Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

‘Ik vind mijn relatie zo saai en gezapig. Is dit het nou?’

Tips van Cocky Drost

Ik wil niet ondankbaar zijn, want ik heb een lieve vrouw, gezonde kinderen, een warm huis en een fijne baan. Maar het is de laatste tijd zo gezapig in mijn relatie, zo saai. Ik denk steeds vaker: is dit het nou?

Als je net hartstochtelijk verliefd bent, kun je je vast niet voorstellen dat er ooit een moment komt in je relatie waarop je je afvraagt of het wel zo’n goed idee was, dat huisje-boompje-beestje-gedoe.

Sommige stellen kunnen daar wel mee omgaan en accepteren geduldig dat het huwelijk nu eenmaal gepaard gaat met een zekere voorspelbaarheid. Maar steeds vaker kom ik mannen en vrouwen tegen die daar géén genoegen mee nemen. Niet dat ze echt ongelukkig zijn in hun relatie, maar echt gelukkig zijn ze ook niet. En dat kan natuurlijk zorgen voor verwijdering.

Endorfine

Je zou kunnen zeggen dat het iets van deze tijd is, die onverzadigbare hang naar geluk. Ergens zit daar wel wat in: mensen zijn meer dan ooit op zoek naar kicks, gebeurtenissen of activiteiten waarbij endorfine vrijkomt, het zogenaamde natuurlijke feel good-hormoon. Het liefst ervaren ze die kick (die je ook voelt als je verliefd bent) voortdurend in hun relatie. Dan kan het beangstigend zijn als dat geluksgevoel er niet meer in alle hevigheid is. Dan kun je denken dat je tóch niet voor elkaar bestemd bent, dat je met een ander misschien gelukkiger zou zijn geweest of dat jullie relatie niet leuk genoeg is.

Het ‘is dit het nou?’-punt hoort bij de liefde

Maar laat ik je geruststellen: elke relatie komt op een gegeven moment op het ‘is dit het nou?’-punt. Dat betekent helemaal niet dat je relatie slecht is. Het hoort bij het leven en het hoort bij de liefde. Je hoeft jezelf ook niet te verbieden die vraag te stellen, maar het is wel goed je bewust te zijn van de vragen áchter die vraag.

Eerlijk onder ogen

Misschien zie je even niet wat je allemaal wél hebt. Misschien vergelijk je je relatie met die van verliefde stelletjes die net bij elkaar zijn, of personages uit willekeurige romantische films. Of misschien heb je (te) veel interesse in een ander. Durf jezelf eerlijk onder ogen te komen: waar komt je onrust vandaan? Wat kun je daar zelf aan doen?

Wat je níét moet doen, is jouw geluk laten afhangen van je geliefde, als iets waar je recht op meent te hebben. Als je de verantwoordelijkheid voor jouw geluk bij je geliefde legt, is het niet moeilijk om teleurgesteld te raken in elkaar. En ja, dan wordt de vraag ‘of dit het nou is’ wél een vraag om je zorgen over te maken...

Leestip

Getrouwd zijn is de hemel niet, Annemarie van Heijningen, Boekencentrum, 120 blz., € 12,99

Geschreven door:

Cocky Drost

Relatiecoach

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Jorieke en Rianne begonnen een nieuwe christelijke datingsite

Jorieke en Rianne begonnen een nieuwe christelijke datingsite

'Wij willen laten zien dat online daten leuk en laagdrempelig is'

Tirza van der Graaf

huwelijk en...
Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden zaterdag opnieuw

Zij scheidden 50 jaar geleden en trouwden zaterdag opnieuw

‘Oma die met opa trouwt, dat klinkt wel een beetje gek’

Mirjam Hollebrandse

huwelijk en...
Marieke schreef een blog over ongewenste kinderloosheid

Marieke schreef een blog over ongewenste kinderloosheid

‘Nog even en mijn tranen zijn op’