Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Fidan Ekiz in 'Adieu God?'

'Ik vind dat er een nieuwe, verlichte koran moet komen'

in Mediatips

Journalist en documentairemaker Fidan Ekiz heeft een islamitische achtergrond. Als dochter van Turkse gastarbeiders kreeg ze van huis uit een milde vorm van de islam mee, met mooie rituelen. Maar op de wekelijkse koranlessen ging het er heel anders aan toe.

Zo werd er bij ieder foutje gedreigd met hel en verdoemenis, en tijdens de ramadan sloeg een ingevlogen Turkse imam de kinderen met een liniaal.

Toen Fidan Ekiz in haar studententijd voor het eerst ‘straalbezopen’ werd, was ze heel even bang dat Allah haar zou straffen. Tegenwoordig noemt ze zich geen moslim meer, maar de tweespalt is gebleven. Aan de ene kant neemt Ekiz het op voor de islam van haar ouders en kan ze bij een sterfgeval nog altijd geraakt worden door het reciteren uit de Koran.
Aan de andere kant moet ze niets hebben van de radicale invulling van het geloof en windt ze zich op over de sociale controle die jonge moslimmeiden in hun doen en laten beperkt. Fidan Ekiz: "Ik vind dat er een nieuwe, verlichte koran moet komen. Misschien dat er dan iets zal veranderen."

Adieu God? | Zondag 15 april 23.45 uur NPO 2

Fidan Ekiz over wat ze aan de islam zou willen veranderen | Adieu God?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Meer over

Lees ook

Stef Bos te gast in Adieu God?

Stef Bos te gast in Adieu God?

'Er had allang een Derde Testament moeten zijn'

Adieu God? 7 april 2018
'Ik ben de meest gelovige ongelovige van Nederland'

'Ik ben de meest gelovige ongelovige van Nederland'

Tommy Wieringa in Adieu God?

Adieu God? 18 maart 2018
Dries van Agt heeft geen 'adieu' gezegd tegen God

Dries van Agt heeft geen 'adieu' gezegd tegen God

Blog van Tijs van den Brink

Tijs van den Brink