Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop Icon--girl Icon--boy Icon--cross

Maarten Spanjer in 'Adieu God?'

'Het leven op aarde is een tranendal'

in Mediatips

Acteur en schrijver Maarten Spanjer bracht zijn middelbareschooltijd door bij katholieke paters in Amsterdam. Toen hij een keer door het ijs was gezakt, moest hij naakt voor het bureau van de ‘strafpater’ blijven staan om te wachten tot zijn kleren weer droog waren.

Op dat moment had hij niet door dat er iets niet klopte, maar terugkijkend noemt Spanjer de paters ‘gefrustreerde mensen die hun seksualiteit onderdrukten’.

Invalide moeder

Maarten Spanjer was een jaar of 11 toen hij concludeerde dat God een verzinsel van volwassenen moest zijn. Dat kwam doordat zijn moeder na terugkeer van een reis naar Lourdes nog net zo reumatisch bleek te zijn als daarvoor. De gebeden die hij dagelijks voor haar genezing had moeten zeggen, waren niet verhoord. Sindsdien was hij vaker op het voetbalveld dan in de kerk te vinden.

Als kind uit een groot katholiek gezin met acht kinderen en een invalide moeder kreeg Maarten Spanjer weinig aandacht. Zijn vader, die bij de marechaussee werkte, had last van driftbuien en sloeg weleens om zich heen. "Het huishouden liep niet op rolletjes," zegt Spanjer met gevoel voor understatement. Toen zijn ouders stierven, had hij niet het gevoel dat het bekenden waren: "Het zijn altijd vreemden gebleven."

Adieu God?, zondag 29 april, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Zeven gasten van 'Adieu God?' aan het woord

Zeven gasten van 'Adieu God?' aan het woord

'Ik zou best communicatiestrateeg van God willen zijn'

19 oktober 2018
Minister Kaag te gast in 100e aflevering van ‘Adieu God?’

Minister Kaag te gast in 100e aflevering van ‘Adieu God?’

'Ik vraag mij vaak af of God bestaat'

18 oktober 2018
Ranomi Kromowidjojo te gast in ‘Adieu God?’

Ranomi Kromowidjojo te gast in ‘Adieu God?’

‘Omdat ik het zo goed heb, wil ik anderen helpen’

11 oktober 2018