Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--arrow-down Icon--chevron-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

17 films over de Tweede Wereldoorlog op Netflix

Verfilmingen over WOII vanuit verschillende perspectieven

Over de Tweede Wereldoorlog zijn tientallen films gemaakt. Visie maakte een selectie van het actuele aanbod films op Netflix over dit thema. 

Saving Private Ryan (1998)

Alle broers van soldaat James Ryan zijn al in de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Hierdoor treedt een speciale regeling in werking: private Ryan mag als laatste zoon uit het gezin naar huis. Hij is echter ergens in Frankrijk gedropt en er moet eerst een speciale missie gestart worden om hem veilig thuis te krijgen.

Defiance (2008)

Vier Joodse broers uit Polen vluchten het bos in. Daar komen ze andere Joodse vluchtelingen tegen die zich daar verstoppen. De broers nemen het leiderschap van de groeiende groep op zich. Elke keer als ze ontdekt worden, verplaatsen ze zich, totdat ze ontdekken dat de Duitsers een grote aanval plannen.

Das Boot (1981)

Deze film uit 1981 gaat over de bemanning aan boord van de U-96, een onderzeeboot van de Duitse marine in oorlogstijd. Op Netflix is de bioscoopversie van 2,5 uur te zien, maar op dvd is er ook nog een director's cut van 3,5 uur en zelfs een uncut versie van 5 uur – voor de echte liefhebbder.

Anthropoid (2016)

Het schrikbewind van SS-generaal Reinhard Heydrich over Tsjecho-Slowakije leidt de Britten ertoe een zeer geheime missie te starten. Twee soldaten worden getraind en daarna gedropt in hun thuisland met een gevaarlijke opdracht: het uitschakelen van Heydrich. Met wie er nog over zijn van het Praagse verzet, wordt de aanslag voorbereid... 

Anthropoid is op dit moment niet langer beschikbaar. Het is onbekend of de film terugkomt naar Netflix

Oorlogswinter (2008)

Oorlogswinter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. De 14-jarige Michiel ontdekt in het bos de schuilplaats van de Britse piloot Jack en helpt hem ontsnappen.

The Longest Day (1962)

Een oude film en een echte klassieker in het genre oorlogsfilms. De film gaat over de eerste 24 uur van de landing van de geallieerden in Normandië tijdens D-Day, en is gebaseerd op het gelijknamige boek waarin het menselijke aspect van de oorlog naar voren komt. 

The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

De 8-jarige Bruno verhuist met zijn familie van Berlijn naar Polen. Hij mist zijn vriendjes en in het nieuwe huis is niets te doen. Daarom gaat hij op ontdekkingstocht in de omgeving, want vanuit zijn raam heeft hij in de verte een boerderij gezien die hij wil verkennen. Hij ontdekt dat er achter het prikkeldraad mensen in gestreepte pyjama's wonen, onder wie een jongetje dat net zo oud is als hij. Ze sluiten vriendschap, maar dat heeft grote gevolgen...

Oorlogsgeheimen (2014)

De 12-jarige jongens Tuur en Lambert zijn beste vrienden. Maar hoe sterk is die vriendschap als de oorlog uitbreekt en hun vaders lijnrecht tegenover elkaar komen te staan?

Zwartboek (2006)

De Joodse Rachel wil samen met een groep Joden de Biesbosch oversteken naar het bevrijde zuiden van Nederland. Ze komen echter een Duitse patrouille tegen en alleen Rachel weet te ontsnappen. Kan ze het bevrijd gebied nog bereiken?

Unbroken (2014)

Unbroken vertelt het waargebeurde verhaal van olympisch atleet Louis Zamperini. In 1943 stortte het vliegtuig waarin hij op missie was neer. Na 47 dagen ronddobberen op zee, worden hij en twee andere bemanningsleden door de Japanners opgepikt uit het water en tot krijgsgevangenen gemaakt. 

Snuf de Hond in Oorlogstijd (2008)

De ouders van Tom zijn omgekomen bij een bombardement. Tom komt in een weeshuis terecht, maar wordt door zijn oom Tjerk naar Friesland gebracht. Van zijn opa krijgt hij een hond, Snuf, met wie hij op avontuur gaat.

Inglourious Basterds (2009)

Een groep Joodse soldaten in Frankrijk wil wraak nemen op leiders van de Nazi's. Ze plannen een aanslag tijdens een filmpremière in het filmtheater van Shosanna, die zelf ook kans ziet om wraak te nemen. 

A Bridge Too Far (1977)

Operatie Market Garden is in Nederland geen onbekende gebeurtenis. Duizenden luchttroepen werden rondom Eindhoven, Arnhem en Nijmegen gedropt, met als taak de bruggen over de Maas, Rijn en Waal te veroveren om zo de weg vrij te maken voor de grondtroepen die vanaf het zuiden zouden doorstoten. A Bridge Too Far zoomt in op de Slag om Arnhem, waar de troepen dapper stand proberen te houden tot de versterking arriveert.

Playing for Time (1980)

Als zangeres en pianiste Fania Fenelon in Auswitsch komt, wordt ze herkend als beroemde muzikante. Hierdoor maakt ze deel uit van een groep vrouwelijke muzikanten, die door op te treden voor de Duitsers, weten te ontkomen aan het zware werk en de gaskamers. Maar tegen welke prijs?

Riphagen (2016)

Jodenjager Riphagen verdient zijn fortuin met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem. 

The Great Escape (1963)

Is het mogelijk uit een concentratiekamp te ontsnappen? Piloot Hilts heeft al 18 pogingen achter de rug, maar dat ontmoedigt hem niet om het nog een keer te proberen. Bereikt hij samen met zijn team eindelijk de vrijheid?

World War II in colour (2009)

Geen film, maar wel een indrukwekkende 13-delige documentaireserie met – ingekleurd – historisch beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Beeld: Still uit Oorlogswinter

Geschreven door:

Joëlle Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Ode aan de Dikke en de Dunne

filmrecensies| Ode aan de Dikke en de Dunne

Stan & Ollie

Rick de Gier

3 uur geleden
Christelijke films en series

christelijke films| Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste

Van kinderfilms tot waargebeurde verhalen

Pieter-Jan Rodenburg

22 December 2018
Angela's Christmas - Kerstfilms op Netflix

filmrecensies| Kerstfilms op Netflix: tips voor kinderen, romantici én denkers

Eerlijk is eerlijk: er is meer Kerstman dan Christus te vinden op Netflix

Pieter-Jan Rodenburg

21 December 2018