Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Mogen de kinderen wel of niet bij ons in bed?

Met tips van Yvonne Bijl

Sinds enkele weken willen onze kinderen van 4 en 6 niet meer in hun eigen bed liggen. Je raadt het al: ze kruipen bij ons in bed. Ik vind het best gezellig, maar mijn man vindt het niet nodig. De kinderen liggen nu niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk tussen ons in. Wat is wijsheid?

Allereerst wil ik aangeven dat het, als het ‘bij ouders in bed slapen’ betreft, niet om goed of fout gaat. Het belangrijkste is dat de situatie voor alle betrokkenen prettig is, dat wil zeggen: dat iedereen aan de benodigde nachtrust toekomt en blij is met de situatie. Maar mocht je, net als ik enkele jaren geleden, ’s ochtends opgevouwen in een peuterbed wakker worden, dan weet je dat er iets niet goed is gegaan die nacht.

Wallen tot op je knieën

Om verschillende redenen kunnen ouders hun kind(eren) bij zich in bed nemen. De een kiest heel bewust voor fysieke nabijheid als leidraad in de slaapgewoontes van een kind. De ander kan ‘ineens’ in een onwenselijke situatie terecht zijn gekomen, doordat het in bed nemen van een van de kinderen voor dat moment de beste oplossing was, maar ongewenst een gewoonte is geworden. De kortetermijnoplossing kreeg voorrang op de langetermijnoplossing.

Er is een grens

Elk uurtje slaap is immers meegenomen in sommige fases van je ouderschapscarrière. Wanneer de situatie voor een van de betrokkenen niet prettig (meer) is, moet er actie worden ondernomen. Want met wallen tot op je knieën op je werk aankomen, of de intimiteit tussen jou en je partner verliezen, kan niet de bedoeling zijn.

Doorbreken van de spiraal

Wanneer voor een van de betrokkenen het slapen niet meer prettig is, moet de ongewenste situatie doorbroken worden. Weet dat het doorbreken van de spiraal en het aanleren van een nieuwe slaapgewoonte een kwestie van volhouden is. Zakt de moed je in de schoenen? Houd dan goed in je achterhoofd wat ook alweer de reden is van het doorbreken van de spiraal.

Slaapritueel

Een belangrijke voorwaarde voor een kind om lekker te kunnen slapen in zijn of haar eigen bed, is dat de eigen slaapkamer een fijne plek is om te zijn. Ook is een slaapritueel belangrijk om voorbereid te worden op de nacht. Heldere afspraken over de volgorde van de handelingen geven een kind veiligheid. Plassen, wassen, tandenpoetsen, voorlezen en samen bidden kunnen een kind helpen zich voor te bereiden op de nacht. Zorg voor rust aan de muur en niet te veel prikkels in de vorm van lego of treinwagons. Kies het soort behang, speelgoed en posters zorgvuldig uit. Ik zie geregeld speelgoed of posters op kinderkamers waarbij ik me kan voorstellen dat een kind bang is om te gaan slapen.

Wat slaapgewoontes betreft, is er dus geen goed of fout, maar de stelregel is dat iedereen content moet zijn met de situatie. Fris en fruitig aan de start verschijnen, is voor zowel groot als klein het prettigst. Maar er leiden verschillende wegen naar Rome!

Tips

  • De meningen over kinderen die bij hun ouders in bed slapen, zijn verdeeld. Onthoud: Wat wil ik? Wat willen wij?
  • Bij het doorbreken van een slaapgewoonte: houd vol en wees consequent.
  • Als je het lastig vindt een ongewenste slaapgewoonte te doorbreken, onderzoek dan waarom je het lastig vindt. Houd altijd het langetermijnideaal voor ogen.
  • Bid voor een goede nachtrust voor je kind (en voor jou).

Postertip

Zoek je een mooie poster voor op de kamer van je kind? Kijk eens bij de christelijke posters van Dagelijkse Broodkruimels. De tekst kun je bijvoorbeeld elke avond met je kind uitspreken of proclameren.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Hoe help ik mijn dochter naar de brugklas?

Hoe help ik mijn dochter naar de brugklas?

Tips van Eline Hoogenboom

Eline Hoogenboom

18 augustus 2018
'Het is tijd voor een mediacode rondom kinderen'

'Het is tijd voor een mediacode rondom kinderen'

Verdienen kinderen niet een beetje privacy op de social media van hun ouders?

6 augustus 2018
Zomervakantie? Zó houd je het leuk voor de kinderen!

Zomervakantie? Zó houd je het leuk voor de kinderen!

3 tips van Carianne Ros

Carianne Ros

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’