Icon--npo Icon--twitter Icon--facebook Icon--instagram Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--quote arrow-right Icon--menu clock Icon--background Icon--backgroundContent Icon--overlayBottom Icon--overlayTop

Waarom dit schitterende aanbiddingslied onder vuur ligt

Andrew Peterson biedt excuus aan voor muziekvideo 'Is He worthy?'

De nieuwste muziekvideo van singersongwriter Andrew Peterson is sinds enkele dagen te zien op YouTube: Is He Worthy? Uit de reacties blijkt dat veel fans er diep door geraakt zijn. Maar er klinkt ook kritiek: critici missen de niet-blanke gezichten in de videoclip. De Amerikaanse zanger heeft inmiddels z’n excuses aangeboden.

Deze muziekvideo van Is He worthy? (een lied van zijn nieuwe album: Resurrection Letters Volume 1, de opvolger van zijn alom geroemde Resurrection Letters Volume 2 uit 2008) is inmiddels al ruim 35.000 keer bekeken:

(Tekst loopt door onder de video)

Op de website Rabbitroom, waarvan de zanger (en auteur) een van de drijvende krachten is, heeft Andrew Peterson vandaag een publiek excuus gepubliceerd.

‘Gebrek aan raciale diversiteit’

Daarin vertelt hij onder meer dat hij tranen in zijn ogen kreeg toen hij de kritiek las over “een verdacht gebrek aan raciale diversiteit” in de video. Hij haalt het citaat van een criticaster aan, die letterlijk schreef: “Man, that’s a lot of white people in one video!”

Al die blanke gezichten

En dat terwijl dit lied, aldus Peterson, gebaseerd is op Openbaring 5. Juist als de camera langs al die blanke gezichten glijdt, klinkt – ironisch genoeg – deze tekst: “From every people and tribe, every nation and tongue, He has made us a kingdom of priests to God to reign with the Son.”
Voor het opnemen van de clip waren vrijwillige zangers uitgenodigd naar de betreffende kerk te komen, verklaart hij. “Maar om de een of andere reden kwam slechts de helft opdagen”. Pas toen hij de reacties onder de video las, realiseerde hij zich ten volle “het gebrek aan diversiteit”.

Instrument van vrede

Hij biedt hiervoor zijn excuses aan, en heeft er spijt van dat de muziekvideo inderdaad niet de veelkleurigheid binnen Gods Koninkrijk reflecteert. “So, as a white American singer/songwriter whose only hope is Jesus, I’m asking forgiveness of the friends and listeners to whom this video brought any measure of grief.”
Tegelijk spreekt hij de wens uit dat God dit lied zal blijven gebruiken “als een instrument van vrede”, ondanks de gebrekkige vorm ervan. Zijn laatste woorden vormen een echo van het lied:

Do I feel the world is broken? I do. Do I feel the shadows deepen? I do. And I truly believe that all the darkness—even my own—won’t stop the light from getting through. I do.

Beeld: Andrew-peterson.com

Geschreven door:

Gert-Jan Schaap

Redacteur Visie Magazine

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons

Lees ook

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Durven we in de kerk nog te bidden voor onze zieken?

Angst voor boetes door nieuwe privacy-wet

Miriam Duijf

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

55 redenen waarom vrouwen moeten (s)preken

'Omdat een van de beste preken ooit van een vrouw was'

Mirjam Hollebrandse

Friese kerken nu ook online te bekijken

Friese kerken nu ook online te bekijken

Foto's en video's van kerken bij elkaar op één site

kerk 5 juli 2018

Annemarie wordt langzaam blind

‘Ik weet niet goed of mijn ziekte een doornenkroon of een lauwerkrans is’