat het onderwerp vaak theologisch wordt benaderd en dat er op grond daarvan allerlei waarheidsclaims over homoseksualiteit gedaan worden. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop er met de homoseksuele persoon wordt omgegaan. Homo's voelen zich vaak afgewezen. Dat kan anders, vindt hij: “Laten we niet vanuit de leerstelling naar elkaar kijken, maar vanuit de relatie. Dan kunnen we de ander – ook al wijkt hij af van onze visie – aan de trouwe zorg van God overgeven.”

Lees ook: Ds. Arie van der Veer over de Nashville-verklaring:
Lees ook: Ds. Arie van der Veer over de Nashville-verklaring:

Nieuw leven

Voor John is zijn persoonlijke relatie met God heel belangrijk. Dat is al sinds zijn middelbareschooltijd, toen een meisje hem vroeg of hij Jezus kende. Hij vond het vreemd dat die vraag hem zomaar voorgelegd werd. Vanuit zijn reformatorische achtergrond was hij dat niet gewend. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij op de knieën ging en zijn leven in de hand van God legde. “Vanaf dat moment brak er echt een nieuw leven aan. Ik voelde mij een ander mens worden. Toen had ik wat ik zocht.”

Lees ook: SGP'er Van der Staaij reageert op ophef Nashville-verklaring
Lees ook: SGP'er Van der Staaij reageert op ophef Nashville-verklaring

Eigen homoseksualiteit

In die tijd ontdekte John ook dat hij niet op meisjes, maar op jongens valt. Hij kon daar alleen met niemand over praten. “In de kerk werd er vaak voor de homo’s in de gemeente gebeden, in hetzelfde rijtje met de zieken en de verstandelijk gehandicapten. Daardoor kreeg ik al vroeg het idee dat er echt iets niet klopte. Ik durfde niet met mijn verhaal naar buiten te komen en heb het jarenlang voor mijzelf gehouden.”

Lees ook: Homo's knappen af op harteloze reacties
Lees ook: Homo's knappen af op harteloze reacties

Weggeslagen fundamenten

Toen John voor een christelijke stichting ging werken die evangeliseert en anderen geestelijk wil opbouwen, kwam hij steeds meer in de knel met zijn homoseksualiteit. Op een conferentie van die organisatie besloot hij daarover met een van de sprekers, een psycholoog, te praten. De volgende dag riep die spreker de directeur van die stichting erbij en vertelde – in het bijzijn van John – het levensverhaal dat hem de dag daarvoor was toevertrouwd. Dit leidde tot het vertrek van John bij die organisatie. Toen hij meteen daarna naar de voorganger van zijn kerk ging en zijn verhaal vertelde, verloor hij ook nog zijn huisvesting. "Hij zei dat ik weg moest uit het broederhuis waar ik woonde, diezelfde avond nog. Die voorganger is samen met iemand uit de broederraad naar mijn huis gereden. Ik kreeg een uur om mijn koffers te pakken." Daarna raakte hij zijn beste vrienden kwijt.

Alle fundamenten leken weggeslagen. “Ik dacht niets meer te hebben om voor te leven. Het leverde zo veel pijn op, maar ben wel op de knieën gegaan en heb gezegd: ‘Heer, ik houd van U. Wilt U alstublieft voor een oplossing zorgen?’ Daarin heeft God echt laten zien dat Hij van mij houdt. Dat was ook het moment waarop ik al heel snel onderscheid ging maken tussen God en Zijn grondpersoneel.”

Het vaderhart van God begrijpen

Jaren later schreef John het boek Veilige Kerk (Uitgeverij Ark Media), waarin hij kerken een handvatten geeft hoe je met seksuele diversiteit kunt omgaan. “Dat kan op verschillende manieren. Als er verschillende kampen in een gemeente zijn, zijn we dan in staat samen God te blijven zoeken? Kunnen we dan boven de onderlinge verschillen uitstijgen en elkaar vinden in de dingen waar het echt om draait, in Jezus Christus? Het is belangrijk dat we het gesprek voeren, de dialoog zoeken, en het verhaal achter het thema ontdekken. Als we dat verhaal gaan zien, gaan we volgens mij ook iets meer van het vaderhart van God begrijpen.

--:--