Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Psalmen en Opwekkingsliederen

Blog van Tijs van den Brink

Als u de (al dan niet christelijke) media een beetje volgt, kan het u niet zijn ontgaan: de SGP bestaat honderd jaar. En dat wordt – op gepaste wijze uiteraard – gevierd.

Het aan de SGP verwante Reformatisch Dagblad bracht een speciale bijlage uit in verband met de verjaardag. Allerlei mensen mochten daarin hun visie geven. Ik bleef hangen bij het antwoord dat voormalig RPF-leider Leen van Dijke gaf op de vraag of SGP en ChristenUnie kunnen fuseren. Hij sluit dat nagenoeg uit. “Dat zal niet lukken. Als er bij de ChristenUnie een band op het podium staat en gospelmuziek ten gehore brengt en bij de SGP de psalmen op hele noten worden gezongen, dat kun je niet bij elkaar brengen.” Ik vrees dat velen in de SGP en ChristenUnie dat Van Dijke na zullen zeggen: dat gaat niet samen.

Zal ik het maar eens ronduit zeggen? Ik vind dat raar. Nog even los van de vraag of het voor een politieke partij belangrijk is dat je samen geestelijke liederen kunt zingen op een partijbijeenkomst. Waarom is het zingen van een psalm op hele noten niet te combineren met een band die gospelmuziek ten gehore brengt? Waarom is dat, zoals Van Dijke zegt, ‘niet bij elkaar te brengen’?

Ik kom uit een traditie waar alleen psalmen werden gezongen – jazeker, alleen op hele noten. Inmiddels kerk ik in een gemeente waar vooral Opwekkings- en andersoortige moderne liederen worden gezongen. Eerlijk gezegd vind ik het allebei nogal armoedig en eenzijdig.

Wat is dat toch dat je óf voor de psalmen moet zijn, óf voor moderne liederen? Waarom kun je niet gewoon een psalm in de oude berijming, al dan niet op hele noten, afwisselen met een Opwekkingslied? Beide hebben waarde en schoonheid.

Ik zat op de dag dat de SGP haar honderdjarige jubileum vierde even naar de livestream te kijken. Man wat heerlijk, allemaal mannen die met elkaar niet-ritmisch psalmen zingen. Ik kreeg er kippenvel van. En echt, alles went. Ik heb u weleens deelgenoot gemaakt van mijn gezonde aversie tegen veel Opwekkingsliederen. Die is niet totaal verdwenen, hoor, maar tegenwoordig zijn er weleens momenten dat ik ze met plezier meezing. Gewoon, omdat ik eraan gewend ben geraakt.

Als ik dat kan, waarom zouden SGP’ers en CU’ers dat dan niet kunnen?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Vierde solo-cd van Kinga Bán: ‘U weet het toch’

Kinga Bán| Vierde solo-cd van Kinga Bán: ‘U weet het toch’

‘Zingen geeft me nieuwe energie’

Miriam Duijf

Gisteren
Het verhaal achter 'You Say' van Lauren Daigle

christelijke muziek| Het verhaal achter 'You Say' van Lauren Daigle

Christelijke hit in korte tijd al meer dan 50 miljoen keer bekeken op YouTube

30 December 2018
Kinga Bán geeft persoonlijk en kwetsbaar interview

Kinga Bán| Kinga Bán geeft persoonlijk en kwetsbaar interview

‘Als ik moet stoppen, moet God dat veel duidelijker zeggen’

17 December 2018